Τοπικά

Σε 18 εκατ. κιλά η παραγωγή μήλων φέτος στη Ζαγορά – Στην κορύφωσή της η συγκομιδή

Στην κορύφωσή της βρίσκεται αυτή την περίοδο η συγκομιδή μήλων στη Ζαγορά όπου από τον Αγροτικό Συνεταιρισμό εκτιμάται ότι θα συγκεντρωθούν κοντά στα 18.000.000 κιλά μήλων. Στο μεταξύ, μειωμένη σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια είναι η παρουσία των αλλοδαπών εργατών στα κτήματα που εκτιμώνται γύρω στους 300, ενώ 40 Βούλγαροι εργάζονται στα ψυγεία του Συνεταιρισμού για τη διαλογή και τη συσκευασία των προϊόντων.

Εδώ και περίπου δεκαπέντε ημέρες ξεκίνησε στο Ανατολικό Πήλιο η συγκομιδή μήλων. Η Ζαγορά ζει ουσιαστικά στους ρυθμούς της συγκομιδής του προϊόντος από το οποίο εξαρτά την οικονομική της επιβίωση.
Η κωμόπολη είναι έρημη από το πρωί μέχρι και το μεσημέρι, καθώς ολόκληρες οικογένειες βρίσκονται στα κτήματα και μαζεύουν μήλα. Οι αγρότες φορτώνουν τα καφάσια με τα μήλα στα αγροτικά αυτοκίνητα και τάχιστα μεταβαίνουν στα ψυγεία του Συνεταιρισμού για τα να ξεφορτώσουν και μετά πάλι να επιστρέψουν στα κτήματα για να συνεχίσουν την ίδια διαδικασία με ένταση και αποφασιστικότητα.

«Βρισκόμαστε στην κορύφωση της συγκομιδής των μήλων» τόνισε ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Ζαγοράς κ. Αντώνης Λάσκος και πρόσθεσε πως «όλοι στη Ζαγορά βρίσκονται στα κτήματα για να μαζεύουν μήλα και να τα μεταφέρουν στα ψυγεία για αποθήκευση. Αυτή η διαδικασία θα συνεχιστεί μέχρι και τα τέλη Σεπτεμβρίου τουλάχιστον».
Ο ίδιος συμπλήρωσε πως «φέτος η συνολική ποσότητα μήλων θα ανέλθει στα 18.000.000 κιλά και εκεί περιλαμβάνονται η ελληνική και ξένη αγορά αλλά και οι ποσότητες που προωθούνται για να γίνουν χυμός. Τα μήλα είναι πολύ καλά ως προς την ποιότητα, ενώ και οι τιμές βρίσκονται στα περυσινά επίπεδα».

Από την άλλη κάθε χρόνο και η παρουσία των αλλοδαπών εργατών μειώνεται. Φέτος υπολογίζονται στα 200-300 άτομα, ενώ παλιότερα ήταν μέχρι και 1.000.
«Αυτό συμβαίνει γιατί πλέον τα περισσότερα δένδρα είναι σε κοντό σχήμα και ο εργάτης βοηθά κυρίως στο να μαζεύει τα μήλα από το έδαφος. Άρα η ανάγκη των παραγωγών για να έχουν εργάτες είναι μικρότερη. Βέβαια εμείς φέτος έχουμε πάρει πέρα από τους εργάτες στα κτήματα που είναι κυρίως αλβανικής καταγωγής και άλλους 40 εργάτες βουλγαρικής καταγωγής στα ψυγεία του Συνεταιρισμού για να βοηθούν στο συσκευαστήριο και τη διαλογή».
Ο Συνεταιρισμός προετοιμάζεται παράλληλα αυτή την περίοδο για τις πρώτες εξαγωγές προς την Αίγυπτο, μια χώρα που εδώ και μερικά χρόνια επιλέγει το γευστικό μήλο Ζαγορίν.
Επίσης και φέτος αναμένεται να πραγματοποιηθεί στα τέλη Οκτωβρίου η τιμητική εκδήλωση για τον συνεταιριστή.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το