Τοπικά

Σχέδιο Ορλάντο- Η ιστορία μιας άγνωστης βοήθειας στο Βόλο το 1946

 

ΣΧΕΔΙΟ ΟΡΛΑΝΤΟ

Την Τετάρτη 15 Ιουνίου και ώρα 8.00 μ.μ. στο Μουσείο της Πόλης του Βόλου (Παλιά, Φερών 17), η Δ/νση Αρχείων, Μουσείων και Βιβλιοθηκών του ΔΟΕΠΑΠ – ΔΗΠΕΘΕ του Δήμου Βόλου οργανώνει εκδήλωση με θέμα «Σχέδιο Ορλάντο: παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας από τους κατοίκους του Ορλάντο στους κατοίκους του Βόλου, Ιούνιος – Αύγουστος 1946».

Κεντρική ομιλήτρια είναι η ελληνο – αμερικανίδα ιστορικός Lisa Camichos, εγγονή του Γιάννη Καμήτσου, ο οποίος έζησε στο Ορλάντο των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής και πρωτοστάτησε στην εκτέλεση ενός σχεδίου αποστολής βοήθειας στον χειμαζόμενο από τις συνέπειες της γερμανικής Κατοχής Βόλο.

Την άνοιξη του 1946, ένα χρόνο πριν από την εκπόνηση του σχεδίου Μάρσαλ για οικονομική ενίσχυση πληγέντων από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο ευρωπαϊκών χωρών, οι κάτοικοι του Ορλάντο στην Πολιτεία της Φλόριντας, αποφάσισαν να «υιοθετήσουν» μια ευρωπαϊκή πόλη που κινδύνευε με αφανισμό, αναλαμβάνοντας τη σίτιση και ένδυση του πληθυσμού της για τρεις μήνες, εκτελώντας το «Σχέδιο Ορλάντο», όπως ονομάστηκε.

Ο Γιάννης Καμήτσος, γεννημένος στο Πουρί Πηλίου και ιδιοκτήτης του εστιατορίου Southland στο Ορλάντο, έπεισε τον Απρίλιο του 1946 τα μέλη της τοπικής Λέσχης Jaycees, υπεύθυνης για την πραγματοποίηση του Σχεδίου Ορλάντο,  για την επιλογή της ελληνικής πόλης του Βόλου, που οι κάτοικοί της κινδύνευαν από λιμό. Έχοντας ο ίδιος ξοδέψει  εκατοντάδες δολάρια  για ρούχα, τρόφιμα, φάρμακα και  έξοδα μεταφοράς  ως απάντηση στις πολλές επιστολές απελπισμένων συγγενών και φίλων για βοήθεια, συνεργάστηκε με τοπικές ομάδες πολιτών, κυβερνητικές οργανώσεις, τοπικούς φορείς, συλλόγους, εκκλησίες και σχολεία για την επίτευξη των στόχων του σχεδίου.

Ως το τέλος του Ιουνίου του 1946 η συλλογή ρουχισμού και κονσερβοποιημένης τροφής, η αποθήκευσή τους, η συσκευασία και η αποστολή τους στον Βόλο ήταν μια συνεχής διαδικασία, την οποία υποστήριζαν ολόθερμα οι εθελοντές του Ορλάντο. Την ισχυρή θέληση των κατοίκων για βοήθεια ενίσχυαν τα άρθρα των ειδήσεων για τις τραγικές συνθήκες ζωής στον Βόλο, που στέλνονταν από απεσταλμένο στον Βόλο δημοσιογράφο και δημοσιεύονταν στην τοπική εφημερίδα Orlando Morning Sentinel. Αξίζει να υπογραμμιστεί η  μεγάλη συνεισφορά δύο «αδύναμων μειονοτήτων» της πόλης, των αφρο-αμερικανών, που συνέβαλαν τόσο με την εργασία τους όσο και με τον πρωτοφανή ζήλο τους για τη συλλογή τροφίμων στην εκπλήρωση του Σχεδίου και των νοικοκυρών του Ορλάντο, που η δραστηριοποίησή τους αποδείχθηκε καθοριστική για την επιτυχία των στόχων του.

Το Σχέδιο ολοκληρώθηκε με τη διενέργεια χρηματικού εράνου και την οργάνωση ενός παιχνιδιού μπέιζμπολ, τα έσοδα των εισιτηρίων του οποίου  θα ήταν η τελευταία χρηματική βοήθεια προς την πόλη του Βόλου. Η λήξη του αγώνα σηματοδότησε και το πέρας των αποστολών βοηθείας, που συνολικά ξεπέρασαν τους 46 τόνους τροφίμων.

Οι πρωταγωνιστές και οι εθελοντές του «Σχεδίου Ορλάντο» έπαιξαν σημαντικό ρόλο στη διάσωση πολλών οικογενειών του Βόλου, σύμφωνα με τις δεκάδες επιστολές ευγνωμοσύνης που άρχισαν να καταφθάνουν στην οικογένεια Καμήτσου ήδη από τις αρχές του καλοκαιριού του 1946. Ο Δήμος Παγασών εξέφρασε κι επίσημα τις ευχαριστίες των κατοίκων της πόλης με τηλεγραφήματα του Δημάρχου Ζήση Ζησάκη προς την πρόεδρο της Λέσχης Επιτροπής συγκέντρωσης των τροφίμων κα Στέφεν και τον Σταύρο Καμήτσο, Δημοτικό Σύμβουλο, για τον ιδιαίτερο ρόλο του αδερφού του.

Την εκδήλωση, που στόχο έχει να φέρει στο φως ένα άγνωστο σχετικά γεγονός της τοπικής ιστορίας, θα ανοίξει ο ιστορικός Νίκος Τσικρίκης, με μια σύντομη αναφορά στην εικόνα αλλά και την κοινωνική κατάσταση του Βόλου εκείνης της εποχής. Η εκδήλωση είναι ανοικτή για το κοινό και πλαισιώνεται με προβολή οπτικοακουστικού υλικού και παράλληλη μετάφραση.

ΣΧΕΔΙΟ ΟΡΛΑΝΤΟ 2

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το