Τοπικά

Σχολικά γεύματα για 3.000 παιδιά Δημοτικών της Μαγνησίας 

Περίπου στους 3.000 ανέρχονται οι μαθητές από 30 Δημοτικά της Μαγνησίας που συμμετέχουν στο πρόγραμμα του υπουργείου Παιδείας με τα δωρεάν σχολικά γεύματα.
Κατά τη διάρκεια της φετινής σχολικής χρονιάς εντάχθηκαν και άλλα σχολεία στο πρόγραμμα σίτισης. Τα 12ο, 16ο, 30ο Βόλου, τα δύο Δημοτικά Άνω και Κάτω Λεχωνίων, τα Δημοτικά Δράκειας και Πορταριάς, τα δύο Δημοτικά στη Νέα Αγχίαλο, είναι μερικά από τα νέα σχολεία που εντάχθηκαν στο πρόγραμμα των σχολικών γευμάτων.
Μέχρι πριν κλείσουν τα σχολεία για την πρώτη καραντίνα οι συμμετέχοντες μαθητές στο πρόγραμμα άγγιζαν τους 1.600, ενώ με την προσθήκη των νέων σχολείων άγγιξαν τους 3000.
Πριν 20 μέρες ζητήθηκε να εμπλακούν και άλλες σχολικές μονάδες στο πρόγραμμα και τρία νέα σχολεία εκδήλωσαν ενδιαφέρον. Ο λόγος ήταν πως υπήρχαν ακόμη περίπου 400 μερίδες που θα μπορούσαν να διατεθούν.
Πάνω από το 60% των μαθητών σε σχολεία του Βόλου συμμετέχουν στα σχολικά γεύματα που προσφέρονται μέσα από πρόγραμμα του υπουργείου Παιδείας. Μάλιστα σε ορισμένα Δημοτικά το ενδιαφέρον των γονέων να τρώνε τα παιδιά τους στο σχολείο είναι πιο έντονο φέτος.
Συνολικά 30 δημοτικά συμμετέχουν στο πρόγραμμα που επιχειρεί να συνδυάσει τη διάδοση της υγιεινής διατροφής με την κοινωνικοποίηση των παιδιών, αλλά και την κάλυψη των διατροφικών αναγκών μαθητών που προέρχονται από οικογένειες με χαμηλά ή και καθόλου εισοδήματα.
Άλλωστε η σίτιση των μαθητών γίνεται δωρεάν.

Στο 5ο Δημοτικό Νέας Ιωνίας συμμετέχουν στο πρόγραμμα των σχολικών γευμάτων οι 105 από τους 147 μαθητές, δηλαδή ένα ποσοστό κοντά στο 70%. Ο διευθυντής του σχολείου κ. Γιώργος Νάνος επισήμανε «πως πέρυσι σιτίζονταν μέσω του προγράμματος 80 παιδιά και φέτος αυξήθηκαν στα 105, ενώ υπάρχουν και πολλοί γονείς που ενδιαφέρονται. Και μέσα στους λόγους για την αύξηση του ενδιαφέροντος είναι και οικονομικοί, καθώς το σχολείο μας βρίσκεται σε μια περιοχή, όπου υπάρχουν και οι οικογένειες που τα βγάζουν δύσκολα πέρα».
Ο ίδιος πρόσθεσε πως τα φαγητά έρχονται γύρω στις 11.30 το πρωί σε θερμοθάλαμους και, μόλις τελειώσει το διδακτικό ωράριο, προσφέρονται στους μαθητές.
Σε ορισμένα σχολεία οι μαθητές παίρνουν το φαγητό για το σπίτι τους. Βέβαια στο σχολείο τρώνε οι μαθητές του ολοήμερου σχολείου που παραμένουν εκεί μέχρι τις 4 το μεσημέρι.
Από την πλευρά του ο διευθυντής του 19ου Δημοτικού Βόλου κ. Λάμπρος Σδρόλιας επισήμανε «πως στο σχολείο μας ένα ποσοστό 60% των μαθητών σιτίζεται από το πρόγραμμα. Συνολικά 70 μαθητές συμμετέχουν στα σχολικά γεύματα. Μάλιστα παρατηρείται το φαινόμενο στις μικρότερες Τάξεις το ενδιαφέρον των παιδιών να είναι πολύ μεγάλο, καθώς σιτίζεται ακόμη και το 80%, ενώ στις μεγαλύτερες τάξεις ατονεί. Το σχολείο μας συμμετέχει στο πρόγραμμα από την πρώτη στιγμή υλοποίησής του».
Με την υλοποίηση του προγράμματος εξυπηρετούνται και οι γονείς που τα παιδιά τους φοιτούν στο ολοήμερο, καθώς μπορούν να λαμβάνουν τα έτοιμα γεύματα, χωρίς να είναι υποχρεωμένοι να τους ετοιμάζουν φαγητό από το σπίτι σε τάπερ που μετά θα πρέπει να το ζεστάνουν μόνοι τους στο φούρνο μικροκυμάτων με τον εκπαιδευτικό να έχει την επίβλεψη.

Η αξία της υγιεινής διατροφής
Το πρόγραμμα στηρίζεται σε μια μελετημένη διατροφική κατάσταση που έχει σχεδιαστεί από το Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο στο πλαίσιο της σωστής υγιεινής μεσογειακής διατροφής.
Η διανομή γευμάτων για το τρέχον σχολικό έτος γίνεται καθημερινά σε 185.311 μαθητές, ηλικίας 6-12 ετών, σε 1.353 σχολικές μονάδες και 74 γεωγραφικά τμήματα της χώρας.
Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, «τα σχολικά γεύματα ανταποκρίνονται πλήρως στις ειδικότερες ανάγκες που δημιουργήθηκαν από την πανδημία. Προετοιμάζονται από πιστοποιημένες μονάδες παραγωγής, οι οποίες τηρούν υψηλές ποιοτικές προδιαγραφές, είναι υψηλής διατροφικής αξίας και ακολουθούν τα πρότυπα της μεσογειακής διατροφής.

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το