Τοπικά

Σε «αναμμένα κάρβουνα» δανειολήπτες στη Μαγνησία “Θ”

daneioliptis

Σε «αναμμένα κάρβουνα» κάθονται εκατοντάδες δανειολήπτες και στη Μαγνησία, που δεν πληρώνουν τις δόσεις τους και οι οποίοι αναμένουν τις οριστικές κυβερνητικές αποφάσεις για την τύχη των «κόκκινων» δανείων τους.

Όσοι δεν έχουν υπαχθεί στο Νόμο Κατσέλη κινδυνεύουν με τις νέες αποφάσεις να βρεθούν προ τετελεσμένων γεγονότων και να χάσουν τα ακίνητά τους. Σύμφωνα με πρόχειρους υπολογισμούς από την Ένωση Καταναλωτών Βόλου και Θεσσαλίας, περίπου 1000 «κόκκινα» δάνεια στη Μαγνησία απειλούνται να υπαχθούν στις νέες ρυθμίσεις και οι δανειολήπτες τους κινδυνεύουν να χάσουν ακίνητα.

Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Αλ. Κουτσελίνης εκ μέρους της ΕΝΚΑ Βόλου, περίπου 7.000-8.000 δανειολήπτες έχουν απευθυνθεί μέχρι σήμερα στην Ένωση για προβλήματα με την αποπληρωμή των δανείων τους, είτε αυτά είναι στεγαστικά, είτε επαγγελματικά, είτε καταναλωτικά.

Πάντως ο κ. Κουτσελίνης πρόσθεσε πως ο ακριβής αριθμός όσων απειλούνται άμεσα, είναι άγνωστος.

Το τελευταίο διάστημα οι δανειολήπτες είναι αντιμέτωποι με την τροποποίηση του Ν. 3869/2010 για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά και με την ενεργοποίηση του «κώδικα δεοντολογίας» των τραπεζών.

Η ενεργοποίηση του αναθεωρημένου «κώδικα δεοντολογίας» μπορεί να δώσει κάποια διέξοδο, αλλά μπορεί να οδηγήσει και σε πλειστηριασμούς, ανάλογα με τον τρόπο εφαρμογής του από τις τράπεζες και τις δυνατότητες του δανειολήπτη.

Εξακολουθεί να ισχύει ο Ν. 3869/2010, ο οποίος με τις τροποποιήσεις με το Ν. 4161/2013, παρέχει απόλυτη προστασία της κύριας κατοικίας του οφειλέτη, που βρίσκεται σε μόνιμη αδυναμία πληρωμών έναντι όλων των δανειστών (τράπεζες, ιδιώτες, εταιρείες κ.τ.λ.), αμέσως μετά την υποβολή αίτησης υπαγωγής στο νόμο και μέχρι την έκδοση τελεσίδικης απόφασης. Όλοι όσοι έχουν προσφύγει ωστόσο στο Ν. 3869/10 (Κατσέλη) και εκκρεμεί η υπόθεσή τους, πρέπει να προσκομίσουν μια σειρά νέων δικαιολογητικών στους νομικούς συμβούλους της ΕΝΚΑ Βόλου, ώστε να κατατεθούν στο Ειρηνοδικείο μέχρι 18-2-2016, διαφορετικά απορρίπτεται η αίτησή τους.

Στην τροποποίηση του Κώδικα Δεοντολογίας των τραπεζών προβλέπεται ότι καθυστέρηση πληρωμής δανείου πάνω από ένα μήνα αρκεί, ώστε ο δανειολήπτης να λάβει την πρώτη ειδοποίηση από την τράπεζα, με την οποία θα τον καλεί να προσέλθει ενός 15 ημερών προς ρύθμιση της υπόθεσής του, αποδεικνύοντας ότι είναι «συνεργάσιμος». Αυτό μπορεί να γίνεται και με πρωτοβουλία του δανειολήπτη.

Μέσα σε νέα προθεσμία 15 ημερών πρέπει να υποβάλλει την «Τυποποιημένη Κατάσταση Οικονομικής Πληροφόρησης». Σε περίπτωση μη ανταπόκρισης του οφειλέτη, η τράπεζα εντός 15 ημερών από τη λήξη της προθεσμίας, θα του στείλει προειδοποιητική αυτή τη φορά επιστολή. Εάν ο οφειλέτης χάσει το χαρακτηρισμό του «συνεργάσιμου», κινδυνεύει με πλειστηριασμό ακόμη και της μοναδικής κατοικίας του.

Τραπεζιτικό στέλεχος του Βόλου δήλωσε χθες ότι οι νέες ρυθμίσεις αφορούν τμήμα των «κόκκινων» δανείων και όχι το σύνολό τους, ενώ διευκρίνισε πως η πλειονότητα αυτών που βρίσκονται σε κίνδυνο, έχει προσφύγει στο Νόμο Κατσέλη. Παράλληλα ανέφερε ότι ήδη οι τράπεζες καλούν τους οφειλέτες που δεν αποπληρώνουν τα δάνειά τους, να αποδείξουν πως είναι συνεργάσιμοι…

Η τελευταία πρόταση του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης φαίνεται πως γεφυρώνει το χάσμα που είχε δημιουργηθεί το τελευταίο διάστημα με τους δανειστές, καθώς όπως αναφέρουν κύκλοι του υπουργείο Ανάπτυξης, το δίχτυ προστασίας από το 72,4% των κόκκινων στεγαστικών, πέφτει στο 65%. Σύμφωνα με άλλες πληροφορίες όμως, οι δανειστές φέρονται να θέλουν προστασία από τους πλειστηριασμούς μόνο για το 40% των δανειοληπτών με «κόκκινα» δάνεια.

Σύγκλιση φαίνεται να υπάρχει και στο επίπεδο των αντικειμενικών αξιών, με την ελληνική πλευρά να έχει πέσει από τις 200.000 ευρώ στις 150.000 με 180.000 ευρώ.

Από την πλευρά τους πάντως οι δανειστές είχαν κάνει πρόταση για 120.000 ευρώ, λαμβάνοντας ως δεδομένο το γεγονός, ότι την πενταετία της μεγάλης «έκρηξης» των στεγαστικών 2005-2009, το μέσο ποσό που χορηγούσαν οι τράπεζες, ήταν 100.000-120.000 ευρώ, ενώ φυσικά χορηγήθηκαν και δάνεια 200.000 και 300.000 ευρώ.

Επίσης η ελληνική πλευρά φαίνεται να μη συμφωνεί με τους θεσμούς και στο ζήτημα των εισοδηματικών κριτηρίων, με τη δική της πρόταση για ετήσιο εισόδημα να είναι έως τις 35.000 ευρώ και των δανειστών 8.180 ευρώ για άγαμο, 13.917 ευρώ για ζευγάρι χωρίς παιδιά και προσαύξηση 3.350 ευρώ για κάθε παιδί, έως τρία παιδιά.

Οι συμβολαιογράφοι

Με αφορμή τις διαφαινόμενες εξελίξεις περί επικείμενων μέτρων αναγκαστικής εκτέλεσης κατά οφειλετών του Δημοσίου, Τραπεζών κ.λπ. το Δ.Σ. του Συμβολαιογραφικού Συλλόγου Εφετείου Λάρισας επισημαίνει μεταξύ άλλων σε ανακοίνωσή του ότι «συμπαραστεκόμαστε στον κάθε συμπολίτη μας, ο οποίος, εξαιτίας της συνεχιζόμενης οικονομικής κρίσης, διατρέχει άμεσο κίνδυνο απώλειας της περιουσίας του, πολύ περισσότερο δε, όταν αυτό έχει να κάνει με την πρώτη κατοικία του. Σε καμία δε περίπτωση δε θα θέλαμε να δούμε και στη χώρα μας εικόνες, όπως αυτές που είδαμε στις ΗΠΑ, μετά την κρίση του εκεί τραπεζικού συστήματος ή στην Ισπανία όταν και η χώρα αυτή εισήλθε σε καθεστώς επιτήρησης και μνημονίου.

Από τη θέση μας, γνωρίζουμε πολύ καλά τον κόπο, το μόχθο και τις δαπάνες που έχει υποστεί κάποιος προκειμένου να αποκτήσει το μοναδικό περιουσιακό του στοιχείο, την πρώτη κατοικία του, όταν μάλιστα οι οικονομικές συνθήκες στο παρελθόν ήταν τέτοιες που του το επέτρεπαν και δεν ήταν δυνατό να διαβλέψει τον κίνδυνο της μεταβολής των πραγμάτων από μη προβλέψιμα γεγονότα.

Μέσα στην οικονομική λαίλαπα των τελευταίων έξι χρόνων και παρόλο που η οικονομική κρίση, αλλά και σειρά πολιτικών επιλογών έχουν μεταβάλλει-μεταλλάξει το επάγγελμα του συμβολαιογράφου, αντιλαμβανόμαστε, όντας μέλη ενός κλάδου που συμμετέχει στο οικονομικό και κοινωνικό γίγνεσθαι του τόπου μας, ότι για να μπορέσουμε όλοι μας να συμβάλλουμε στην ανόρθωση της χώρας μας, αλλά και του καθενός από μας, οφείλουμε να προσπαθήσουμε για την επίτευξη κοινωνικής συνοχής, μακριά από λογικές αντιπαράθεσης κλάδου κατά κλάδου και ομάδας κατά ομάδας.

Οι πολίτες πρέπει να γνωρίζουν ότι ο συμβολαιογράφος, ακόμα και όταν καλείται να εκτελέσει τα επιβαλλόμενα από το Νόμο καθήκοντα του επί του πλειστηριασμού υπαλλήλου, είναι αυτός που ασκώντας οιονεί δικαστική εξουσία, εφαρμόζει και τηρεί πιστά το Νόμο, το Σύνταγμα και γενικά τις κείμενες νομοθετικές διατάξεις, μακριά από οποιαδήποτε συμφέροντα. Ειδικά δε στη διαδικασία των πλειστηριασμών η, προβλεπόμενη από το νόμο, αμοιβή του συμβολαιογράφου είναι ελάχιστη.

Ο συμβολαιογράφος, όντας δημόσιος άμισθος λειτουργός, που υπόκειται στην Προϊστάμενη αυτού Εισαγγελική Αρχή και κατ’ επέκταση στην ανεξάρτητη νομοθετικής και διοικητικής εξουσίας Δικαιοσύνη, είναι αυτός που διασφαλίζει πλήρως τα εχέγγυα της διαδικασίας της αναγκαστικής εκτέλεσης, μη δυνάμενος να αρνηθεί ανατεθέντα σ’ αυτόν από το Νόμο καθήκοντα. Οι πολίτες θα πρέπει να έχουν εμπιστοσύνη στην άσκηση των καθηκόντων του Έλληνα συμβολαιογράφου ως επί του πλειστηριασμού υπαλλήλου, ο δε εμπλεκόμενος ως οφειλέτης, καλό θα είναι να έχει στην άκρη του μυαλού του, ότι εφόσον ο συμβολαιογράφος είναι αυτός που ασκεί – εκτελεί ένα μέρος της εκτελεστικής διαδικασίας, τότε ελαχιστοποιούνται οι πιθανότητες να συντελεστεί η διαδικασία περαίωσης της εκτέλεσης μακριά από τα σημερινά ισχύοντα, μέσα από αδιαφανείς και απρόσωπες διαδικασίες.

Οι συμβολαιογράφοι του Εφετείου Λάρισας καλούμε τον κάθε επισπεύδοντα τη διαδικασία εκτέλεσης (Τράπεζες, Δημόσιο, τρίτο κ.λπ.) να είναι φειδωλός σε κάθε πιθανή περίπτωση εκτέλεσης, να επιδείξει τη απαιτούμενη και επιβαλλόμενη από τις περιστάσεις αλληλεγγύη και αφού λάβει υπόψη κάθε συνταγματική αρχή προάσπισης του αδυνάτου. Καλούμε δε την ελληνική κυβέρνηση να προστατέψει τη λαϊκή κατοικία και να λάβει άμεσα τα αναγκαία νομοθετικά μέτρα, προκειμένου να αποτραπεί ο κίνδυνος απώλειας της μοναδικής κατοικίας όσων συμπολιτών μας αξίζουν, για τους λόγους που παραπάνω αναφέραμε, την προστασία της».

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το