Ελλάδα

Σαρωτικές αλλαγές στη Νέα Δημοκρατία

mitsotakis

Σε κλίμα ευφορίας και παραγωγικού διαλόγου εξελίχθηκε η δεύτερη μέρα του 10ου Τακτικού Συνεδρίου της ΝΔ, με παρεμβάσεις εκπροσώπων άλλων κομμάτων, διακριτική ανησυχία για «ανταρσίες» που δεν εκδηλώθηκαν, πηγαδάκια, παράλληλες θεματικές συνεδριάσεις των γραμματειών, ομιλίες και τοποθετήσεις συνέδρων επί του Καταστατικού.

Η ηγετική ομάδα της ΝΔ έδινε ευχαριστημένη από την πορεία του Συνεδρίου και μιλούσε για τη σπουδαιότητα αποφάσεων όπως εκείνη για τον περιορισμό σε 150 των μελών της Πολιτικής Επιτροπής, αλλά και της πρότασης για απευθείας εκλογή των προέδρων των ΝΟΔΕ και την επεξεργασία διαφορετικών μοντέλων ανασύστασης της ΟΝΝΕΔ.

Στο χαιρετισμό του, ο υπουργός παιδείας, Νίκος Φίλης, έκανε λόγο για δυνάμεις στην Ευρώπη που υποτιμούν τον ευρωπαϊκό νότο και βλέπουν χώρες ως δεύτερης κατηγορίας τονίζοντας πως είναι αναγκαίο να ξεφύγει η πολιτική ζωή από τον αντιπολιτευτισμό. Τόνισε ότι ο πολιτικός του χώρος είναι έτοιμος να αναζητήσει συγκλίσεις και συναινέσεις και με δυνάμεις του συντηρητικού χώρου, προκειμένου να αντιμετωπιστούν τα μείζονα θέματα της εθνικής πορείας μέσα στον ευρωπαϊκό χώρο.

Λίγες ώρες αργότερα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε πηγαδάκι δημοσιογράφων στην Αίθουσα Τύπου του Συνεδρίου θα απέρριπτε την προοπτική τέτοιων συγκλίσεων, σχολιάζοντας δηκτικά ότι υπήρχε ένα πρόβλημα με τα μικρόφωνα και δεν άκουγε τι είπε ο κ. Φίλης. «Αυτά τα έχουμε ξεκαθαρίσει. Εξάλλου δεν είμαστε συντηρητική δύναμη», σχολίασε με νόημα.

Μήνυμα στήριξης στις γυναίκες

Μήνυμα στήριξης στις γυναίκες που βιώνουν πολύ έντονα την κρίση στη χώρα έστειλε ο Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας σε παράλληλη εκδήλωση του τομέα γυναικών της ΝΔ στο συνέδριο του κόμματος.

«Προέρχομαι από μια γυναικοκρατούμενη οικογένεια» είπε ο κ. Μητσοτάκης επισημαίνοντας πως αποφάσισε να διατηρήσει την ποσόστωση των γυναικών στα κομματικά όργανα.

«Θα διώξουμε την πιο ανίκανη κυβέρνηση που γνώρισε ποτέ ο τόπος. Με τον δικό σας αγώνα θα αντιστραφεί και η δημογραφική προτίμηση των γυναικών στον κ. Τσίπρα» τόνισε ο κ. Μητσοτάκης επισημαίνοντας πως ειδικά σε συνθήκες μεγάλης κρίσης «οι γυναίκες τραβάνε το μεγάλο ζόρι».

Το απόγευμα, ο πρόεδρος της ΝΔ μίλησε σε πάνελ που διοργάνωσε η Γραμματεία Διεθνών Θέσεων του κόμματος με θέμα «Ευρωπαϊκές προκλήσεις το 2016».

Με αφορμή την επιτυχία της Κύπρου να επιστρέψει στις αγορές ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι «απέδειξε πως όταν υπάρχει βούληση, θέληση, σχέδιο και πρόγραμμα, μπορεί μια χώρα να βγει από το μνημόνιο συντομότερα». Υπογράμμισε πως η πρώτη πρόκληση για την Ευρώπη ήταν και παραμένει αυτή της ατελούς ευρωπαϊκής νομισματικής ένωσης ενώ ως δεύτερη μεγάλη πρόκληση για την Ευρώπη ανέφερε τη διαχείριση του Προσφυγικού-μεταναστευτικού.

Παρεμβάσεις

«Μας ενώνει όλους για ένα καλύτερο αύριο η αγωνία για μια καλύτερη Ελλάδα» τόνισε ο Κώστας Σκανδαλίδης, στη δική του παρέμβαση, επισημαίνοντας πως «οι πρόσφατες εξελίξεις εμφανίζουν μια χώρα χωρίς πυξίδα σε μια τρικυμία». Ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ κατηγόρησε την κυβέρνηση για αδυναμία διαχείρισης του Προσφυγικού, για καθυστέρηση στην αξιολόγηση, θέματα που, όπως είπε, σημαδεύουν μια χώρα που αναπαράγει την κρίση.

«Η χώρα έχει ανάγκη από μία σύγχρονη Κεντροαριστερά, για την οποία δουλεύουμε εμείς και προσωπικά εργάζομαι συστηματικά προς αυτή την κατεύθυνση και από μία σύγχρονη Κεντροδεξιά, για την οποία πρέπει να δουλέψετε εσείς και προσωπικά εσύ Κυριάκο. Η ισχυροποίηση του ενός χώρου αποτελεί κίνητρο και όχι απειλή για την ιδεολογική και πολιτική ενδυνάμωση του άλλου χώρου. Αυτή είναι η δική μου θεώρηση», είπε ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ, Θανάσης Θεοχαρόπουλος.

Στην παρέμβασή του ως εκπρόσωπος του ΚΚΕ ο Νίκος Καραθανασόπουλος έκανε λόγο για «βαρβαρότητα του συστήματος» που αποκαλύπτεται από τη στάση των χωρών της ΕΕ απέναντι στους μετανάστες. «Η συμμετοχή του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο είναι αρνητική εξέλιξη και η παρουσία του στην περιοχή μας προμηνύει κινδύνους» τόνισε.

Στη δική του παρέμβαση ο Σταύρος Θεοδωράκης υπογράμμισε: «Θα πρέπει να δείξετε στον ελληνικό λαό πως έχετε καταλάβει τα λάθη σας» επισημαίνοντας πως το μεγάλο λάθος ήταν ότι τα κόμματα θεώρησαν το κράτος ως λάφυρο. «Η σημερινή κυβέρνηση απέτυχε και θα αφήσει σημάδια στον ελληνικό λαό» τόνισε ο κ. Θεοδωράκης συμπληρώνοντας πως απέτυχε γιατί όχι μόνο δεν έμαθε αλλά ενίσχυσε τα λάθη του παρελθόντος κάνοντας λόγο για «αριστερό λαϊκισμό διανθισμένο με ολίγον ακροδεξιό λαϊκισμό». Ο πρόεδρος του Ποταμιού τόνισε πως ο κ. Μητσοτάκης έχει συγκρουστεί με τον λαϊκισμό και όπως είπε αν επιμείνει, η παράταξη του Κωνσταντίνου Καραμανλή θα βγει μόνο κερδισμένη.

Την ανάγκη «να στηριχθεί η κυβέρνηση στο δύσκολο έργο της, μια κυβέρνηση η οποία, όπως είπε, πολεμά το ίδιο σύστημα με τους ίδιους τρόπους που πολέμησε και την κυβέρνηση του Κώστα Καραμανλή, επισήμανε στην παρέμβασή του στο 10οΤακτικό Συνέδριο της ΝΔ ο εκπρόσωπος των ΑΝΕΛ Γιάννης Μοίρας.

Από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος της Ένωσης Κεντρώων, Μάριος Γεωργιάδης τόνισε ότι ο στόχος της παραμονής της χώρας στην ευρωζώνη είναι κοινός. «Κινδυνεύουμε να καταλήξουμε μια αποτυχημένη χώρα» είπε, υποστηρίζοντας την ανάγκη συγκρότησης ενός ευρύτατου κυβερνητικού συνασπισμού. για να περάσει η χώρα στον ενάρετο κύκλο της παραγωγικότητας και της προόδου», δήλωσε.

Οι τοποθετήσεις των στελεχών της ΝΔ

Το πρωί του Σαββάτου είχε ιδιαίτερο ενδιαφέρον λόγω και των παρεμβάσεων μελών της κεντροδεξιάς παράταξης.

Επίθεση στην κυβέρνηση και προσωπικά στον Αλέξη Τσίπρα εξαπέλυσε ο αντιπρόεδρος της ΝΔ Κωστής Χατζηδάκης τονίζοντας πως έχει καταφέρει να σπάσει το ρεκόρ των δημαγωγικών υποσχέσεων, ενώ μέσα σε 15 μήνες κατάφερε να υπογράψει δεύτερο μνημόνιο. Ο κ. Χατζηδάκης τόνισε πως στη ΝΔ θα πρέπει να είναι ειλικρινείς και απέναντι στο κόμμα με μια ουσιαστική κυβερνητική πρόταση μακριά από λαϊκιστικές προσεγγίσεις. Ο αντιπρόεδρος της ΝΔ τόνισε πως χρειάζεται μια διαφορετική αντίληψη με ανανέωση σε πρόσωπα, θέσεις και προτάσεις. «Να δείξουμε πως αυτά που λέμε τα εννοούμε, ναι έχουμε αντιληφθεί ότι κάναμε λάθη και χρησιμοποιούμε το καταστατικό μας για να δείξουμε ότι σε βασικά ζητήματα αλλάζουμε ρότα» είπε χαρακτηριστικά. Όπως είπε, οι πολίτες έχουν ξεφύγει από τις κομματικές ταμπέλες και θέλουν λύσεις.

Επισημαίνοντας πως οι κινήσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη οδηγούν σε αυτή την κατεύθυνση επεσήμανε πως: «την ΟΝΝΕΔ και τη ΔΑΠ τις χρειαζόμαστε αλλά χρειαζόμαστε ανθρώπους που θα αποδεικνύουν κάθε μέρα πως είναι νέοι και στις ιδέες» και στάθηκε στις ουσιαστικές αλλαγές που προωθούνται στο καταστατικό του κόμματος, αλλαγές που όπως είπε ανοίγουν ένα νέο κεφάλαιο στην ιστορία της ΝΔ.

«Πρέπει να βρούμε τον τρόπο το μήνυμα της ΝΔ να περνά στην κοινωνία αλλιώς θα είμαστε πάντα έρμαιο του λαϊκισμού της άλλης πλευράς που υπόσχεται λαγούς με πετραχήλια», τόνισε ο Άδωνις Γεωργιάδης χαρακτηρίζοντας «αρχιλαϊκιστή» τον κ. Τσίπρα. Ο αντιπρόεδρος της ΝΔ κάλεσε τον κ. Φίλη που ήταν στο ακροατήριο να απαντήσει πώς ο ΣΥΡΙΖΑ υποσχέθηκε τόσα πράγματα στον ελληνικό λαό χωρίς να έχει διασφαλίσει τίποτα και προέβλεψε πως ο ελληνικός λαός με το νέο μνημόνιο θα δοκιμαστεί πολύ. Ο κ. Γεωργιάδης τόνισε τέλος πως έχει έρθει η ώρα η ΝΔ να προχωρήσει σε ουσιαστικές αλλαγές με νέα πρόσωπα.

«Το συνέδριο διεξάγεται σε μια κρίσιμη στιγμή για τον τόπο» τόνισε στην ομιλία του ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος Νίκος Δένδιας επισημαίνοντας πως τα λάθη που έχει κάνει η ΝΔ είναι πταίσματα μπροστά σε αυτά που έχει κάνει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.

«Η ΝΔ οφείλει να ξεκινήσει άμεσα μια μεγάλη εξόρμηση για την ανόρθωση της κοινωνίας» με «ενότητα, δουλειά, αποφασιστικότητα» και με στόχο τη νίκη, τόνισε στην παρέμβασή του ο Γιώργος Κουμουτσάκος.
Ο εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ αναφέρθηκε στην ανάγκη ενότητας και ανανέωσης της παράταξης τονίζοντας πως η Ελλάδα ζει πολύ δύσκολες ώρες. «Σε όλα τα θέματα η χώρα πάει από το κακό στο χειρότερο, οι εξελίξεις προκαλούν μεγάλη και αληθινή ανησυχία. Η κυβέρνηση δεν λύνει κανένα πρόβλημα και ανοίγει συνεχώς νέα μέτωπα» τόνισε ο κ. Κουμουτσάκος κατηγορώντας την πως ζει από τη σύγκρουση. Όπως εκτίμησε η ΝΔ θα κερδίσει τις εκλογές καθώς είναι η μόνη αξιόπιστη δύναμη που προσφέρει λύσεις ενώ τόνισε πως το κόμμα έχει τις πόρτες του ανοιχτές.

«Ο ρόλος που αναλαμβάνει η παράταξη είναι εξαιρετικά κρίσιμος. Για μια ακόμα φορά καλούμαστε να αποτελέσουμε παράγοντα αξιοπιστίας στον τόπο» τόνισε η Ντόρα Μπακογιάννη παρεμβαίνοντας στο Συνέδριο και επισημαίνοντας πως με πάτημα το προσφυγικό τα λαϊκίστικα κινήματα ξεδιπλώνουν λόγο μίσους. Η κ. Μπακογιάννη εξαπέλυσε επίθεση στην κυβέρνηση την οποία κατηγόρησε πως κάνει ότι διαπραγματεύεται.

«Κατάφεραν να συμφωνήσουν σε ένα τέταρτο μνημόνιο, η χώρα δεν μπορεί να αντέξει τα νέα μέτρα και την φοροεπιδρομή» τόνισε επισημαίνοντας πως χρειάζεται ανασχεδιασμός με εθνικό σχέδιο ανάπτυξης για την Ελλάδα. «Η σημερινή κυβέρνηση διαλύει κάθε παραγωγικό κομμάτι της κοινωνίας, διαλύει την υγεία και την πρόνοια, τη δικαιοσύνη και την παιδεία, η Ελλάδα χρειάζεται οξυγόνο. Η κυβέρνηση πρέπει να αλλάξει. Μόνο εμείς μπορούμε να αλλάξουμε την Ελλάδα. Αυτή η ευκαιρία δεν θα πάει χαμένη» τόνισε επισημαίνοντας πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει αποφασίσει να αλλάξει τη ΝΔ. Η κ. Μπακογιάννη στήριξε τις προτάσεις για αλλαγές στο καταστατικό και κατέθεσε δική της πρόταση σύμφωνα με την οποία η νέα Πολιτική Επιτροπή της ΝΔ θα πρέπει να έχει και αιρετούς της αυτοδιοίκησης.

Η ασφάλεια και η μετανάστευση θέτουν το ευρωπαϊκό εγχείρημα προ κινδύνου τόνισε στην ομιλία του σε συζήτηση για το προσφυγικό-μεταναστευτικό στο περιθώριο του 10ου τακτικού συνεδρίου της ΝΔ ο Δημήτρης Αβραμόπουλος. Ο Επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων, Μετανάστευσης και Ιθαγένειας προέταξε την ανάγκη να υπάρξει μια ευρύτερη συνεργασία έτσι ώστε να μην ανοίξει ο δρόμος στον λαϊκισμό, στον εθνικισμό και στην ξενοφοβία . «Ανάχωμα σε αυτές τις τάσεις είναι η ΝΔ» τόνισε ο κ. Αβραμόπουλος επισημαίνοντας πως στέκεται στο πλευρό του κ. Μητσοτάκη όχι μόνο ως Επίτροπος αλλά και «ως ένας δικός σας άνθρωπος» όπως είπε χαρακτηριστικά.

Οι εισηγήσεις –παρεμβάσεις μελών του Κόμματος, από το βήμα του Συνεδρίου έβγαλαν προς τα έξω ενδιαφέροντα πράγματα αλλά και εσωτερικές έριδες, διαφωνίες, τάσεις και ένα απωθημένο δυναμικής παρέμβασης στις πολιτικές εξελίξεις της χώρας.

Πηγή www.ethnos.gr

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το