Τοπικά

Σχολικά γεύματα σε δέκα Δημοτικά του Βόλου – Επιλέχθηκαν από το υπ. Παιδείας με στόχο τη μείωση κοινωνικών ανισοτήτων 

Τουλάχιστον δέκα είναι τα Δημοτικά του πολεοδομικού συγκροτήματος Βόλου τα οποία επιλέχθηκαν από το υπουργείο Παιδείας για την υλοποίηση του προγράμματος των σχολικών γευμάτων με στόχο τη μείωση των κοινωνικών ανισοτήτων και του κοινωνικού αποκλεισμού αλλά και τη βελτίωση των παιδαγωγικών και γνωστικών αποτελεσμάτων της παρεχόμενης εκπαίδευσης.
Το πρόγραμμα ξεκίνησε πέρυσι πιλοτικά από το υπουργείο Παιδείας και τα σχολεία ήταν πολύ λίγα που είχαν ενταχθεί. Από φέτος, όμως το υπουργείο προχωρεί στην ακόμη μεγαλύτερη διεύρυνση της εφαρμογής του προγράμματος περιλαμβάνοντας πολύ περισσότερα Δημοτικά και Νομούς.

Η Μαγνησία από φέτος εντάσσεται στο πρόγραμμα για τα σχολικά γεύματα. Η Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας ήδη έχει αποστείλει το σχετικό έγγραφο στα σχολεία που περιλαμβάνονται στο πρόγραμμα.

Από την πλευρά τους οι διευθυντές των Δημοτικών ενημερώνουν μέσω εγγράφων τους γονείς για να αποφασίσουν, αν θέλουν τα παιδιά τους να τρώνε στο σχολείο λαμβάνοντας γεύμα. Το σχολικό γεύμα θα είναι κάθε μέρα και από το υπουργείο στόχος είναι η μείωση των ανισοτήτων αλλά και η προαγωγή της υγιεινής διατροφής. Άλλωστε επιστημονικός σύμβουλος για τα σχολικά γεύματα είναι και το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών.

Ο διευθυντής Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας κ. Γιώργος Πολύζος δήλωσε πως «η Μαγνησία από φέτος εντάσσεται στο πρόγραμμα με τα σχολικά γεύματα και ήδη ενημερώσαμε τα σχολεία της πόλης για να ειδοποιήσουν τους γονείς για το αν θέλουν να λαμβάνουν τα γεύματα στο σχολείο».
Οι γονείς έχουν παραλάβει τα έντυπα και εντός ημερών θα απαντήσουν.

Απουσία υποδομών
Πάντως τα προβλήματα δεν λείπουν για την εφαρμογή του προγράμματος, καθώς αφενός δεν υπάρχουν τραπεζοκόμοι αφετέρου ούτε υφίστανται όλες οι υποδομές σε όλα τα σχολεία, όπως αίθουσες για να τρώνε οι μαθητές μετά τη λήξη του ωρολογίου διδακτικού προγράμματος.
Η Διδασκαλική Ομοσπονδία Ελλάδος με ανακοίνωσή της αναφέρει πως «το υπουργείο στην ενημέρωσή του αυτή, που υπάρχει στο σχέδιο βεβαιώσεων, «ξεχνάει» να διευκρινίσει στους γονείς:
Στα σχολεία δεν υπάρχουν ούτε ειδικοί χώροι σίτισης ούτε ο κατάλληλος εξοπλισμός.
Δεν υπάρχουν τραπεζοκόμοι και (την ώρα που προβλέπεται ως ώρα σίτισης) καθαρίστριες, αφού οι περισσότερες καθαρίστριες είναι εργολάβοι καθαρισμού που εργάζονται μετά τις 16.00 καθημερινά.

Τα σχολεία αντιμετωπίζουν τεράστια προβλήματα στη στοιχειώδη λειτουργία τους εξαιτίας της υποχρηματοδότησης των Σχολικών Επιτροπών.
Το πρόγραμμα αφορά στο σύνολο των μαθητών-τριών. Επομένως, θα πρέπει στις 13.15 ή ακόμη και 13.20 οι μαθητές-τριες να σιτίζονται στις αίθουσες όπου γίνονται μαθήματα μέχρι και τις 13.15. Είναι φανερό ότι ο χρόνος που μεσολαβεί δεν είναι ικανός ούτε οι αίθουσες και τα θρανία να πλυθούν και να απολυμανθούν. Ιδιαίτερα σε μια εποχή έξαρσης των ιώσεων τίθεται σοβαρός κίνδυνος για την υγεία των μαθητών-τριών μας.
Το Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε θεωρεί ότι το Πρόγραμμα μπορεί να λειτουργήσει με την διανομή των γευμάτων στους μαθητές-τριες ώστε να τα παίρνουν στο σπίτι τους εφόσον αυτά φτάνουν στις σχολικές μονάδες συσκευασμένα».

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το