Τοπικά

Σχολικές εκδρομές για όλα τα βαλάντια – Με δημοφιλείς προορισμούς στο εσωτερικό και το εξωτερικό μαθητές από τη Μαγνησία

Με μια βαλίτσα στο χέρι βρίσκονται αυτή την περίοδο αρκετοί μαθητές της Μαγνησίας, πραγματοποιώντας την καθιερωμένη ολιγοήμερη σχολική εκδρομή, κυρίως στην Ελλάδα, αφού το εξωτερικό είναι για γερά πορτοφόλια. Το κόστος κυμαίνεται σε προσιτά επίπεδα, αφού με 150 ευρώ ένα παιδί μπορεί να περάσει λίγες ημέρες εκτός Νομού, παρά το γεγονός ότι δεν είναι σπάνιες οι περιπτώσεις αυτών που οι γονείς τους αντιμετωπίζουν οικονομικές δυσκολίες και έτσι αναγκάζονται να παραμείνουν στο κλεινόν άστυ.

Οι σχολικές εκδρομές αρχίζουν από τα τέλη Οκτωβρίου ή αρχές Νοεμβρίου και ολοκληρώνονται λίγο πριν το Πάσχα, με την περίοδο από τις αρχές του Ιανουαρίου, μέχρι τον Μάρτιο να προτιμάται ιδιαίτερα. Από το 2012 μέχρι σήμερα οι εκδρομές δεν αφορούν μόνο μαθητές της Γ’ Λυκείου, αλλά και των Γυμνασίων χρησιμοποιώντας τα Σαββατοκύριακα για να εκδράμουν για τρεις ή τέσσερις ημέρες.

Οι προορισμοί του εσωτερικού που προτιμώνται και από τους μαθητές στη Μαγνησία είναι στην ηπειρωτική Ελλάδα, αφού σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς εκτός της Κέρκυρας η υπόλοιπη νησιωτική χώρα αποφεύγεται λόγω των ακριβών ακτοπλοϊκών εισιτηρίων, κάτι που δεν ίσχυε στη δεκαετία του 1990, όταν χιλιάδες μαθητές ταξίδευαν προς την Κρήτη, τη Ρόδο και άλλα νησιά, αφού με τα ίδια χρήματα που θα χρειαστούν μπορούν να μεταβούν στο εξωτερικό.
Σύμφωνα με τον τουριστικό πράκτορα Νίκο Βισβίκη το κόστος για μια εκδρομή στο εσωτερικό για ένα παιδί κυμαίνεται από 60 και φτάνει μέχρι τα 100 ευρώ συνολικά για τρεις ή τέσσερις ημέρες, με αποτέλεσμα να είναι προσιτό για οποιαδήποτε παιδί να συμμετέχει, «χωρίς να ανήκει στην κατηγορία των εύπορων και της ελίτ, που είναι και η μειοψηφία».
Παράλληλα σύμφωνα με τον ισχύοντα νόμο οι μαθητές είναι ασφαλισμένοι κατά τη διάρκεια της εκδρομής τους, κάτι που όμως δεν ισχύει για τους καθηγητές οι οποίοι είναι απροστάτευτοι σε περίπτωση ατυχήματος.
Εκ διαμέτρου αντίθετη όμως είναι η εικόνα παραγόντων της αγοράς για τις εκδρομές του εξωτερικού, όπου η συμμετοχή των μαθητών είναι μικρότερη σε σχέση με την Ελλάδα, καθώς συγκεντρώνονται από 20 μέχρι και 40 μαθητές από ένα σχολείο, Γυμνάσιο ή Λύκειο, με το κόστος να ανεβαίνει πάνω από τα 350 ευρώ το άτομο για πέντε ημέρες.
Η πλειοψηφία των μαθητών της Μαγνησίας προτιμούν την Ελβετία και πιο συγκεκριμένα την περιοχή της Γενεύης με το CERN, την Ιταλία, τη Γερμανία, τη Γαλλία, και την Κωνσταντινούπολη.
Αυτή την περίοδο παιδιά από τουλάχιστον 10 σχολεία της Μαγνησίας έχουν προγραμματίσει ταξίδι στο εξωτερικό με τους γονείς να βάζουν το χέρι στην τσέπη για να τους δώσουν τα χρήματα που απαιτούνται για την πραγματοποίηση της εκδρομής.

Φουλ τα ξενοδοχεία
Τονίζεται ότι την περίοδο που διανύουμε τα ξενοδοχεία του Βόλου μέχρι και της Νέας Αγχιάλου, όλα τα Σαββατοκύριακα έχουν τη μέγιστη πληρότητα λόγω των σχολικών εκδρομών και σύμφωνα με τον κ. Βισβίκη οι προορισμοί του εσωτερικού που επιλέγουν οι μαθητές του Νομού είναι συγκεκριμένοι.
Ειδικότερα προτιμούν την Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη, την Πάτρα, τα Ιωάννινα και το Ναύπλιο, κάτι που ισχύει και για τα παιδιά από τις παραπάνω περιοχές, που στο πρόγραμμά τους έχουν και τον Βόλο.
Εκτιμάται πως για μια τριήμερη εκδρομή του εσωτερικού που κοστίζει 80 με 90 ευρώ, ο μαθητής θα έχει μαζί του ένα ποσό της τάξης των 50 με 60 ευρώ για τα έξοδά του.

Αναβάθμιση του εκπαιδευτικού
Ο διευθυντής της Δευτεροβάθμιας Μαγνησίας Σωκράτης Σαβελίδης σημειώνει ότι το υφιστάμενο νομικό πλαίσιο που διέπει τις σχολικές εκδρομές είναι ξεκάθαρο και δεν μπορεί να παρερμηνευτεί. Σχετικά με τις πρόσφατες αλλαγές που αποφάσισε το υπουργείο Παιδείας, αφαιρώντας την ευθύνη για την τελική έγκριση μιας πολυήμερης εκδρομής από τους κατά τόπους διευθυντές Εκπαίδευσης και ενίσχυσης του ρόλου των Συλλόγων Διδασκόντων του κάθε σχολείου, ο κ. Σαβελίδης τόνισε ότι οι εκπαιδευτικοί είναι αρκετά έμπειροι και δεν χρειάζεται να λαμβάνουν κατευθυντήριες γραμμές από τον επικεφαλής της Δευτεροβάθμιας.

Διέξοδος για οικονομικά ασθενείς μαθητές
Μια ευκαιρία για μαθητές που δεν έχουν οικονομική δυνατότητα να ταξιδέψουν στο εξωτερικό και να γνωρίσουν άλλους πολιτισμούς, εμπλουτίζοντας το πολιτιστικό υπόβαθρο και διευρύνοντας τούς ορίζοντές τους, είναι τα προγράμματα Εράσμους που υλοποιούνται και το 2020 στα σχολεία.
Η υπεύθυνη στη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Φιλίτσα Ματσάγγου υπογραμμίζει πως και φέτος η Μαγνησία είναι ιδιαίτερα ενεργή στον τομέα υλοποίησής τους, ενώ από την αρχή της σχολικής χρονιάς έτρεξαν 32 συνολικά προγράμματα.
Το καθένα αφορά 10-15 μαθητές που επισκέπτονται διάφορες χώρες της Ευρώπης και ιδιαίτερα την Τσεχία, την Πολωνία, τη Λετονία, τη Ρουμανία, την Ισπανία, την Πορτογαλία και τη Γαλλία, τη Φιλανδία και τη Δανία, ενώ ένα σχολείο επισκέφθηκε και την Αγγλία.
Οι μαθητές που συμμετέχουν δεν ξοδεύουν ούτε ευρώ, από τη στιγμή που τα πάντα είναι πληρωμένα από τις δομές της πολιτείας. Φιλοξενούνται στα σπίτια των οικογενειών στις χώρες υποδοχής, οι μετακινήσεις, τα λεωφορεία, η διατροφή τους, η επίσκεψη σε μουσεία, είναι καλυμμένα από το πρόγραμμα.
«Τα παιδιά δεν χρειάζεται να έχουν ούτε ένα ευρώ στην τσέπη και έτσι δίδεται η δυνατότητα σε μαθητές που δεν έχουν οι οικογένειές τους οικονομική δυνατότητα, να βρεθούν στο εξωτερικό» αναφέρει η κ. Ματσάγγου.
Βέβαια οργάνωση της όλης διαδικασίας για την έγκριση των Εράσμους απαιτεί πολλή δουλειά εκ μέρους των υπεύθυνων εκπαιδευτικών, αφού υπάρχει αυστηρό πλαίσιο που τη διέπει. Επίσης ο χαρακτήρας της κάθε εκδρομής δεν είναι μόνο ψυχαγωγικός, αλλά επιμορφωτικός-εκπαιδευτικός, καθώς πρέπει να τηρηθεί απαρέγκλιτα το πρόγραμμα που έχει δημιουργηθεί. Έτσι οι εκπαιδευτικοί είναι υποχρεωμένοι εκ του νόμου να αναγράψουν, σε ποια μέρη θα πάνε, τι χώρους θα επισκεφθούν, με έμφαση στα μουσεία, στα σημεία πολιτισμού και εργασιακούς χώρους.

Δυσκολεύονται οι γονείς
Μειοψηφία αποτελούν οι μαθητές που πραγματοποιούν εκδρομή σε προορισμό του εξωτερικού τονίζει ο πρόεδρος της Ένωσης Γονέων Ηλίας Κουτσερής. Πολλοί γονείς δεν έχουν τη δυνατότητα να δαπανήσουν μερικές εκατοντάδες ευρώ και συνήθως συγκεντρώνονται περίπου 20-25 παιδιά που τελικά βγαίνουν εκτός Ελλάδας.
«Οι εκδρομές πρέπει να έχουν παιδαγωγικό χαρακτήρα, ενώ για παράδειγμα σχολείο προγραμματίζει να επισκεφθεί τα Ζαγοροχώρια για να δει τα λιθόστρωτα μονοπάτια και πώς δουλευόταν η πέτρα. Το γεγονός όμως είναι ότι αρκετοί γονείς δυσκολεύονται οικονομικά, αλλά κόβουν απ’ όπου μπορούν για να προσφέρουν αυτή τη δυνατότητα στα παιδιά τους» καταλήγει.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το