Τοπικά

Σχέδιο Δράσης για τη διαχείριση κρουσμάτων κορωνοϊού στον Δήμο Βόλου

Συντονιστής διαχείρισης κρουσμάτων Covid 19 στις υπηρεσίες του Δήμου Βόλου ορίστηκε ο προϊστάμενος του Τμήματος Διαχείρισης Ανθρώπινου Δυναμικού της Διεύθυνσης Διοικητικού Προσωπικού Χρυσοβαλάντης Πανταζής με αναπληρώτρια την υπάλληλο του ίδιου τμήματος Μαρία Καζανίδου.
Ως σημεία επαφής του συντονιστή με τις υπηρεσίες του Δήμου, ορίζονται οι άμεσοι προϊστάμενοι των υπηρεσιών όπου οργανικά ανήκουν υπάλληλοι που εμφανίζουν συμπτώματα κρούσματος, υπό την έννοια και τις διακρίσεις του παρόντος, οι οποίοι παρέχουν άμεση και λεπτομερή ενημέρωση στον συντονιστή και ακολουθούν τις οδηγίες που τους δίδονται από τον συντονιστή, για την ασφαλή και απρόσκοπτη λειτουργία των υπηρεσιών τους.
Υπεύθυνος υλοποίησης και εφαρμογής του Σχεδίου Δράσης –Πρωτοκόλλου του Δήμου, ορίστηκε ο προϊστάμενος της Γενικής Διεύθυνσης του Δήμου Ευστάθιος Νικοφόρου και σε περίπτωση απουσίας του ή κωλύματος οι αρμοδιότητες του θα ασκούνται από τον γενικό γραμματέα του Δήμου Στυλιανό Διαμαντίδη.

Η αρμοδιότητα της προσωρινής αναστολής λειτουργίας των υπηρεσιών του Δήμου, στο πλαίσιο λήψης μέτρων για τον περιορισμό της διάδοσης του κορωνοϊού, θα ασκείται αποκλειστικά από τον δήμαρχο Αχιλλέα Μπέο.
Σύμφωνα με το Σχέδιο Δράσης-Πρωτόκολλο Διαχείρισης Κρούσματος στις υπηρεσίες του Δήμου Βόλου, εάν ένας εργαζόμενος εμφανίσει συμπτώματα συμβατά με λοίμωξη COVID 19 εντός της οργανικής μονάδας, ακολουθούνται τα παρακάτω βήματα:
-Ενημερώνει τον άμεσο προϊστάμενό του και αυτός με τη σειρά του, τον συντονιστή διαχείρισης COVID-19, ο εργαζόμενος φοράει μάσκα, αποχωρεί από τον χώρο εργασίας και παραμένει στο σπίτι του για ανάρρωση ή καλείται το ΕΚΑΒ για τη μεταφορά του στον εγγύτερο υγειονομικό σχηματισμό.
-Ο συντονιστής διαχείρισης COVID-19 ενημερώνει τον γιατρό Εργασίας και τον ΕΟΔΥ, για επιδημιολογική διερεύνηση και ιχνηλάτηση όλων των πιθανών επαφών του κρούσματος(προσωπικού και επισκεπτών κ.λπ.).
-Μετά την αποχώρηση του ύποπτου κρούσματος από τον οργανισμό, ακολουθείται επιμελής καθαρισμός, εφαρμογή απολυμαντικού σε επιφάνειες του χώρου όπου κινήθηκε ο εργαζόμενος, με χρήση εξοπλισμού ατομικής προστασίας.
-Ιατρική αξιολόγηση (από εφημερεύον Νοσοκομείο, Κέντρο Υγείας ή από ιδιώτη θεράποντα ιατρό) αν θα πρέπει να γίνει κατά προτεραιότητα μοριακό διαγνωστικό τεστ.
-Εν αναμονή του αποτελέσματος, ο εργαζόμενος παραμένει σε απομόνωση κατ’ οίκον (εφόσον η κατάστασή του δεν απαιτεί νοσηλεία), σε καλά αεριζόμενο δωμάτιο ενώ η οργανική μονάδα συνεχίζει κανονικά τη λειτουργία της, με τη λήψη όλων των μέτρων ατομικής προστασίας των εργαζομένων, με καλά αεριζόμενους χώρους και επιμελή καθαρισμό των θέσεων εργασίας.

Διαχείριση κρούσματος με θετικό μοριακό τεστ
Ο εργαζόμενος ενημερώνει άμεσα τον συντονιστή διαχείρισης COVID-19, μέσω του άμεσου προϊσταμένου της οργανικής μονάδας στην οποία ανήκει και ακολουθεί ιχνηλάτηση των επαφών που είχε στην υπηρεσία, σε συνεργασία του συντονιστή, με τον ιατρό Εργασίας, τον ΕΟΔΥ (τηλ. 1135) και τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας.
Ο εργαζόμενος με θετικό μοριακό τεστ, μπορεί να επιστρέψει στην εργασία του μετά την παρέλευση τουλάχιστον 10ημέρου από την έναρξη των συμπτωμάτων και την πάροδο 24 ωρών από την πλήρη υποχώρηση του πυρετού (χωρίς τη λήψη αντιπυρετικών) και ύφεση των συμπτωμάτων του και εφόσον το έχει επιτρέψει ο θεράπων ιατρός του ή ο ΕΟΔΥ.

Διαχείριση επαφών υψηλού κινδύνου
Οι επαφές υψηλού κινδύνου του επιβεβαιωμένου κρούσματος απομακρύνονται άμεσα από τον χώρο εργασίας τους και τίθενται σε καραντίνα για 14 ημέρες. Εάν κατά τη διάρκεια της 14ήμερης καραντίνας, ασυμπτωματικό άτομο που έχει θεωρηθεί στενή επαφή, κάνει με δική του πρωτοβουλία ή για εξατομικευμένους λόγους εργαστηριακό έλεγχο, τότε:
Εάν το μοριακό τεστ είναι θετικό: Παραμένει σε κατ’ οίκον απομόνωση για 10 ημέρες από την ημέρα διενέργειας του τεστ (εφόσον παραμένει ασυμπτωματικό) και ενημερώνει χωρίς καθυστέρηση τον άμεσο πρoϊστάμενό του, προκειμένου να υπάρξει σχετική ενημέρωση και του συντονιστή διαχείρισης κρουσμάτων COVID 19. Εάν το μοριακό τεστ είναι αρνητικό: Παραμένει σε καραντίνα έως την ολοκλήρωση του 14ημέρου, ενημερώνοντας σχετικά την υπηρεσία του. Οι επαφές χαμηλού κινδύνου συνεχίζουν την εργασία τους με οδηγίες για αυτοπαρακολούθηση της υγείας τους για 14 ημέρες και τηρούν όλους τους κανόνες υγιεινής και τα ατομικά μέτρα προστασίας.

Διαχείριση δύο επιβεβαιωμένων κρουσμάτων
Στην περίπτωση δύο επιβεβαιωμένων κρουσμάτων, εφαρμόζονται αρχικά οι οδηγίες που αφορούν στην αντιμετώπιση μεμονωμένων κρουσμάτων. Επιπρόσθετα, ο συντονιστής διαχείρισης COVID-19 του Δήμου, επικοινωνεί με τον γιατρό Εργασίας και τον ΕΟΔΥ για συνδρομή στην επιδημιολογική διερεύνηση και εκτίμηση κινδύνου, εάν αυτή χρειαστεί, και τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας ως φορέα υπεύθυνο για την ιχνηλάτηση των επαφών των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων σχετικά με την τυχόν αναστολή της λειτουργίας τμήματος ή τμημάτων ή όλου του Οργανισμού και ενημερώνει σχετικά τον υπεύθυνο διαχείρισης κρουσμάτων για τη λήψη των ενδεικνυόμενων κάθε φορά μέτρων, με τη συνδρομή του ιατρού Εργασίας και μετά από εκτίμηση κινδύνου από τον ΕΟΔΥ, προκειμένου τα μέτρα αυτά, να υλοποιηθούν άμεσα.
Συρροή κρουσμάτων
σε οργανική μονάδα
Όταν υπάρχουν τρία ή περισσότερα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα (συμπτωματικά ή ασυμπτωματικά), σε διάστημα 14 ημερών, ο συντονιστής ενημερώνει τον υπεύθυνο ΔΙ.Κ., τον γιατρό Εργασίας και τον ΕΟΔΥ, προκειμένου ο τελευταίος να προβεί σε εκτίμηση κινδύνου σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας της οικείας Περιφερειακής Ενότητας και τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας ως φορέα ιχνηλάτησης επαφών. Εάν τεθεί θέμα προσωρινής αναστολής λειτουργίας της οργανικής μονάδας, η σχετική απόφαση, εκδίδεται από τον δήμαρχο, μετά από πρόταση του υπεύθυνου Διαχείρισης Κρούσματος και γνώμη του διευθυντή Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας της Περιφερειακής Ενότητας Μαγνησίας.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το