Τοπικά

Σχολεία δύο ταχυτήτων για μέντορες – συντονιστές

 

Σε δύο διαφορετικές ταχύτητες κινούνται τα σχολεία στην Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση Μαγνησίας σχετικά με την εφαρμογή των θεσμών του μέντορα και του ενδοσχολικού συντονιστή.
Οι δύο αυτοί θεσμοί φαίνεται πως έχουν βάλει «φωτιά» στην εκπαιδευτική κοινότητα, καθώς προκαλούνται αντιδράσεις με τα επιχειρήματα να είναι ποικίλα.
Ο μέντορας που έχει περισσότερο παιδαγωγικό ρόλο και ο ενδοσχολικός συντονιστής με περισσότερο οργανωτικό ρόλο, θεωρείται από τους εκπαιδευτικούς στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση ότι αποτελούν τον προπομπό της ατομικής αξιολόγησης.
Μέχρι και τις 30 Σεπτεμβρίου στα σχολεία θα έπρεπε όχι να είχαν συνεδριάσει οι Σύλλογοι Διδασκόντων, αλλά και να είχαν αναδείξει τους μέντορες και τους ενδοσχολικούς συντονιστές.
Στα εξαθέσια και άνω Δημοτικά της Μαγνησίας, όπου μπορεί να εφαρμοστεί ο νέος αυτός θεσμός, συνεδριάσεις δεν έγιναν, καθώς έχει κηρυχθεί απεργία-αποχή. Πρώτα την απεργία-αποχή την κήρυξε η Διδασκαλία Ομοσπονδία Ελλάδας, και όταν κρίθηκε παράνομη από το δικαστήριο σειρά πήρε η ΑΔΔΥ για να καλύψει τους εκπαιδευτικούς. Προχθές το υπουργείο Παιδείας προσέφυγε κατά της αποχής στο δικαστήριο.
«Από τα 65 εξαθέσια και άνω Δημοτικά που λειτουργούν στη Μαγνησία, ίσως σε ένα να έχει συνεδριάσει ο Σύλλογος Διδασκόντων για την ανάδειξη του μέντορα και του ενδοσχολικού συντονιστή. Στα άλλα σχολεία οι διαδικασίες έχουν «παγώσει». Η αντίδραση υπάρχει, γιατί αυτοί οι δύο θεσμοί αποτελούν τον προπομπό της ατομικής αξιολόγησης του εκπαιδευτικού. Επίσης ο σχεδιασμός και η υλοποίηση του εκπαιδευτικού έργου πραγματοποιείται από τον Σύλλογο Διδασκόντων που είναι το κορυφαίο θεσμικό όργανο» τόνισε ο πρόεδρος του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας κ. Απόστολος Μούσιος.
Την ίδια στιγμή στα Γυμνάσια και στα Λύκεια της Μαγνησίας αρκετοί Σύλλογοι Διδασκόντων έχουν συνεδριάσει και αναδείξει μέντορες και ενδοσχολικούς συντονιστές.
«Μπορεί η ΟΛΜΕ να μην συμμετέχει στην απεργία-αποχή, ωστόσο οι επιφυλάξεις και οι ενστάσεις μας υπάρχουν» τόνισε η πρόεδρος της ΕΛΜΕ Μαγνησίας κ. Μαρία Γιαννουλή και πρόσθεσε πως για ακόμη μια φορά το υπουργείο αποφασίζει χωρίς να έχει κάνει διάλογο με τους εκπαιδευτικούς. Ο μέντορας, οι εκπαιδευτικοί όμιλοι και ο ενδοσχολικός συντονιστής υπήρχαν ως δράσεις που αναλάμβαναν οι εκπαιδευτικοί χωρίς, όμως, να διαθέτουν κάποιον τίτλο. Για παράδειγμα ο μέντορας επικεντρώνεται στην παιδαγωγική καθοδήγηση νεοδιόριστων και αναπληρωτών με προϋπηρεσία κάτω από πέντε χρόνια. Στα σχολεία και πριν τον μέντορα δινόταν βοήθεια στους νέους εκπαιδευτικούς. Επίσης βλέπουμε ότι δημιουργούνται θεσμοί χωρίς, όμως, κάποια κίνητρα. Για παράδειγμα θα μπορούσε να δοθεί από την κυβέρνηση κάποιο επιμίσθιο, ή να μειωθεί το διδακτικό ωράριο για όσους καθηγητές αναλάβουν αυτούς τους ρόλους. Επίσης δεν υπάρχει κάποιο επιμορφωτικό υλικό. Ακόμη η όλη διαδικασία για τον καθηγητή να μην είναι υποχρεωτική αλλά εθελοντική. Δηλαδή να μην υποχρεώνεται κάποιος να γίνει μέντορας ή συντονιστής».
Πάντως, όπως αναφέρουν εκπαιδευτικοί, ο θεσμός του μέντορα εγκυμονεί και τον κίνδυνο των διακρίσεων ανάμεσα σε αυτούς που θα καθοδηγούν και τους υπόλοιπους.
Οι Ενδοσχολικοί Συντονιστές (Συντονιστές Τάξεων ή Συντονιστές Γνωστικών Πεδίων) είναι όργανα συντονισμού του εκπαιδευτικού έργου σε επίπεδο σχολικής μονάδας Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, οι οποίοι συντονίζουν και υποστηρίζουν τους εκπαιδευτικούς στο έργο τους, καθώς και τις προσπάθειες της Διεύθυνσης κάθε σχολικής μονάδας να την ενισχύσουν ως επαγγελματική κοινότητα μάθησης και ανάπτυξης.
O ρόλος του παιδαγωγικού συμβούλου – μέντορα είναι να εμπνεύσει, να προσανατολίσει και να υποστηρίξει κάθε νεοδιοριζόμενο ή πρόσφατα τοποθετημένο στη σχολική μονάδα μόνιμο ή αναπληρωτή ή ωρομίσθιο εκπαιδευτικό, με προϋπηρεσία έως πέντε έτη, με στόχο την ποιοτική αναβάθμιση της διδασκαλίας του και εν γένει του παρεχόμενου από αυτόν εκπαιδευτικού έργου.

 

Share
Ετικέτες: σχολεία

Πρόσφατα άρθρα

Ελεύθεροι επαγγελματίες: Από 1η Ιανουαρίου υποχρεωτικά οι πληρωμές μέσω IRIS

Από 1η Ιανουαρίου του 2024 θα υποχρεούνται τελικά ελεύθεροι επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενοι να συνδέσουν τον…

23 Νοεμβρίου 2023

Η Lidl Ελλάς για 8η συνεχή χρονιά χορηγός της MOYSA

Ενθαρρύνει την καλλιτεχνική εξέλιξη ταλαντούχων νέων μουσικών, έχοντας προσφέρει από το 2016 πάνω από 150.000€…

23 Νοεμβρίου 2023

Πούλησε «αέρα» αντί για αυτοκίνητα σε δυο αγοραστές

Με τις τσέπες του γεμάτες με 1.600 ευρώ που δεν μπορούσε να δικαιολογήσει εντόπισαν οι…

23 Νοεμβρίου 2023

Δωρεάν στειρώσεις, εμβολιασμοί και τσιπ σε δεσποζόμενους σκύλους πό τον Δήμο Βόλου

Η αντιδημαρχία Κοινωνικής Αλληλεγγύης ενημερώνει ότι ξεκινάει το πρόγραμμα δωρεάν στειρώσεων, εμβολιασμών και τοποθετήσεων τσιπ…

23 Νοεμβρίου 2023

Πρόσκληση για εγγραφή στο Μητρώο Εθελοντών του Δήμου Βόλου

Εάν έχεις ελεύθερο χρόνο και αγαπάς τον εθελοντισμό και τις αδέσποτες ψυχές, υπάρχουν πολλοί τρόποι…

23 Νοεμβρίου 2023

Εύβοια: Αγριογούρουνο απόλαυσε το μπάνιο του σε θάλασσα της Χαλκίδας

Χειμερινός κολυμβητής αποδείχθηκε ένα αγριογούρουνο που έκανε τη βουτιά του σε παραλία της Χαλκίδας. Σύμφωνα…

23 Νοεμβρίου 2023