Τοπικά

Σχέδιο προσαρμογής στην κλιματική αλλαγή – Πρόταση θα καταθέσει η Περιφέρεια Θεσσαλίας

Η κλιματική αλλαγή επηρεάζει αρνητικά τους κατοίκους της Περιφέρειας Θεσσαλίας στους τομείς της ύδρευσης, γεωργίας, αλιείας, δασών και υγείας, χωρίς να παραβλέπονται τα σχετικά υψηλά ποσοστά στους τομείς των μεταφορών και του τουρισμού, σύμφωνα με το Εθνικό Σχέδιο για την Προσαρμογή στην Κλιματική Αλλαγή. Οι συνολικές εκτιμήσεις των οικονομικών ζημιών από την κλιματική αλλαγή, με βάση μελέτη του υπουργείου Περιβάλλοντος ανά οικονομική δραστηριότητα που ουσιαστικά απεικονίζουν το επίπεδο τρωτότητας ανά τομέα της κάθε Περιφέρειας αφορούν και στην Περιφέρεια Θεσσαλίας, που θα αντιμετωπίσει την ερημοποίηση. Συγκεκριμένα και με βάση την υφιστάμενη κατάσταση και τις προβλέψεις για τις επερχόμενες κλιματικές αλλαγές η Περιφέρεια Θεσσαλίας παρουσιάζει υψηλή τρωτότητα στους τομείς της γεωργίας ενώ όλοι οι παράγοντες προβλέπουν μεγάλα προβλήματα στον τουρισμό.

Η ανάλυση τρωτότητας είναι μια πρώτη προσπάθεια ποσοτικοποίησης και ιεράρχησης των αναμενόμενων κλιματικών κινδύνων στην ελληνική επικράτεια. Είναι φανερό ότι προτεραιότητα πρέπει να δοθεί στους τομείς εκείνους οι οποίοι προβλέπεται να πληγούν περισσότερο από την κλιματική αλλαγή, καθώς και να προληφθούν εκείνες οι επιπτώσεις οι οποίες προκαλούν το μεγαλύτερο κόστος για την οικονομία. Όπως προέκυψε από τις σχετικές αναλύσεις ο τομέας που αναμένεται ότι θα πληγεί περισσότερο από την κλιματική αλλαγή στην Ελλάδα είναι η γεωργία, με τη Θεσσαλία να κυριαρχεί ενώ μεγάλες συνέπειες για το σύνολο της οικονομίας και το εισόδημα των νοικοκυριών θα έχουν και οι επιπτώσεις στον τουρισμό και στα παράκτια συστήματα. Ειδική σημασία έχει επίσης ο τομέας των υδάτινων αποθεμάτων, ο οποίος επηρεάζει τόσο τη γεωργία όσο και την ύδρευση. Επομένως, η εφαρμογή των πολιτικών προσαρμογής πρέπει να εστιαστούν στους παραπάνω τομείς και να προγραμματιστεί έγκαιρα η υλοποίηση κατάλληλων δράσεων, ώστε να μειωθούν οι αναμενόμενες αρνητικές επιπτώσεις. Κρίνεται επίσης σκόπιμο να εξεταστεί η τήρηση στρατηγικών αποθεμάτων βασικών τροφίμων και νερού για την κάλυψη των βασικών αναγκών του πληθυσμού της χώρας, στην περίπτωση ακραίων καιρικών φαινομένων ευρείας κλίμακας όπως, για παράδειγμα, στην περίπτωση παρατεταμένης ξηρασίας.

Η Περιφέρεια Θεσσαλίας θα εγκρίνει την υποβολή πρότασης ένταξης χρηματοδότησης εκπόνησης Περιφερειακού Σχεδιασμού για την Προσαρμογή στην Κλιματική Αλλαγή στο πλαίσιο πρόσκλησης του ΠΕΠ Θεσσαλίας 2014-2020 για την «Προστασία του Περιβάλλοντος-Μετάβαση σε μία οικονομική φιλική στο Περιβάλλον», με 100.000 ευρώ.

Η Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης της Περιφέρειας Θεσσαλίας εξέδωσε πρόσκληση για την υποβολή προτάσεων με τίτλο «Περιφερειακός Σχεδιασμός για την Προσαρμογή στην Κλιματική Αλλαγή» με δυνητικό δικαιούχο την Περιφέρεια Θεσσαλίας. Η πρόσκληση αφορά στη Χρηματοδότηση εκπόνησης Περιφερειακού Σχεδιασμού για την Προσαρμογή στην Κλιματική Αλλαγή σε εξειδίκευση της αντίστοιχης Εθνικής Στρατηγικής.

Το Σχέδιο αποτελεί κείμενο στρατηγικού προσανατολισμού με στόχο τη χάραξη κατευθυντήριων γραμμών, για την προσαρμογή στην Κλιματική Αλλαγή με επιμέρους δράσεις, μέτρα, σκοπιμότητα ιεράρχηση και χρονοπρογραμματισμό, σε περιφερειακό / τοπικό επίπεδο.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το