Τοπικά

Σχολεία της Μαγνησίας ιχνηλατούν το πνεύμα των λόγων του Καζαντζάκη -Εκδήλωση αύριο στο Πολιτιστικό Κέντρο Ν.Ιωνίας

«Δεν υπάρχουν ιδέες», έγραψε ο Καζαντζάκης, «υπάρχουν μονάχα άνθρωποι που κουβαλούν τις ιδέες κι αυτές παίρνουν το μπόι των ανθρώπων που τις κουβαλούν».

Στο πνεύμα αυτών των λόγων του Νίκου Καζαντζάκη, η εκδήλωση της ΔΔΕ Μαγνησίας με τίτλο «Νίκος Καζαντζάκης, Ταξιδεύοντας και φιλοσοφώντας» επιχειρεί έναν διάλογο ανάμεσα στη Λογοτεχνία και στην Τέχνη. Τα 17 σχολεία που παίρνουν μέρος θα παρουσιάσουν με ιδιαίτερο εικαστικό τρόπο τη δουλειά τους αύριο Τετάρτη 5 Απριλίου στο Πολιτιστικό Κέντρο Νέας Ιωνίας Βόλου. Ο Διευθυντής της ΔΔΕ κ. Σωκράτης Σαβελίδης, όσο και η υπεύθυνη της διοργάνωσης κ. Κυριακή Δανιηλίδου τονίζουν ότι οι υψηλές αξίες και ποιότητες που διαπνέουν το έργο του Νίκου Καζαντζάκη καθοδηγούν τους εκπαιδευτικούς στην άοκνη προσπάθειά τους να μορφώνουν, να διαπλάθουν και να διαπαιδαγωγούν τις μαθήτριες και τους μαθητές.
Η εκδήλωση στηρίζεται από τη Διεθνή Εταιρεία Φίλων του Νίκου Καζαντζάκη (ΔΕΦΝΚ).

Το Γυμνάσιο Στεφανοβικείου
Το Γυμνάσιο Στεφανοβικείου, συμμετέχοντας στη διασχολική εκδήλωση για το Νίκο Καζαντζάκη ανέλαβε να οπτικοποιήσει θέματα από το βιβλίο του μεγάλου Έλληνα λογοτέχνη και ταξιδευτή «Ταξιδεύοντας – Ισπανία». Οι μαθητές και μαθήτριες του σχολείου Ντάγγαλου Μαρία, Κολοβού Ευαγγελία, Μπαλγουράνου Ελευθερία, Ντελοπούλου Τζωρτζίνα, Αγγαλίου Ρεσίνα, ΓκοντισοπούλουΒίκη, Θεοχάρη Χριστίνα, Λίλλος Βασίλης, Δουκατζή Ελένη, Σαρατζιώτης Ραφαήλ και Χατζόπουλος Νίκος με την επίβλεψη και τη βοήθεια των καθηγητών τους Νικολού Παρασκευής και Πάντου Στέργιου απέδωσαν – στο μέτρο του δυνατού – έργα Ισπανών ζωγράφων, προσωπογραφίες και σύμβολα όπως αυτά διαφαίνονται στο κείμενο του Καζαντζάκη. Το ταξίδι αυτό αποτέλεσε τόσο για τους συμμετέχοντες μαθητές όσο και τους επιβλέποντες καθηγητές μια πρωτόγνωρη εμπειρία που ακόνισε τόσο το πνεύμα διαβάζοντας το βιβλίο, όσο και την ψυχή προσπαθώντας να αποδώσουν οπτικά στο χαρτί περιγραφές, νοήματα, έννοιες και ιδέες.

Γυμνάσιο Στεφανοβικείου

Το Γυμνάσιο Σκιάθου
Το Γυμνάσιο Σκιάθου αποφάσισε να συμμετάσχει στη μεγάλη διασχολική εκδήλωση στον Βόλο προς τιμήν του μοναδικού και ανεπανάληπτου λογοτέχνη μας Νίκου Καζαντζάκη, συγκροτώντας εθελοντική ομάδα εργασίας μαθητών του, από τη στιγμή που ενημερώθηκε για την εκδήλωση.
Υπεύθυνοι καθηγητές ορίστηκαν ο κ. Νίκος Παπακωνσταντίνου (φιλόλογος) και ο κ. Θανάσης Καρακαστανιάς (μαθηματικός). Στην ομάδα δήλωσαν συμμετοχή 4 μαθητές του σχολείου, οι μαθητές της Γ τάξης Φιλιππία Μαυροπούλου και Μπενάρντο Ντότσι, και οι μαθητές της Α΄τάξης Τζουλιάνο Ζόνια και Μάριος Καλογριάς.
Σε τέσσερις συναντήσεις που έγιναν με τα παιδιά, εξηγήθηκε ο σκοπός της εκδήλωσης απ’ αφορμή τα 60 χρόνια που συμπληρώνονται φέτος αφότου ο Νίκος Καζαντζάκης «έφυγε» από τη ζωή. Με δεδομένο το γεγονός ότι το σχολείο μας ανέλαβε να παρουσιάσει έργα για τα ταξιδιωτικά κείμενα του λογοτέχνη, με θέμα τη γενέτειρά του, την Κρήτη, μελετήσαμε σχετικά αποσπάσματα από την «Αναφορά στον γκρεμό» (έργο αυτοβιογραφικό του μεγάλου μας συγγραφέα.)
Εν συνεχεία τα παιδιά έθεσαν τα όποια ερωτήματα είχαν για τα κείμενα, ενώ αφέθηκαν εντελώς ελεύθερα να επιλέξουν τον τρόπο έκφρασής των σκέψεών τους για τον ταξιδιώτη Καζαντζάκη και την Κρήτη. Έτσι έφτιαξαν έργα ζωγραφικής και κολάζ.
Το κυριότερο ήταν η έφεση των παιδιών να μελετήσουν κι άλλα έργα του Καζαντζάκη. Όπως χαρακτηριστικά έγραψαν οι δυο «αλλοδαποί» ως προς την καταγωγή μαθητές της ομάδας:
«Η προσπάθειά μου να ζωγραφίσω τον ταξιδιώτη Νίκο Καζαντζάκη με έκανε να ασχοληθώ ακόμη περισσότερο με τα λογοτεχνικά του κείμενα και μου άρεσε πάρα πολύ» (Μπενάρντο Ντότσι) και
«Όλη η διαδικασία με τη ζωγραφική για αυτόν το σπουδαίο λογοτέχνη με γοήτευσε και με ώθησε να διαβάσω περισσότερα λογοτεχνικά κείμενα» (Τζουλιάνο Ζόνια)
Αυτό ήταν και το μεγάλο κέρδος όλων των παιδιών που συμμετείχαν.

Το Γυμνάσιο Αγριάς
Διαβάζοντας τα ταξιδιωτικά του Καζαντζάκη, δοκιμάζει κανείς δυνατές συγκινήσεις και νοερά συνταξιδεύει μαζί του.
Έτσι, διαβάζοντας τις ταξιδιωτικές εντυπώσεις του Νίκου Καζαντζάκη από το ταξίδι του στο Σινά, είχαμε και εμείς την ευκαιρία, μέσα από τα μάτια και τις ωραιότατες περιγραφές του συγγραφέα, να ανεβούμε στο Θεοβάδιστο Όρος . Περάσαμε την Ερυθρά Θάλασσα, διασχίσαμε την Πετραία Αραβία και φθάσαμε στο μικρό λιμάνι της Ρεϊθώς. Από εκεί με μακρά καμηλοπορεία μέσα στην έρημο περιπλανηθήκαμε στα φοβερά και απάνθρωπα βουνά που επί σαράντα χρόνια περνούσαν και βογκούσαν οι Εβραίοι, και, τέλος, φθάσαμε στο Ιερό Μοναστήρι, το κτισμένο επάνω από την «φλεγομένην και ού κατακαιομένην βάτον». Για δεκαεπτά αιώνες αποτελεί θεματοφύλακα τις Ορθοδοξίας προσελκύοντας Ασκητές και προσκυνητές από όλα τα σημεία του πλανήτη μας, δημιουργώντας την αίσθηση της βεβαιότητας ότι πρόκειται για το χώρο του Δεκαλόγου.
Ο θρησκευτικός χαρακτήρας του Σινά, η ζωή και τα έθιμα των Βεδουίνων, καθώς και το γρανιτένιο τοπίο της περιοχής ενέπνευσαν την ομάδα του Γυμνασίου Αγριάς, που αποτελείται από τους μαθητές:
Ηλιάδη Λευτέρη Μακρή Νεκτάριο Σωτηρίου Σοφία Φιλίππου Μαρίτα και Πούλιο Δημήτρη.
Υπεύθυνοι καθηγητές: Μιχαήλ Ελένη (φιλόλογος) και Ανδρέου Γιάννης (καλλιτεχνικών).

Το Γυμνάσιο Ευξεινούπολης
Οι μαθητές του Γυμνασίου Ευξεινούπολης συμμετέχουν στο διασχολικό αφιέρωμα για το έργο του Ν. Καζαντζάκη μελετώντας το ταξίδι στην Ιαπωνία.
Το βιβλίο «Ταξιδεύοντας» «Ιαπωνία – Κίνα» είναι το ιστορικό και λογοτεχνικό δημιούργημα του συγγραφέα από το πρώτο του ταξίδι στην Ιαπωνία – Κίνα το 1935.
Οι μαθητές γνώρισαν το έργο του Ν. Καζαντζάκη μέσα από την οπτική γωνία αλλά και τη φιλοσοφική διάθεση του ίδιου του συγγραφέα. Ήρθαν σε επαφή με το χρώμα, τη ζωγραφική, τη μουσική, την αρχιτεκτονική, το θέατρο και τη λογοτεχνία της Ιαπωνίας.
Όλα ζωντάνεψαν ανάγλυφα μέσα από τις περιγραφές και τις ταξιδιωτικές εντυπώσεις του συγγραφέα και αποτέλεσαν αφόρμηση για την εικαστική παρέμβαση των μαθητών.
Στη φαντασία τους ξεδιπλώθηκαν τα κιμονό, οι ανθισμένες κερασιές και το πάντα χιονισμένο Φουζί.
Η καλλιτεχνική δημιουργία των μαθητών εκφράστηκε μέσα από το έργο «Κύμα» του Χουκοσάι. Το έργο απεικονίζει το νερό σε κίνηση και η επικείμενη συντριβή του κύματος δημιουργεί ένταση, καθώς αποδίδει το αποφασιστικό κυμάτισμα του Φουζί. Η βιαιότητα της φύσης ισορροπεί με την ήρεμη αυτοπεποίθηση, την πειθαρχία και την αγωνιστικότητα των Ιαπώνων.
Οι μαθητές συνταίριαξαν την Ιαπωνία του Καζαντζάκη με τη δική τους εικόνα της σύγχρονης Ιαπωνίας, όπως την έχουν γνωρίσει μέσα από τα «manga».
Μέσα από τη δράση τους οι μαθητές καλλιέργησαν το πνεύμα της συνεργασίας, της ομαδικότητας και δημιούργησαν το εικαστικό έργο με την υποστήριξη των διδασκόντων.
Υπεύθυνοι εκπαιδευτικοί: Πετρά Ευαγγελία, Γκαραγκούνη Παυλίνα, Τσιαμανή Ελένη, Καραγιαννοπούλου Μαρία.

Γυμνάσιο Ευξεινούπολης

Το 3ο Γυμνάσιο Βόλου
Σε μια εποχή, όπου η αποχαύνωση φαίνεται να κυριαρχεί και οι αξίες να διολισθαίνουν, η λογοτεχνική ψηλάφηση του έργου του Καζαντζάκη φανέρωσε ότι οι πνευματικές αναζητήσεις των μαθητών βρήκαν απάγκιο στα μονοπάτια των ταξιδιωτικών του εντυπώσεων ειδικά σε μια χώρα που στις αρχές του 20ού αι. ταλανιζόταν πολιτικά, τη Ρωσία. 16 μαθητές της 3ης τάξης περιπλανήθηκαν λογοτεχνικά με μια διάθεση παρελθοντικής ανασκόπησης, ανακαλύπτοντας έναν κόσμο με ποικίλο φολκλορικό και εθνογραφικό χρωματισμό αλλά δεκτικό σε αλλαγές. Σχολίασαν τις ηθογραφικές του περιγραφές, τις κεκαλυμμένες πολιτικές του αναφορές, τις προσωπικές του καταθέσεις σε επίπεδο ευχολογίου, αλλά και την ιδιαιτερότητα του λόγου του ο οποίος ξεκάθαρα παραπέμπει σε δημοσιογράφο της εποχής. Όλα αυτά υπήρξαν ερεθίσματα που αποτυπώθηκαν στις δημιουργίες των μαθητών, ενώ ο Καζαντζάκης κέρδισε επάξια μια θέση στις καρδιές τους.
Υπεύθυνη φιλόλογος 3ου Γυμνασίου Βόλου, Σοφία Κανταράκη.

3ο Γυμνάσιο Βόλου

Το 8ο Γυμνάσιο
Το 8ο Γυμνάσιο Βόλου συμμετέχει στη διασχολική εκδήλωση αφιερωμένη στο έργο του Ν. Καζαντζάκη «Ταξιδιωτικά» επιλέγοντας ένα απόσπασμα από το ταξιδιωτικό του βιβλίο «Αγγλία» το «Δίπλωμα Ανθρώπου», το οποίο αναφέρεται στο ξακουστό κολλέγιο του Ήτον της Αγγλίας. Επελέγη και με τη βοήθεια των μαθητών, οι οποίοι όταν ήλθαν σε επαφή με το κείμενο έδειξαν ενθουσιασμό με την περιγραφή των ομαδικών παιχνιδιών από τον Καζαντζάκη, τη διάσταση που δίνει σ’ αυτά ενώ προετοιμάζουν τους νέους για το παιχνίδι της ζωής. Εμπνευσμένοι λοιπόν μαθητές δημιούργησαν τα δικά τους έργα που αναφέρονται σε πληροφορίες για τον Καζαντζάκη, δημιουργία κειμένου, ποιημάτων, ζωγραφιών και διάφορων εικαστικών δημιουργιών.
Αξίζει να σημειωθεί ότι στην εκδήλωση συμμετέχουν μαθητές κυρίως της Α΄ Γυμνασίου με την καθοδήγηση των καθηγητών.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το