Τοπικά

«Σαρώνουν» οι ελεγκτές ΣΔΟΕ τις Σποράδες – Κλείνουν επιχειρήσεις, ξέμειναν από λουκέτα τα συνεργεία στη Σκιάθο

Σκηνές απείρου κάλλους χθες στη Σκιάθο, όπου από το πρωί που το ΣΔΟΕ αποβιβάστηκε στο νησί, έβαλε μέχρι το μεσημέρι 48ωρο λουκέτο σε τρεις επιχειρήσεις για μη έκδοση αποδείξεων. Μέλη οικογένειας που διαθέτει καντίνα στις Κουκουναριές, η οποία σφραγίστηκε για 48 ώρες, μεταφέρθηκαν σε κατάσταση σοκ σε παρακείμενο ξενοδοχείο, ενώ σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά τα στελέχη της Οικονομικής Υπηρεσίας, δεν είχαν μαζί τους περισσότερα από τρία λουκέτα για τα σφραγίσματα και αναζήτησαν σε καταστήματα του νησιού καθώς οι έλεγχοι θα συνεχίζονταν μέχρι το βράδυ. Χθες σφραγίστηκαν επίσης για 48 ώρες ένα εστιατόριο στη θέση Αμμουδιά και ένα στην οδό Παπαδιαμάντη. Στη Σκιάθο τον τελευταίο ενάμιση μήνα έχουν βάλει 48ωρο λουκέτο 9 επιχειρήσεις.

Ένα συνεργείο του ΣΔΟΕ βρίσκεται από χθες και στη Σκόπελο, ενώ οργώθηκαν και οι παραλίες του Νοτίου Πηλίου. Η Οικονομική Υπηρεσία έφτασε την Κυριακή μέχρι την απομακρυσμένη παραλία του Μαραθιά για να ελέγξει δύο εστιατόρια και μια καντίνα. Λουκέτο για 48 ώρες μπαίνει στην περίπτωση που διαπιστωθεί ότι δεν έχουν κοπεί περισσότερες από δέκα αποδείξεις.

Σε Σκιάθο και Σκόπελο η Οικονομική Υπηρεσία θα παραμείνει και σήμερα ανήμερα του Δεκαπενταύγουστου.
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα των ελέγχων στο 50% περίπου των επιχειρήσεων καταγράφηκαν παραβάσεις, ανεξάρτητες ωστόσο από το κόψιμο των αποδείξεων.

Οι επιχειρηματίες στα νησιά διαμαρτύρονται και δηλώνουν πως το κράτος που αποφάσισε να κλείσει μαγαζιά μέσα στον Δεκαπενταύγουστο θα χάσει μεγάλα ποσά από τον ΦΠΑ. Ως παράδειγμα ανέφεραν την καντίνα στις Κουκουναριές, όπου είναι οικογενειακή επιχείρηση. «Πραγματοποίησαν έλεγχο τη Δευτέρα και διαπίστωσαν ότι είχε κλείσει την Κυριακή ταμείο με 10.000 ευρώ. Από αυτό το ποσό τα 2.400 ευρώ ήταν ο ΦΠΑ που αποδόθηκε στο κράτος. Με κλειστά μαγαζιά αναρωτιόμαστε τι θα εισπράξουν» τόνισαν επαγγελματίες.

Οι ελεγκτές κατά τη διενέργεια ελέγχων μπορούν να βάζουν «λουκέτο» στα καταστήματα για 48 ώρες, ενώ σε περίπτωση πρώτης υποτροπής η ποινή είναι πιο αυστηρή, με κλείσιμο του καταστήματος για τέσσερις μέρες. Σε κάθε νέα υποτροπή ή σε κάθε προσπάθεια παραβίασης του «λουκέτου» τα κλείνουν για δέκα μέρες. Το άμεσο κλείσιμο γλιτώνουν μόνο ορισμένες κατηγορίες επιχειρήσεων στις οποίες δεν μπορεί να μπει «λουκέτο», για τις οποίες προβλέπονται πρόστιμα από 1.000 έως και 5.000 ευρώ.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το