Πολιτισμός

Σχέσεις που συμπλέουν σε πελάγη δράσης και έμπνευσης στο πρώτο μυθιστόρημα της Μαρίας Μαυρικάκη

Με τον υπαινικτικό τίτλο «Περαστικά», τίτλος που ακροβατεί με άνεση στο χιούμορ και την πραγματικότητα, κυκλοφορεί από τις εκδόσεις «Αίολος», το πρώτο μυθιστόρημα της Μαρίας Μαυρικάκη. Πρόκειται για μυθιστόρημα που περικλείει πλοκή και δράση, πρόσωπα που λειτουργούν άλλοτε ως ήρωες και άλλοτε απλά ηρωικά, καταστάσεις και γεγονότα που αφορούν στην καθημερινότητα στον σύγχρονο χώρο και χρόνο.

Η Μαρία Μαυρικάκη με σπουδές και περγαμηνές, με συνεχή επαγγελματική ενασχόληση μεταξύ διοίκησης και διαχείρισης μεταφέρει στο χαρτί όσα ξεπερνούν τη φαντασία αγγίζοντας την πεζή καθημερινότητα. Καλογραμμένο και ευκολοδιάβαστο αποτελεί πρόταση – πρόκληση για το καλοκαίρι, καθώς το φως του καλοκαιριού έδωσε τη λάμψη και την έμπνευση στη δημιουργό του αποτελώντας το φυσικό τοπίο δράσης σε ελληνικό νησί. Η απόλαυση είναι δεδομένη, καθώς προσφέρει ως κέρασμα ένα καλό ανάγνωσμα που δεν εξαντλείται στη δράση αναδεικνύοντας καταστάσεις και προβληματισμούς.
Η φράση «περαστικά» είναι ευχή και αφορά στην επαναφορά και επανάκτηση υγείας στην ορθή χρήση της, ενώ στη μεταφορική προσδίδει ειρωνεία με παράλληλο χαρακτηρισμό κατάστασης και συμπεριφοράς. «Περαστικά» είναι ο τίτλος του βιβλίου που η Μαρία Μαυρικάκη έδωσε στο πρώτο της μυθιστόρημα, καθώς θέλει να τα πει όλα σε μια φράση ή πιο σωστά μια φράση να δώσει το έναυσμα για να ειπωθούν όλα. Όπως και γίνεται. Η ίδια δεν αρνείται τη διάθεση έως ανάγκη γραφής, άλλωστε μπορεί να είναι το πρώτο της μυθιστόρημα δεν είναι ωστόσο το πρώτο της ιστόρημα. Γράφει από μικρή, γράφει από παιδί με διάθεση θαρρετή που εκφράζεται μέσα από λέξεις που δημιουργούν αφηγηματικά σύνολο.

«Το βιβλίο αυτό ήταν απλά η αφορμή να ξεκινήσω την έκθεσή μου στο κοινό, τα προηγούμενα είναι είτε εξειδικευμένα είτε κάπως «βαριά», καθώς πραγματεύονται τις εξαρτήσεις», ανέφερε η ίδια, προσθέτοντας με εμφατική χαρά ότι το πόνημά της παρουσιάστηκε με επιτυχία και θα παρουσιαστεί και στον Βόλο σε εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί εντός των προσεχών μηνών με πιθανότερο μήνα τον Νοέμβριο που όλα έχουν μπει σε τάξη και σειρά.
Η ίδια εξάλλου αυτήν την εποχή βρίσκεται κοντά μας, στο Πήλιο και συγκεκριμένα στη Ζαγορά στο πλαίσιο του φεστιβάλ μουσικής που διοργανώνεται από τη φίλη της Ζωή Σαμσαρέλου.
«Αγαπώ τον τόπο σας, θαυμάζω τη φυσική ομορφιά και την αναζητώ…» τόνισε αβίαστα για να συμπληρώσει ότι το περιβάλλον δεν την απομονώνει από τους ανθρώπους που αρέσκεται πάντα να παρατηρεί αντλώντας από τις πράξεις και τις σκέψεις τους έμπνευση και διάθεση για γραφή.
Το βιβλίο περικλείει δυο παράλληλες αφηγήσεις, για την ακρίβεια είναι δυο ξεχωριστές φωνές, η μία ψύχραιμη κι η άλλη παθιασμένη. «Κι είναι αυτές οι φωνές που αφηγούνται τα ευτράπελα των μηχανισμών της εξουσίας και της ανίκητης γραφειοκρατίας στο ελληνικό δημόσιο, αλλά και την κυρίαρχη δύναμη του έρωτα, ιδίως όταν αυτός παραμένει ανεκπλήρωτος» επισήμανε η συγγραφέας.

Όλα ξεκινούν από μια επιτροπή, μια ακόμη επιτροπή, που ορίζεται και λειτουργεί στη χώρα μας συνεδριάζοντας ανά τακτά χρονικά διαστήματα με τα μέλη της να φλυαρούν και να συγκρούονται χωρίς να καταλήγουν ποτέ κάπου και σε κάποιο πόρισμα. Με τον ερχομό όμως του καλοκαιριού με έναν τρόπο εξαιρετικά διαφορετικό και ενδιαφέρον το έργο της επιτροπής μεταφέρεται σε ένα κυκλαδίτικο νησί όπου δοκιμάζονται αντοχές και προσμονές. Τα ερωτικά βάσανα όσων εμπλέκονται στο εγχείρημα παρουσιάζουν πολύ μεγαλύτερο ενδιαφέρον από τα συντεχνιακά τους. «Τα μέλη της επιτροπής μπορεί να διαφέρουν στην εικόνα, μοιάζουν όμως μέσα τους ανέλπιστα πολύ. Πονούν, ερωτεύονται και πληγώνονται με τον ίδιο τρόπο, ξεχνώντας πως όλα στη ζωή είναι περαστικά» κατέληξε η Μαρία Μαυρικάκη.

Με δύναμη από τον Πειραιά
Γεννημένη το 1964 στο Περιστέρι από γονείς Πειραιώτες με καταβολές νησιώτικες η Μαρία Μαυρικάκη έχει πολυετή εμπειρία στον τομέα προστασίας του περιβάλλοντος και βιώσιμης ανάπτυξης, στα χρηματοοικονομικά και στη διοίκηση μονάδων υγείας. Έχει συγγράψει χρονογραφήματα, διηγήματα και μία νουβέλα για να φθάσει με αποφασιστικότητα στο πρώτο της μυθιστόρημα «Περαστικά».
Σπούδασε οικονομικά και τα εφάρμοσε με επιτυχία σε πολλούς τομείς διατελώντας για τριάντα και πλέον χρόνια προϊσταμένη Επενδυτικών Δραστηριοτήτων της ΑΤΕ, διευθύντρια στο Πράσινο Ταμείο του ΥΠΕΚΑ, ειδική συνεργάτιδα σε θέματα περιβάλλοντος της Τραπέζης Πειραιώς, σύμβουλος σε περιβαλλοντικό πρόγραμμα της WWF – Ελλάς, ενώ διετέλεσε διοικήτρια στο Γενικό Νοσοκομείο Θήρας. Ομιλεί και σκέφτεται σε τρεις γλώσσες: Τα Αγγλικά, τα Ισπανικά και τα Γερμανικά, αλλά ονειρεύεται μόνο στην ελληνική γλώσσα και με τη γλώσσα αυτή αποδίδει σκέψεις που γίνεται αράδες που δημιουργούν ιστορίες.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο

Μοιραστείτε το