Τοπικά

Η Σχολή Γεωπονικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας συμμετείχε στην έκθεση AgroThessaly

Η Σχολή Γεωπονικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας συμμετείχε δυναμικά στην 11η Πανελλήνια Έκθεση για τη Γεωργία και την Κτηνοτροφία – AgroThessaly 2017 που διεξήχθη στη Λάρισα στην Σκεπαστή Αγορά της Νεάπολης από τις 9 έως τις 12 Μαρτίου 2017.
Η συμμετοχή της Σχολής Γεωπονικών Επιστημών στην έκθεση περιελάμβανε α) τη λειτουργία ενημερωτικού περιπτέρου, με την υποστήριξη της Επιτροπή Ερευνών του ΠΘ και β) τη διοργάνωση επιστημονικής ημερίδας με τίτλο «Αειφόρος φυτική & ζωική παραγωγή: πετυχημένες πρακτικές» σε συνεργασία με τη ΔΕΘ – HELEXPO και το Δήμο Λαρισαίων.

Στα εγκαίνια της έκθεσης τπαρευρέθηκαν από το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας ο Αναπληρωτής Πρύτανη Έρευνας κ. Ζήσης Μαμούρης, Καθηγητής και ο Αναπληρωτής Πρύτανη Ακαδημαϊκών Υποθέσεων και Προσωπικού κ. Αθανάσιος Σφουγγάρης, Αναπληρωτής καθηγητής, ο κοσμήτορας της Σχολής Γεωπονικών Επιστημών κ. Δημήτριος Βαφείδης, Καθηγητής, ο πρόεδρος του Τμήματος Γεωπονίας Ιχθυολογίας και Υδάτινου Περιβάλλοντος κ. Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, Αναπληρωτής Καθηγητής, τα μέλη της Σχολής κ. Κωνσταντίνος Σκόρδας, Επίκουρος Καθηγητής, κα Μαριάνθη Χατζηιωάννου, Επίκουρη Καθηγήτρια, κα Ευαγγελία Γκόλια Δρ. ΕΔΙΠ και κα Αναστασία Αγγελάκη Δρ. ΕΔΙΠ.

1) ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΠΕΡΙΠΤΕΡΟ
Το ενημερωτικό περίπτερο της Σχολής Γεωπονικών Επιστημών στελεχώθηκε από το προσωπικό της Σχολής Γεωπονικών Επιστημών, υποψήφιους διδάκτορες, προπτυχιακούς και μεταπτυχιακούς φοιτητές της Σχολής. Το περίπτερο επισκέφθηκαν και συνομίλησαν με τους φοιτητές και το προσωπικό της Σχολής ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Βασίλειος Κόκκαλης , ο Πρόεδρος του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας κ. Σπυρίδων Μάμαλης, συνάδελφοι Γεωπόνοι, παραγωγοί και πλήθος κόσμου.

2) ΗΜΕΡΙΔΑ
Στην ημερίδα με τίτλο «Αειφόρος φυτική και ζωική παραγωγή: πετυχημένες πρακτικές» που πραγματοποιήθηκε με επιτυχία την Παρασκευή 10/3/2017 στο Συνεδριακό Κέντρο της Έκθεσης στη Λάρισα καλύφθηκαν αντικείμενα όπως τα ενεργειακά φυτά, αρωματικά/φαρμακευτικά φυτά, λαχανικά σε θερμοκήπια, καινοτομίες στις καλλιέργειες προς όφελος του αγρότη και του περιβάλλοντος, παρακολούθηση και διαχείριση των υδατικών πόρων, η σαλιγκαροτροφία και οι υδατοκαλλιέργειες και η σημασία τους για την Ελλάδα.

Την ημερίδα παρακολούθησαν καθηγητές και ομότιμοι καθηγητές του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και του ΑΤΕΙ Θεσσαλίας, ερευνητές και φοιτητές των Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων, επαγγελματίες Γεωπόνοι, παραγωγοί, αγρότες και επιχειρηματίες.

Συντονιστής της ημερίδας ήταν ο κ. Γεώργιος Νάνος, Καθηγητής ΠΘ που ήταν και ο πρόεδρος της οργανωτικής επιτροπής της ημερίδας.
Χαιρετισμό απεύθυναν ο κοσμήτορας της Σχολής Γεωπονικών Επιστημών κ. Δημήτριος Βαφείδης, Καθηγητής ΠΘ και ο Αντιδήμαχρος Οικονομίας και Ανάπτυξης του Δήμου Λαρισαίων κ. Παναγιώτης Νταής.
Ο κ. Βαφείδης αφού συνεχάρη τους διοργανωτές της AgroThessaly 2017, τόνισε ότι για το επιστημονικό δυναμικό της Σχολής Γεωπονικών Επιστημών του ΠΘ η συμμετοχή στην έκθεση και στις παράλληλες εκδηλώσεις είναι ευκαιρία για να αναδείξουμε θέματα που άπτονται των επιστημονικών μας ενδιαφερόντων όπως είναι: η βιοποικιλότητα της ελληνικής πανίδας και χλωρίδας, η προστασία του περιβάλλοντος, η βιώσιμη ανάπτυξη και η αυτάρκεια της ελληνικής πρωτογενούς παραγωγής. Ανέφερε χαρακτηριστικά ότι η Λάρισα και ευρύτερα ο θεσσαλικός κάμπος, οι ορεινές περιοχές της Κεντρικής Ελλάδας, το νησιωτικό σύμπλεγμα των Σποράδων και η ακτογραμμή της Θεσσαλίας επιτρέπουν και ευνοούν την ανάπτυξη κάθε είδους πρωτογενούς παραγωγικής δραστηριότητας. Ανέφερε τέλος ότι τα αντικείμενα επιλέχθηκαν έτσι ώστε να σχετίζονται με σημαντικούς αναπτυσσόμενους τομείς της φυτικής και ζωικής πρωτογενούς παραγωγής της Ελλάδας ενώ οι ομιλητές είναι καθηγητές της Σχολής Γεωπονικών Επιστημών με εμπειρία στα αντικείμενα και από τους πιο καταξιωμένους στον τομέα τους στη χώρα μας.

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το