Τοπικά

Σε αδιέξοδο οι 500 αλιείς – Πτώση πάνω από 90% στις πωλήσεις μετά τα νεκρά ψάρια στη Μαγνησία

Σε απόγνωση βρίσκονται οι περίπου 500 αλιείς της Μαγνησίας, καθώς οι πωλήσεις έχουν πέσει πάνω από το 90% το τελευταίο διάστημα λόγω του φαινομένου με τα νεκρά ψάρια και της δυσφήμησης που ακολούθησε για την περιοχή.
Μέχρι και πριν λίγες μέρες οι καταναλωτές μετέβαιναν τα πρωινά στην παραλία, όπου «έδεναν» τα καΐκια αγοράζοντας από εκεί τα ψάρια τους. Αυτή η εικόνα μετά τα νεκρά ψάρια που εμφανίστηκαν στο λιμάνι, έχει αλλάξει άρδην τις τελευταίες μέρες.
Οι ψαράδες βγαίνουν με τα καΐκια τους στο Αιγαίο, γυρίζουν με καλές ποσότητες που μένουν, όμως απούλητες. Η απογοήτευσή τους για την κατάσταση είναι πολύ μεγάλη και γι’ αυτό ζητούν από την κυβέρνηση να αποζημιωθούν.
Οι αλιείς συμμετείχαν προχθές στη σύσκεψη που διοργάνωσε η Περιφερειακή Ενότητα Μαγνησίας και εξέφρασαν τον έντονο προβληματισμό και αντίδρασή τους για την δύσκολη κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει.
Μάλιστα οι δυσκολίες που αντιμετωπίζουν, άρχισαν πέρυσι μετά τις πλημμύρες, συνεχίστηκαν με την παραπληροφόρηση για την ποιότητα των υδάτων στον Παγασητικό Κόλπο και κορυφώθηκαν τις τελευταίες μέρες με τα νεκρά ψάρια.
Οι αλιείς επισημαίνουν πως τα αλιεύματά τους προέρχονται από το Αιγαίο πέλαγος, όπου πάνε και ψαρεύουν, αλλά δυστυχώς οι καταναλωτές παραμένουν δύσπιστοι.
Ο αντιπρόεδρος του τοπικού αλιευτικού συλλόγου κ. Δημήτρης Κασούμης ανέφερε πως «Δεν υπάρχει εμπιστοσύνη στα αλιεύματά μας από κανέναν και δεν ξέρουμε τι θα γίνει. Η πτώση στην κατανάλωση είναι μεγάλη πάνω από 90%. Βγαίνουμε το πρωί με τα καΐκια μας, ψαρεύουμε, επιστρέφουμε και δεν μπορούμε να τα πουλήσουμε, γιατί ο κόσμος έβλεπε τις προηγούμενες μέρες τις εικόνες με τα νεκρά ψάρια και δεν μπορούσε να εμπιστευτεί, δεν ήξερε ότι τα αλιεύματά μας προέρχονται από ανοικτά του Αιγαίου, από Σκόπελο και άλλες περιοχές εκτός Παγασητικού. Δεν ξέρουμε τι θα γίνει από δω και πέρα. Ακούσαμε τον υφυπουργό αγροτικής ανάπτυξης κ. Κέλλα ότι θα δοθούν αποζημιώσεις στους αλιείς, αλλά ξέρουμε τους ρυθμούς με τους οποίους δίνονται».
Την ίδια στιγμή οι αλιείς καλούνται να πληρώσουν ΦΠΑ, τέλη πλοιοκτητών και να διεκπεραιώσουν άλλες υποχρεώσεις. «Έχουμε να βγάλουμε ουσιαστικά μεροκάματο εδώ και ένα μήνα και δεν ξέρουμε, τι θα συμβεί την επόμενη μέρα. Είμασταν, όμως εμείς που βάλαμε πλάτη για να καθαριστεί ο Παγασητικός από τα νεκρά ψάρια» είπε ο κ. Κασούμης.
Από την πλευρά του ο γραμματέας του αλιευτικού συλλόγου Βόλου κ. Νίκος Ζάχος τόνισε πως «αντιμετωπίζουμε μεγάλο πρόβλημα, καθώς έχει φύγει από τις αγορές όλο το καταναλωτικό κοινό. Εμείς βάλαμε πλάτη και καθαρίσαμε τον Παγασητικό από τα νεκρά ψάρια και στις καφετέριες ο κόσμος θα καθίσει ξανά να πιει τον καφέ του. Αλλά στον κλάδο μας θα πάρει αρκετό καιρό για να αγοράσει ξανά ψάρια από τα σκάφη μας. Πέρυσι μετά τις πλημμύρες του Σεπτεμβρίου έπρεπε να περάσουν τουλάχιστον τρεις μήνες για να επιστρέψει η εμπιστοσύνη και να τονωθεί ξανά η κατανάλωση. Φοβούμαστε ότι τώρα, μετά τα νεκρά ψάρια, το πρόβλημα θα είναι ακόμη μεγαλύτερο».

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το