Πολιτισμός

Σάββας Στρούμπος: Η αρχαία τραγωδία, ορισμός του πολιτισμού

Μετά από την εξαιρετικά επιτυχημένη τριετή (2019-2021) παρουσίαση της Αντιγόνης του Σοφοκλή, η Ομάδα Σημείο Μηδέν συνεχίζει την έρευνά της στα θεμελιώδη κείμενα της αρχαίας ελληνικής τραγωδίας παρουσιάζοντας αυτή τη φορά, την παλαιότερη σωζόμενη τραγωδία, τους «Πέρσες» του Αισχύλου. Την Πέμπτη 11 Αυγούστου η παράσταση θα παρουσιαστεί στο Πήλιο και συγκεκριμένα στο Θέατρο Αλώνι, στον Άγιο Γεώργιο Νηλείας, στις 21.00.

Να σημειωθεί πως για την παράσταση πραγματοποιήθηκε πολύμηνο εργαστήριο εστιασμένο στην αρχαία τραγωδία, σύμφωνα με τον τρόπο δουλειάς και προετοιμασίας της Ομάδας Σημείο Μηδέν και του σκηνοθέτη Σάββα Στρούμπου.
«Οι «Πέρσες» του Αισχύλου αποτελούν την πρώτη τραγωδία που αντλεί τη θεματολογία της από ιστορικά γεγονότα (και μάλιστα μόνο κατά οκτώ χρόνια προγενέστερα από την παρουσίασή της στο κοινό), καθώς πραγματεύεται την οδύνη των Περσών όταν πληροφορούνται τη συντριπτική ήττα τους στη Σαλαμίνα, μάχη στην οποία είχε λάβει μέρος ο ίδιος ο συγγραφέας. Συχνά αναφερόμενη ως «αντιπολεμική», η τραγωδία του Αισχύλου «Πέρσες» στέκεται κριτικά απέναντι σε κάθε είδους υπεροψία και επεκτατισμό σεβόμενη τον θρήνο των ηττημένων και αποδοκιμάζοντας την αλαζονεία των νικητών» εξηγεί ο σκηνοθέτης, προσθέτοντας: «Ο Αισχύλος δεν γελοιοποιεί τους εχθρούς της Αθήνας, την ίδια στιγμή η κριτική του είναι απολύτως αμείλικτη, κυρίως σε ό,τι αφορά τη θέλησή τους για εξουσία και πλούτο, την ιμπεριαλιστική τους αμετροέπεια. Εξορύσσει την τραγική ύλη από το αδιέξοδο των Περσών μέσα στο τοπίο της Νέμεσης».

Ο κ. Σάββας Στρούμπος σημείωσε πως «αντιμετωπίσαμε το υλικό μέσα από το τοπίο της Νέμεσης, της θεϊκής εκδίκησης και τιμωρίας. Ωστόσο, το τοπίο αυτό είναι μια μορφή ζωής που διαπερνά την εποχή μας την ίδια, μέσα στον αστερισμό καταστροφών, κρίσεων, αλλά και προσδοκιών και δυνατοτήτων που ζούμε. Το τελετουργικό στοιχείο παίζει σημαντικό ρόλο στην παράσταση αυτή. Δεν επιχειρούμε κάποια αναπαράσταση των τραγικών συμβάντων, αλλά μια ποιητική ανάπλαση του υλικού μέσα από τη φωνή και το σώμα της συλλογικότητας των ηθοποιών».

Όπως ο ίδιος επισήμανε η μετάφραση του Γιώργου Μπλάνα υπήρξε σημαντική πηγή έμπνευσης στο ταξίδι αυτό. «Έχουμε κρατήσει σχεδόν όλο το κείμενο, προσθέτοντας και κάποια λίγα θρηνητικά μέρη του αρχαίου κειμένου, των οποίων η ποιητική συμπύκνωση είναι μοναδική. Πιστεύω ότι δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι ως λαός έχουμε γεννήσει την τραγωδία, την τραγική οπτική της ύπαρξης του ανθρώπου μέσα στον κόσμο. Ως λαός γνωρίζουμε τι είναι το τραύμα σε επίπεδο ύπαρξης και ιστορίας, γνωρίζουμε την έννοια της καταστροφής, της προσφυγιάς, της εξορίας. Αλλά και το όνειρο, η προσδοκία, ο αγώνας για τη διεκδίκηση της ζωής, δεν μας είναι άγνωστα, παρ’ όλη την κίνηση ιστορικής αμνησίας που υφιστάμεθα τις τελευταίες δεκαετίες. Για μένα η αρχαία τραγωδία είναι ο ορισμός του ανθρώπινου πολιτισμού. Χρειάζεται πάντα να γυρνάμε στην τραγική οπτική του ανθρώπου μέσα στον κόσμο για να βρίσκουμε τον προσανατολισμό μας» τόνισε.

Σύμφωνα με τον κ. Σάββα Στρούμπο, αυτό που ενδιέφερε την Ομάδα Σημείο Μηδέν είναι η οικουμενικότητα του υλικού: «Αυτό σημαίνει ότι σκοπός μας δεν είναι να κάνουμε ένα τρέχον αντιπολεμικό από σκηνής κήρυγμα, παρ’ όλο που η ανθρωπότητα φαίνεται να αρνείται να διδαχθεί από την ιστορία της. Αν ο θεατής μπορέσει να γίνει δέκτης των δονήσεων αγωνίας, των σημάτων κινδύνου που εκπέμπονται από το υλικό, κι ελπίζουμε κι από την παράσταση, τότε κάτι θα έχουμε πετύχει. Η επιλογή των έργων με τα οποία καταπιανόμαστε, κατά κύριο λόγο, γίνεται με τρόπο ενστικτώδη, χωρίς να σκεφτόμαστε απαραίτητα επικαιρικά. Οι πρόβες μας, όπως πάντα, αναπτύχθηκαν σε μια περίοδο περίπου εφτά μηνών, στη διάρκεια της οποίας δουλέψαμε ερευνητικά/εργαστηριακά πάνω στο υλικό των «Περσών».
Κάθε έργο με το οποίο αποφασίζουμε να αναμετρηθούμε και να συνδεθούμε σε βάθος, αποτελεί υλικό έρευνας για το σώμα, τη φωνή, την ψυχή και το πνεύμα μας. Η διαδικασία αυτή δεν είναι εύκολη, απαιτεί χρόνο, πολλή ενέργεια και κόπο. Αλλά επιμένουμε».
Διάρκεια παράστασης: 80’. Τιμές εισιτηρίων: Κανονικό 15€, μειωμένο 10€ (φοιτητές, άνεργοι ΟΑΕΔ, ΑμεΑ, συνοδοί ΑμεΑ, άνω των 65, ΟΛΜΕ-ΔΟΕ). Προπώληση εισιτηρίων: Ticketservices.gr/.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το