Οικονομία

Σχέδιο αποπληρωμής των χρεών της πανδημίας σε έως 72 δόσεις

Αύξηση των δόσεων αποπληρωμής και διεύρυνση της «περιμέτρου» των οφειλών προς την εφορία θα περιλαμβάνει η νέα ρύθμιση που σχεδιάζει το οικονομικό επιτελείο για τα χρέη που γεννήθηκαν τους μήνες της πανδημίας.

Στο υπουργείο Οικονομικών εκτιμούν ότι η ειδική ρύθμιση των 24 άτοκων και 48 έντοκων δόσεων για τους φόρους που είναι σε αναστολή είσπραξης δεν επαρκεί για να καλύψει τις ζημίες που δημιουργήθηκαν από τον Μάρτιο του 2020 μέχρι σήμερα και ετοιμάζουν νέο «πακέτο» το οποίο αναμένεται να τεθεί σε διαβούλευση με τους θεσμούς στην 11η αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας.

Ενα από τα σενάρια που επεξεργάζονται στην κυβέρνηση προβλέπει συνολική ρύθμιση για οφειλές που έχουν «παγώσει», η αποπληρωμή των οποίων θα ξεκινήσει το 2022, αλλά και για χρέη που αφορούν τον φόρο εισοδήματος και τον ΕΝΦΙΑ του 2020. Συγκεκριμένα, εξετάζεται:

1. Αύξηση δόσεων. Ατοκες δόσεις για όσους επιλέξουν τις 24 δόσεις. Οσοι επιλέξουν περισσότερες από 24 μέχρι και 72 ενδεχομένως δόσεις αυτές θα είναι έντοκες με το επιτόκιο να κυμαίνεται στο 2,5%.

2. Οφειλές. Εκτός από τις αναστολές των φορολογικών υποχρεώσεων ύψους περίπου 2 δισ. ευρώ σχεδιάζεται, εφόσον συναινέσει και η Κομισιόν, να ενταχθούν και χρέη που αφορούν τον φόρο εισοδήματος της προηγούμενης χρήσης αλλά και του ΕΝΦΙΑ της ίδιας περιόδου.

Δεν αποκλείεται να ενταχθούν και οφειλές του τρέχοντος έτους. Αυτό όμως δεν πρόκειται να ανακοινωθεί, καθώς το υπουργείο Οικονομικών φοβάται ότι θα χαλάσει η κουλτούρα πληρωμών που έχει δημιουργηθεί, προκαλώντας τεράστια προβλήματα στον προϋπολογισμό.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΑΑΔΕ, το ποσοστό εμπρόθεσμων οφειλών για όλες τις κατηγορίες φόρων έφθασε το 91,31% τον Μάρτιο, όταν τον Φεβρουάριο ήταν χαμηλότερα κατά 12 ποσοστιαίες μονάδες και 10 ποσοστιαίες μονάδες σε σύγκριση με το σύνολο του 2020. Για παράδειγμα, οι πληρωμές ΦΠΑ από τις επιχειρήσεις προς την εφορία έφθασαν στο 91,75% του συνολικά οφειλόμενου ΦΠΑ.

Στη ρύθμιση μπορούν να ενταχθούν:

• Επιχειρήσεις που ανέστειλαν τη λειτουργία τους με κρατική εντολή.

• Επιχειρήσεις, ελεύθεροι επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενοι που επλήγησαν και συνεχίζουν να πλήττονται από την πανδημική κρίση, παρουσιάζουν μείωση του τζίρου την περίοδο Μαρτίου – Ιουνίου 2020 και υπάγονται στις λίστες με τους πληττόμενους ΚΑΔ.

• Εργαζόμενοι που βρέθηκαν σε προσωρινό καθεστώς αναστολής σύμβασης εργασίας και έλαβαν την αποζημίωση ειδικού σκοπού.

• Ιδιοκτήτες ακινήτων που εισέπραξαν μειωμένα ενοίκια.

Δεκάδες χιλιάδες επιχειρήσεις και ελεύθεροι επαγγελματίες σε μια περίοδο βαθιάς ύφεσης συνεχίζουν τη δραστηριότητα ή διαφορετικά έχουν καταφέρει να αποφύγουν το «λουκέτο», καθώς η κυβέρνηση μέσω των επιστρεπτέων προκαταβολών ύψους 8,4 δισ. ευρώ, των αποζημιώσεων ειδικού σκοπού, της κάλυψης των ασφαλιστικών εισφορών εργαζομένων και της αναστολής φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων τις κρατάει ζωντανές.

Με το τέλος της υγειονομικής παρένθεσης και το πέρασμα από την ύφεση στην ανάπτυξη θα εκλείψουν τα ποσά και πολλές επιχειρήσεις θα κινδυνεύσουν να κλείσουν. Στην προσπάθειά τους να ξαναβρούν τον βηματισμό τους και να αποφευχθούν τα λουκέτα, η κυβέρνηση σχεδιάζει νέα ρύθμιση, καθώς θα «τρέχουν» οι τρέχουσες οφειλές και παράλληλα αυτές που δημιουργήθηκαν εν μέσω της πανδημίας, ενώ θα «ξεπαγώνουν» και οι αναστολές καταβολής τραπεζικών δόσεων.

Χρέη 7 δισ. ευρώ
Σύμφωνα με τους υπολογισμούς του υπουργείου Οικονομικών, οι οφειλές αυτές αθροίζονται σε 7 δισ. ευρώ, αΠηγή: kathimerini.grπό τα οποία τα 2 δισ. είναι απλήρωτοι φόροι και περίπου 5 δισ. ευρώ το επιστρεπτέο ποσό των κρατικών δανείων. Και οι δύο κατηγορίες οφειλών έχουν προγραμματιστεί να αρχίσουν να αποπληρώνονται σταδιακά από τις αρχές του 2022.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το