Τοπικά

«Σχολεία ανοιχτά για όλα τα παιδιά» – Υποδέχθηκαν τα προσφυγόπουλα στο Γυμνάσιο Ιωλκού

Μέλη συλλογικοτήτων και κινημάτων του Βόλου συγκεντρώθηκαν σήμερα το μεσημέρι στο Γυμνάσιο Ιωλκού για να καλωσορίσουν τα ασυνόδευτα προσφυγόπουλα που θα φοιτήσουν στο σχολείο. Οι συγκεντρωμένοι ανήρτησαν πανό στην είσοδο του σχολείου που έγραφε «Σχολεία ανοιχτά για όλα τα παιδιά».
Για τον προβληματισμό που επικρατεί στον Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων, καθώς μερίδα γονιών αντιδρά θέτοντας θέματα υγείας, ασφάλειας και επικινδυνότητας, μίλησε ο κ. Γιάννης Χατζηγιάννης, γονέας μαθήτριας στο Γυμνάσιο Ιωλκού και εκπρόσωπος του Συλλόγου Γονέων στην Ένωση Συλλόγων Γονέων Νομού Μαγνησίας

«Από την Παρασκευή 12 Οκτωβρίου, μετά τη συνέλευση της Τετάρτης, παραιτήθηκαν τα 5 από τα 7 άτομα του Δ.Σ. λόγω γεγονότων που είχαν σχέση και με τις γενικές συσκέψεις στο σχολείο για την υποδοχή των παιδιών που φιλοξενούνται στη δομή της ΑΡΣΙΣ». Ο κ. Χατζηγιάννης ανέφερε πως εκφράστηκε μεγάλη ανησυχία εκ μέρους κάποιων γονέων που δεν ήθελαν καθόλου τα παιδιά στο σχολείο και ζητούσαν να βρεθεί άλλος εκπαιδευτικός τρόπος για τα προσφυγόπουλα.
«Η σημερινή συγκέντρωση γίνεται γιατί το θέμα στο σχολείο, μετά την παραίτηση του Δ.Σ., δεν είναι πλέον ενδοσχολικό» τόνισε ο κ. Χατζηγιάννης και συνέχισε:
«Εμείς οι γονείς που διαφωνούμε με την απομάκρυνση των παιδιών από το σχολείο, προσπαθήσαμε να το επιλύσουμε μέσα στη σχολική κοινότητα αλλά δεν ήταν εφικτό. Πλέον το ζήτημα ανοίχθηκε στην πόλη, γι’ αυτό οργανώσεις και κινήματα που ασχολούνται με το προσφυγικό συγκεντρώθηκαν σήμερα έξω από το σχολείο. Όλοι θυμήθηκαν τώρα ότι υπάρχουν πρόσφυγες. Η πραγματικότητα είναι ότι έχουμε γίνει πρόσφυγες στην ίδια μας τη χώρα. Υπάρχουν άνθρωποι που μένουν στα παγκάκια, που δεν έχουν φως και νερό και κινδυνεύουν να χάσουν την περιουσία τους».

Ο ίδιος επισήμανε πως η συγκέντρωσή τους έχει στόχο την ομαλή ένταξη των παιδιών στο δημόσιο σχολείο.
«Οι Χιώτες και οι άλλοι νησιώτες έπιασαν το χέρι αυτών των παιδιών και τα έσωσαν. Δεν θα τους κλείσουμε εμείς την πόρτα στο δημόσιο σχολείο. Αυτός ο αγώνας δεν είναι κάποιων γονιών εναντίων των άλλων».
Ο ίδιος, ως γονιός, δήλωσε πως μαζί με άλλους γονείς, θα αγωνιστούν για να μην διαταραχθεί η εκπαιδευτική λειτουργία του σχολείου και για να μην επικρατήσει ο φόβος, οι διακρίσεις και οι προκαταλήψεις.

Κάλεσε έτσι τους τους γονείς να σταθούν στο πλευρό ενός νέου Συλλόγου που θα διατηρήσει ανοιχτό το Γυμνάσιο Ιωλκού για όλα τα παιδιά.
Παρά την κατάσταση στον Σύλλογο Γονέων και τις αντιδράσεις μερίδας του Δ.Σ., η λειτουργία του σχολείου εξελίσσεται ομαλά. «Υπάρχει ένα μεγάλο αντίβαρο και αυτό είναι οι μαθητές και οι μαθήτριες του σχολείου που υποδέχθηκαν και αγκάλιασαν τα παιδιά από την πρώτη ημέρα» εξήγησε ο κ. Χατζηγιάννης,
Τέλος, πρόσθεσε πως το κείμενο που υιοθετήθηκε από το Δ.Σ. μιλάει για το τι είναι καλό για τα προσφυγόπουλα αλλά η διαδικασία της επιλογής των παιδιών στο σχολείο είναι μια επικίνδυνη πρακτική.
«Μ’ αυτό τον τρόπο καταργείται η έννοια του δημόσιου σχολείου. Σε λίγο θα αντιμετωπίσουμε θέμα και για παιδιά ανάπηρα, με δυσλεξία ή άλλα προβλήματα. Αυτή η διαδικασία της επιλογής που θέτουν αυτοί οι γονείς είναι απαράδεκτη, επικίνδυνη και σημαίνει όχι μόνο των εκτοπισμό αυτών των παιδιών», κατέληξε ο κ. Χατζηγιάννης.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το