Κόσμος

Σε αυτή τη χώρα κυκλοφορούν εννέα νομίσματα -Κανένα δικό της

zibabue.29.2.708

Σε ανταλλακτήρια ξένου συναλλάγματος έχουν μετατραπεί οι επιχειρήσεις στη Ζιμπάμπουε, καθώς πλέον αναγκάζονται να κάνουν «δουλειές» σε εννέα νομίσματα.

Αυτό έγινε μετά από την κατάρρευση του δολαρίου της χώρας και την απόσυρσή του από την κυκλοφορία. Ετσι πλέον οι συναλλαγές γίνονται σε αμερικανικό και αυστραλιανό δολάριο, ευρώ ραντ της Νότιας Αφρικής, πούλα της Μποτσουάνα, βρετανική λίρα, γεν Ιαπωνίας, κινέζικο γιουάν και ινδικές ρουπίες.

«Τα περισσότερα νομίσματα είναι για εμπορικούς σκοπούς. Το 50% του εμπορίου μας είναι με την Κίνα και τη Ν. Αφρική, οπότε πρέπει να επιτρέψουμε τις συναλλαγές σε πολλά νομίσματα», εξηγεί στο CNN ο επικεφαλής της Κεντρικής Τράπεζας. Το βασικό «αποθεματικό» νόμισμα της Ζιμπάμπουε είναι το αμερικανικό δολάριο, το οποίο προτιμάται και στις καθημερινές συναλλαγές. Και η επιλογή εξαρτάται από τη διαπραγμάτευση μπορούν να κάνουν οι καταναλωτές, καθώς οι τοπικές επιχειρήσεις δίνουν υψηλότερη τιμή συναλλάγματος από τις επίσημες.

Η σημερινή κρίση της Ζιμπάμπουε ξεκίνησε το 2000, όταν η κυβέρνηση εφάρμοσε μία επιθετική αγροτική μεταρρύθμιση. Ενας συνδυασμός κυρώσεων και απώλειας εμπιστοσύνης στην οικονομία προκάλεσε την κατάρρευση του δολαρίου της Ζιμπάμπουε και η χώρα έγινε διάσημη γιατί τύπωσε το χαρτονόμισμα του ενός τρισεκατομμυρίου.

Η Ζιμπάμπουε απέχει ακόμη χρόνια πριν από την επανακυκλοφορία ενός δικού της νομίσματος. Το 2014 έβγαλε την κυκλοφορία κέρματα μικρής αξίας, για αγορές κάτω του ενός δολαρίου. Ο λόγος ότι δεν υπήρχαν τα αντίστοιχα κέρματα δολαρίου, με αποτέλεσμα οι καταναλωτές να παίρνουν ρέστα σε γλυκά ή στιλό.

Πηγή www.iefimerida.gr

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το