Οικονομία

Σε 36 δόσεις και χωρίς προκαταβολή οι ληξιπρόθεσμες οφειλές στη ΔΕΗ

dei

Στους βασικούς άξονες της νέας ρύθμισης οφειλών έχει καταλήξει η ΔΕΗ, η οποία αναμένεται να ανακοινώσει τα επόμενα 24ωρα τους ευνοϊκότερους τρόπους αποπληρωμής, το οποίο πρόγραμμα διακανονισμών, σύμφωνα με πληροφορίες, θα ξεκινήσει από την 1η Απριλίου με ισχύ τριμήνου. Στο αναθεωρημένο πρόγραμμα ρύθμισης οφειλών θα δίνεται η δυνατότητα στους πελάτες της ΔΕΗ με απλήρωτους λογαριασμούς να υπαχθούν σε ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων ποσών σε 36 μηνιαίες δόσεις, χωρίς να απαιτείται προκαταβολή. Ωστόσο, θα αφορά τους καταναλωτές με υψηλό βαθμό συνέπειας, ενώ για εκείνους που ανήκουν στον χαμηλότερο βαθμό συνέπειας αναμένεται να υπάρχει διευκόλυνση ως προς το ποσοστό της προκαταβολής.

Ειδικότερα, από τη διοίκηση της Δημόσιας Επιχείρισης μελετάται εδώ και καιρό το σχέδιο για πιο ευέλικτες ρυθμίσεις, όπως οι περισσότερες δόσεις, να μειωθεί ή να καταργηθεί η προκαταβολή για να μπορέσει να μπει κάποιος σε ρύθμιση. Ακόμα, η εταιρεία σκοπεύει να διατηρήσει το πρόγραμμα επιβράβευσης συνεπών καταναλωτών, εφαρμόζοντας εκπτώσεις στα τιμολόγια των πελατών της. Ειδικότερα, για το θέμα της προκαταβολής το ποσοστό ήδη έχει μειωθεί από πέρυσι τον Ιούνιο στο 10% από 20% και αναμένεται να συρρικνωθεί περαιτέρω. Παράλληλα, ο αριθμός των δόσεων θα αυξηθεί, ενώ κριτήρια για τον ορισμό τους θα γίνουν πιο ελαστικά με σχετική εγκύκλιο. Οι δόσεις θα φτάσουν και τις 36, αφού μέχρι τώρα στις περισσότερες περιπτώσεις τα καταστήματα της ΔΕΗ εγκρίνουν γύρω στις 10 – 15.

Τα φέσια στη ΔΕΗ παραμένουν “κολλημένα” στα 2,2 δισ. ευρώ ένα χρόνο μετά την έναρξη του προγράμματος διακανονισμών, ο οποίος στέφθηκε με αποτυχία και έτσι η επιχείρηση αναγκάζεται να γίνει πιο ευέλικτη ως προς τις ευκολίες πληρωμής, προκειμένου να αντιμετωπίσει το “βουνό” των οφειλών, αναθεωρώντας σύντομα το μοντέλο με περισσότερες δόσεις και μείωση προκαταβολής. Την ίδια ώρα, υπό την πίεση της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας, η ΔΕΗ στοχεύει να εξαντλήσει όλες τις δυνατότητες προκειμένου να υπάρξει μείωση στα τιμολόγια του ρεύματος εντός του 2016, καθώς παρά την πτώση των τιμών κατά 70% στο πετρέλαιο και το φυσικό αέριο οι καταναλωτές συνεχίζουν να πληρώνουν βάσει των τιμών του 2012! Η μη πρόοδος στην είσπραξη ληξιπρόθεσμων που ξεπερνούν τα 2,2 δισ. ευρώ έχει οδηγήσει τη διοίκηση να “κρατά” ψηλά τις χρεώσεις στο ρεύμα, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να εφαρμόσει μειώσεις τιμολογίων, που έχουν προκύψει στο κόστος παραγωγής του ρεύματος λόγω πτώσης των διεθνών τιμών των καυσίμων.

Πηγή www.protothema.gr

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το