Ελλάδα

Σχέδιο για την άρση μέτρων: Σε τρεις ζώνες η ώρα προσέλευσης στο Δημόσιο

Copyright: EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ

Τις…επικεφαλίδες του σχεδίου εξόδου από την κρίση (exit strategy) με καθαρή ορατότητα, τουλάχιστον έως τα τέλη Μαίου, αναμένεται να περιγράψει στις 6 το απόγευμα ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε νέο τηλεοπτικό του μήνυμα.

Αμέσως μετά ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ, Άκης Σκέρτσος, συντονιστής της task force, που εδώ και εβδομάδες καταρτίζει το πλάνο σταδιακής άρσης των περιορισμών, μαζί με 5 υφυπουργούς, τους Νίκο Χαρδαλιά, Γιάννη Κεφαλογιάννη, Θόδωρη Λιβάνιο, Βασίλη Κοντοζαμάνη και Νίκο Παπαθανάση αναμένεται να εξειδικεύσουν την άρση των μέτρων, επιχειρώντας να λύσουν πολλές από τις εύλογες απορίες, που προκύπτουν από τα εξαιρετικά σύνθετα….logistics του σχεδίου σταδιακής και ελεγχόμενης αποσυμπίεσης σε κοινή συνέντευξη τύπου.

Η προαναφερθείσα ομάδα μαζί με τον υπουργό Επικρατείας, Γιώργο Γεραπετρίτη και υπό την προεδρία του πρωθυπουργού συνεδρίασε κατά πληροφορίες αργά χθες το απόγευμα, προκειμένου να διευθετήσει τις τελευταίες ανά τομέα λεπτομέρειες με έμφαση στα υγειονομικά πρωτόκολλα και τους κανόνες υπό τους οποίους θα επαναλειτουργήσει η εστίαση, το λιανεμπόριο, τα μέσα μαζικής μεταφοράς και το Δημόσιο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η πρόταση να…σπάσει σε τρεις ζώνες η ώρα προσέλευσης σε όλο το Δημόσιο, προκειμένου να αποφευχθεί ο συνωστισμός  στα ΜΜΜ δεν αποκλείεται να εφαρμοστεί και κατά το άνοιγμα των εμπορικών καταστημάτων. Χάριν της αποφυγής του έντονου συγχρωτισμού, ιδίως κατά την πρώτη, κρίσιμη φάση του σχεδίου αποκλιμάκωσης των περιορισμών, αναμένεται να απευθυνθεί η σύσταση για χρήση των Ι.Χ. εξ ου και δεν αναμένεται να επανέλθει ο δακτύλιος. Ούτως ή άλλως, η ισχυρή σύσταση, όπως ειπώθηκε διά στόματος του καθηγητή Λοιμωξιολογίας, Σωτήρη Τσιόδρα, για χρήση προστατευτικής μάσκας σε κλειστούς χώρους και ΜΜΜ για τον γενικό πληθυσμό και η υποχρεωτική χρήση της από τους εργαζομένους σε καταστήματα και μέσα μεταφοράς προδιαγράφει σε μεγάλο βαθμό τις πρώτες εβδομάδες της νέας κανονικότητας.

Όπως το θέτει, εξάλλου, στενός συνεργάτης του κ. Μητσοτάκη οι πρώτες δύο με τρεις εβδομάδες μετά την 5η Μαίου, όταν και θα τεθεί σε εφαρμογή το φιλόδοξο και πολύπλοκο σχέδιο της άρσης των περιορισμών ισοδυναμεί κατ ουσίαν με ένα τεράστιο πείραμα, από το αποτέλεσμα του οποίου θα διαφανεί πόσο θα επιταχυνθεί ή και επιβραδυνθεί  η υλοποίηση του συνολικού σχεδιασμού έως το τέλος Ιουνίου. Επίσης, σαφές είναι πως το σχέδιο, που θα ανακοινώσει σήμερα ο πρωθυπουργός θα είναι λεπτομερές ως προς το χρονικό διάστημα του Μαίου και πιο αόριστο ως προς τον Ιούνιο, ελλείψει των κρίσιμων επιδημιολογικών δεδομένων μετά τις πρώτες δύο εβδομάδες από την χαλάρωση των μέτρων.

Το…θρίλερ με τα σχολεία

Σε σταυρόλεξο για δυνατούς λύτες έχει εξελιχθεί το πλάνο, που θα προκριθεί τελικώς για την επαναλειτουργία των σχολείων, καθώς οι έως και εκδιαμέτρου αντίθετες εισηγήσεις εντός της επιστημονικής κοινότητας, αλλά και οι αποκλίνουσες προσεγγίσεις εντός του κυβερνητικού στρατοπέδου άφηναν χώρο για πειρισσότερα του ενός σεναρίου. Μία από τις ελάχιστες σταθερές, η 11η Μαίου, ημερομηνία, που αναμένεται να επιστρέψει στα θρανία η Γ Λυκείου, καθώς είναι σαφής η προτεραιότητα, που έχει δοθεί στην αψεγάδιαστη διενέργεια των Πανελλαδικών εξετάσεων, από τα μέσα Ιουνίου έως το πρώτο 10ήμερο του Ιουλίου. Ακόμη μία σταθερά είναι ότι το σταδιακό άνοιγμα των διαφόρων βαθμίδων θα ξεκινήσει από τις μεγάλες τάξεις για να καταλήξει στις μικρότερες.

Έως χθες το επικρατέστερο σενάριο, προκειμένου να υπάρξει το «ασφαλές» για τους επιδημιολογούς χρονικό διάστημα των 2 εβδομάδων, ώστε να φανεί το αποτύπωμα της επαναλειτουργίας της Γ Λυκείου ήταν να επανέλθουν οι τελειόφοιτοι στις 11 Μαίου, να ακολουθήσουν το υπόλοιπο Λύκειο και το Γυμνάσιο στις 25 Μαίου και εφ όσον δεν διαπιστωνόνταν ανεξέλεγκτη άνοδος της επιδημιολογικής καμπύλης να επέστρεφε Δημοτικό και νηπιαγωγείο την 1η Ιουνίου.

Υπήρξε, επίσης, πάντως εισήγηση για άνοιγμα της Γ Λυκείου στις 11 Μαίου και των υπολοίπων τάξεως της 2βαθμίας στις 18 Μαίου με το επιχείρημα πως η εμφάνιση των συμπτωμάτων του κορωνοιού μπορεί να φανεί από 5 έως 7 ημέρες κατά μέσο όρο. Βάσει του συγκεκριμένου σεναρίου Δημοτικά και νηπιαγωγεία θα μπορούσαν να ανοίξουν είτε στις 25 Μαίου, είτε την 1η Ιουνίου.

Έπεσε, επίσης, στο τραπέζι του πρωθυπουργού η σκέψη να ανακοινωθεί αύριο μόνον η επαναφορά της Γ Λυκείου και ανάλογα με την πορεία της επιδημιολογικής καμπύλης να γνωστοποιηθεί σε δεύτερο χρόνο τι θα γίνει με τις υπόλοιπες τάξεις του Λυκείου, του Γυμνασίου και του Δημοτικού. Προβληματισμός υπάρχει κατά πληροφορίες, επίσης, και για το ποσοστό των γονέων, ιδίως στα Δημοτικά, που θα αποφασίσουν να στείλουν τα παιδιά τους στα σχολεία, καθώς έως τώρα η περιρρέουσα ατμόσφαιρα….δείχνει προς μάλλον χαμηλή συμμετοχή. Σε κάθε περίπτωση, η Υπουργός Νίκη Κεραμέως αναμένεται αύριο Τετάρτη να εξειδικεύσει πως θα γίνει η ομαλή επαναφορά στις σχολικές αίθουσες.

Το μέτωπο της Εκκλησίας

Πολλή συζήτηση  πίσω από τις κλειστές πόρτες των συσκέψεων έχει γίνει τις τελευταίες ώρες στο Μέγαρο Μαξίμου και για το ζήτημα της σταδιακής άρσης των περιορισμών στις Εκκλησίες. Στο πρωθυπουργικό επιτελείο παρακολουθούν με προσοχή τις κυρίαρχες τάσεις, που διαμορφώνονται στο εσωτερικό της Ιεράς Συνόδου, σχετικά με την γρηγορότερη δυνατή άρση των περιορισμών για την τέλεση λειτουργιών στους ναούς, ενώ πέραν του αιτήματος του Αρχιεπισκόπου Ιερωνύμου να ανοίξουν οι Εκκλησίες στο πρώτο κύμα της άρσης των περιορισμών – κάτι, που έως τώρα δεν προβλέπεται στο κυβερνητικό σχέδιο – κυβερνητικοί παράγοντες θεωρούν πως το πλαίσιο της επιστολής Ιερωνύμου για την τήρηση αυστηρών κανόνων υγιεινής κινείται στη σωστή κατεύθυνση. Πληροφορίες φέρουν τον Κυριάκο Μητσοτάκη να επικοινωνεί τα επόμενα 24ωρα με τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο και μένει να αποσαφηνιστεί κατά πόσον το άνοιγμα των Εκκλησίων θα πραγματοποιηθεί κοντά στις 26 Μαίου ή θα γίνει κατά τι νωρίτερα.

Τι θα γίνει με μετακινήσεις, εστίαση, ξενοδοχεία και νησιά

Από τις 5 Μαίου και μετά επανέρχονται σε ρυθμούς…νέας κανονικότητας το μεγαλύτερο μέρος του λιανεμπορίου, τα κομμωτήρια και τα κέντρα αισθητικής. Την ίδια ημέρα καταργούνται τα sms του 13033, σήμα κατατεθέν του περιορισμού των μετακινήσεων, ενώ έως τις 11 Μαίου σχεδιάζεται να αποκατασταθεί πλήρως η λειτουργία στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς.

Στις 18 Μαίου αναμένεται να αρθεί ο περιορισμός στη μετακίνηση ανάμεσα στις Περιφερειακές ενότητες, ωστόσο, η πρόσβαση στα νησιά δεν θα αποκατασταθεί πριν από το τέλος Ιουνίου. Στο πρώτο κύμα τοποθετείται και η δυνατότητα της ατομικής άθλησης ( στίβος, τένις, γκολφ ) ενώ μετά τις 20 Μαίου είναι πιθανό να ανοίξουν οι πισίνες.

Την 1η Ιουνίου ανοίγουν εστιατόρια, καφε και μπαρ αξιοποιώντας, πάντως, αποκλειστικά εξωτερικούς χώρους και τηρώντας αποστάσεις 2 μέτρων ανάμεσα στα τραπεζοκαθίσματα. Στο ίδιο χρονικό διάστημα έχει προβλεφθεί να επαναλειτουργήσουν τα ξενοδοχεία 12μηνης διάρκειας, ενώ λίγες ημέρες αργότερα θα ανοίξουν και οι οργανωμένες παραλίες.Τα εποχικά ξενοδοχεία και τα  τουριστικά καταλύματα ανοίγουν τέλη Ιουνίου. Στα μέσα Ιουνίου αναμένεται να επαναλειτουργήσουν τα πολυκαταστήματα και τα malls.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το