Τοπικά

Η σχέση Ιατρικής – Πολιτισμού μέσω της φυματίωσης στο επίκεντρο ομιλίας του καθηγητή Κων. Γουργουλιάνη

Τη σχέση της Ιατρικής με τον Πολιτισμό μέσω της φυματίωσης θα αναπτύξει στη σημερινή του ομιλία ο κ. Κωνσταντίνος Γουργουλιάνης, καθηγητής Πνευμονολογίας και διευθυντής της Πνευμονολογικής Κλινικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η Ιατρική αποτελεί μια ανθρωπιστική επιστήμη, που στα παλιότερα χρόνια στις σχολές που λειτουργούσαν, γίνονταν μαθήματα λογοτεχνίας, ιστορίας κ.ά., κάτι που δεν συμβαίνει στη σημερινή εποχή.

Η φυματίωση ως αρρώστια χωρίζεται σε τρεις εποχές. Η πρώτη αναφέρεται από τα αρχαία χρόνια έως το 1878 όπου πολλοί νέοι άνθρωποι αδυνάτιζαν, λόγω της φυματίωσης, αλλά δεν το γνώριζαν, αφού δεν είχε ανακαλυφθεί το μικρόβιο, με αποτέλεσμα να συνδεθεί αυτό με τον έρωτα και την απόρριψη. Τότε γράφτηκαν πολλά λογοτεχνικά κείμενα και άλλα πολλά, όπως και θεατρικά έργα.

Η δεύτερη εποχή έχει να κάνει από το 1876 και μετά όπου ο Γερμανός γιατρός Ρόμπερτ Κοχ ανακάλυψε το μικρόβιο. Τότε αναπτύχθηκε πλούσια λογοτεχνία που περιγράφει τη φυματίωση, ενώ το ρεμπέτικο τραγούδι άνθησε με αναφορές στην αρρώστια. Υπήρξε πλούσια βιβλιογραφία για τους νέους που κατακλύζουν τα σανατόρια, οι οποίοι ερωτεύονται ξανά. Μια εποχή που πολλά άτομα γίνονται αντικοινωνικά, λόγω της φυματίωσης, αφού κλείνονται στα σπίτια τους.

Η τρίτη εποχή και τελευταία είναι από 1946 έως σήμερα όπου με τα φάρμακα δεν υπάρχει ουσιαστικά καμία σχέση της ιατρικής και της φυματίωσης με τον πολιτισμό.
Να σημειωθεί ότι ο καθηγητής Πνευμονολογίας και διευθυντής της Πνευμονολογικής Κλινικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας κ. Κων. Γουργουλιάνης θα μιλήσει με θέμα «Ιατρική και Πολιτισμός. Το παράδειγμα της φυματίωσης», στην εκδήλωση κοπής της πίτας του Ελληνογαλλικού Συνδέσμου – παράρτημα Βόλου σήμερα στις 7 μ.μ. στο ξενοδοχείο «Παρκ». Τον ομιλητή θα παρουσιάσει η Αννίτα Πρασσά, δρ. ιστορικός, προϊσταμένη των ΓΑΚ – Αρχείων Ν. Μαγνησίας.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο

Μοιραστείτε το