Κατηγορίες: Κόσμος

Σχέδιο της Κομισιόν για την επαναπροώθηση των προσφύγων στην Ελλάδα


Ένα νέο σχέδιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για να πιέσει περαιτέρω την Ελλάδα όσον αφορά το προσφυγικό αποκαλύπτει σήμερα η εφημερίδα Financial Times.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες των FT οι Βρυξέλλες θα πιέσουν την Αθήνα για να βελτιώσει τις συνθήκες για τους αναζητούντες άσυλο προκειμένου έτσι να γίνει ακόμα πιο εύκολο για τα κράτη-μέλη της ΕΕ να στέλνουν πίσω μετανάστες και πρόσφυγες στην Ελλάδα.

Ανάμεσα στις παρατηρήσεις σύμφωνα με τους FT θα είναι και η σύσταση ειδικών οργάνων για την εξέταση των αιτήσεων για άσυλο. Με τον τρόπο αυτό, υποστηρίζει το δημοσίευμα, θα επανενεργοποιηθεί για την Ελλάδα η συνθήκη του Δουβλίνου που αναφέρεται στην απέλαση όσων ζητουν άσυλο στη χώρα υποδοχής.

Όπως παρατηρούν οι FT οι απελάσεις στην Ελλάδα έχουν πρακτικά απαγορευθεί από το 2011 όταν το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων δικαιωμάτων έκρινε ότι το σύστημα ασύλου στην Ελλάδα «ήταν ταπεινωτικό». Αυτή η de facto εξαίρεση της Ελλάδας από τους κανόνες της συνθήκης του Δουβλίνου έχει προκαλέσει πρόβλημα σε όλο το σύστημα, γράφουν οι Financial Times.

Η εφημερίδα σημειώνει ότι η Ελλάδα και άλλες χώρες στα σύνορα της Ε.Ε. έχουν κατηγορηθεί ότι αμελούν εσκεμμένα τις υποχρεώσεις που απορρέουν από τον κανονισμό του Δουβλίνου για να αποφύγουν την επιβάρυνση της συγκέντρωσης προσφύγων στο έδαφός τους.

Το ρεπορτάζ αναφέρει ότι οι συστάσεις της Κομισιόν αποτελούν μέρος μίας ευρύτερης διαδικασίας αντιμετώπισης της προσφυγικής κρίσης, αν και σημειώνεται πως κατά ορισμένους η κίνηση αυτή στοχεύει στην αύξηση της πίεσης επί της Ελλάδας στη γενικότερη «μάχη» επί της μεταναστευτικής πολιτικής. «Το διαβάζω με πολιτικό τρόπο. Είναι ένας τρόπος να απειληθεί η Ελλάδα», αναφέρει χαρακτηριστικά πολιτικός αναλυτής που δεν κατονομάζεται.

Το αίτημα της Κομισιόν έρχεται μία εβδομάδα πριν από τη Σύνοδο Κορυφής του Φεβρουαρίου, κατά την οποία θα ζητηθεί από χώρες όπως η Ελλάδα και η Ιταλία να αρνούνται την είσοδο στο έδαφός τους ανθρώπων που δεν έχουν υποβάλλει αίτηση ασύλου αν και είχαν την ευκαιρία. Αυτό αναφέρεται στο σχέδιο συμπερασμάτων της συνόδου, όπως γράφουν οι «Financial Times».

Κάποιοι ερμηνεύουν την τελευταία κίνηση της Κομισιόν ως απόπειρα άσκησης μεγαλύτερης πίεσης στην Αθήνα, στην ευρύτερη μάχη για τη μεταναστευτική πολιτική. «Είναι ένας τρόπος να απειληθεί η Ελλάδα», ανέφερε πολιτικός αναλυτής μιλώντας στην εφημερίδα.

Πηγή www.ethnos.gr

Share

Πρόσφατα άρθρα

Συναγερμός στις ΗΠΑ για νέο σεξουαλικώς μεταδιδόμενο νόσημα: Ο ασθενής πέρασε από την Ελλάδα

Συναγερμός σήμανε στις ΗΠΑ για νέα και εξαιρετικά μεταδοτική μορφή μυκητιασικής λοίμωξης. Συγκεκριμένα 30χρονος από…

7 Ιουνίου 2024

Αυξημένα μέτρα οδικής ασφάλειας σε όλη την επικράτεια κατά τις Ευρωεκλογές

Η Ελληνική Αστυνομία εφαρμόζει αυξημένα μέτρα οδικής ασφάλειας, σε όλη την επικράτεια, κατά την περίοδο…

7 Ιουνίου 2024

Χρ. Τριαντόπουλος: Παράταση λειτουργίας ως 21 Ιουνίου για τα ειδικά σχήματα ενίσχυσης επιχειρήσεων σε πληγείσες περιοχές της Θεσσαλίας και του Έβρου

Το Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας σε συνεργασία με το Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και…

7 Ιουνίου 2024

Τον απέβαλε δίκαια, τον αγκάλιασε και τον έβαλε σε… μπελάδες – Δείτε βίντεο

Συνήθως όταν ένας διαιτητής βάζει το χέρι στο τσεπάκι του για να βγάλει την κόκκινη…

6 Ιουνίου 2024

Ρόδος: Ένα 24ωρο μετά την απόφαση για λουκέτο, το beach bar με τις παράνομες ξαπλώστρες οργανώνει πάρτι

Ένα 24ωρο αφότου έγινε γνωστή η απόφαση του δήμου της Ρόδου για τη σφράγιση του…

6 Ιουνίου 2024

ΗΠΑ: Στην φυλακή ο Στιβ Μπάνον – Πώς η απόφαση ομοσπονδιακού δικαστή δυναμιτίζει την κούρσα για τις προεδρικές εκλογές

Την πόρτα της φυλακής καλείται να περάσει το αργότερο μέχρι την 1η Ιουλίου ο Στιβ…

6 Ιουνίου 2024