Πολιτισμός

Σχολείο για Κλόουν

klooun

Tο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης παρουσιάζει από κοινού στα παιδιά και σε όσους θέλουν να νοιώσουν παιδιά το έργο του Friedrich Karl Waechter «Σχολείο για Κλόουν» σε μετάφραση Ξένιας Καλογεροπούλου και σκηνοθεσία Τάσου Ράτζου, από σήμερα 15 Φεβρουαρίου και για περιορισμένο αριθμό παραστάσεων.

Σε  ένα σχολείο για κλόουν δάσκαλος και μαθητές προσπαθούν να συνυπάρξουν μέσα από καθημερινές συγκρούσεις, με κοινό παρονομαστή την αγάπη και των δυο για τον κόσμο των κλόουν. Η αυταρχικότητα και η πειθαρχία του δασκάλου κλόουν έρχονται αντιμέτωπες με τον αυθορμητισμό και τη φαντασία των εκκολαπτόμενων κλόουν. Οι μαθητές με γνώμονα την παιδική αθωότητα τους και τον κόσμο του ονείρου αντιδρούν στη στείρα διδασκαλία και στο τέλος οι ήρωες πάντα νικάνε ενώ το παιχνίδι δεν τελειώνει ποτέ.

Το έργο του Βέχτερ είναι ένας ύμνος στην παιδική αθωότητα και φαντασία επισημαίνοντας ταυτόχρονα το πόσο εύθραυστη και ευάλωτη μπορεί να γίνει όταν έρθει αντιμέτωπη με την αυταρχικότητα, την απαξίωση και τα διδακτικά στεγανά. Χρώματα, μουσική, χορογραφίες με πατίνια, κορδέλες, ποδήλατα, ξυλοπόδαροι, περιβάλουν όλη τη παράσταση που σκηνοθέτησε ο Τάσος Ράτζος.

Η προετοιμασία της παράστασης ξεκίνησε ήδη με ένα σεμινάριο από την ηθοποιό του ΚΘΒΕ, Ερατώ Πίσση, με μεταπτυχιακές σπουδές στο Λονδίνο πάνω σε τεχνικές κλοουνερί, έτσι ώστε οι ηθοποιοί  του έργου να έρθουν σε μια πιο κοντινή επαφή με τη μαγεία του κόσμου των κλόουν, να κατανοήσουν πλήρως και να το επικοινωνήσουν απλόχερα στο κοινό.

Η  χορογράφος του ΚΘΒΕ, Ειρήνη Καλογηρά, έχει αναλάβει να πλάσει το ιδιόμορφο σώμα που εκφράζει τον ψυχισμό που φέρει ο κάθε κλόουν  ξεχωριστά πάνω στη σκηνή, τα σκηνικά-κοστούμια υπογράφουν η ομάδα της καλών τεχνών ΠΑΝΩΚΑΤΩ7 και τη πρωτότυπη μουσική της παράστασης συνέθεσε ο Θοδωρής Παπαδημητρίου.

Συντελεστές

Μετάφραση: Ξένια Καλογεροπούλου
Σκηνοθεσία: Τάσος Ράτζος
Κινησιολογία: Ειρήνη Καλογηρά
Σκηνικά- κοστούμια: ΠΑΝΩΚΑΤΩ7
Μουσική: Θοδωρής Παπαδημητρίου
Βοηθός σκηνοθέτη: Βασιλειάδου Παυλίνα
Ηθοποιοί: Πασχάλης Αραμπατζής, Θωμάς Μπάντας, Μαριλού Βόμβολου, Μάριος Κωνσταντίνου, Ανδρέας Βασιλείου

Εισιτήρια

Γενική είσοδος: 11€
Μαθητικό: 8€
Σχολικές παραστάσεις: 7€

Πληροφορίες εκδήλωσης

Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης

25ης Μαρτίου & Παραλία, 54646 Θεσσαλονίκη , +302310895800 , http://www.tch.gr/Κυριακή: 15 Φεβρουαρίου & 1, 8, 15, 22, 29 Μαρτίου

Σχολικές: 16, 17, 18, 24, 25 Φεβρουαρίου & 3, 4, 9, 10, 16, 17, 30, 31 Μαρτίου

πηγή www.elculture.gr

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το