Πολιτισμός

Σαν σήμερα η φωνή της Μαρίας Κάλλας ακούγεται για πρώτη φορά στην Επίδαυρο

Maria-Callas

Με τη «Νόρμα» του Βιτσέντζο Μπελίνι, έργο το οποίο η ίδια είχε ζητήσει για την παρθενική της εμφάνιση στο αρχαίο θέατρο.
Πενήντα έξι χρόνια συμπληρώνονται σήμερα, Τετάρτη 24 Αυγούστου, από την ημέρα που η Μαρία Κάλλας τραγούδησε για πρώτη φορά στην Επίδαυρο, πραγματοποιώντας την παρθενική της εμφάνιση στο αργολικό θέατρο.

Η μεγαλύτερη λυρική καλλιτέχνις όλων των εποχών συνέπραξε με την Εθνική Λυρική Σκηνή, ερμηνεύοντας την όπερα του Βιτσέντζο Μπελίνι «Νόρμα», έργο το οποίο η ίδια είχε ζητήσει για το ντεμπούτο της στο αρχαίο θέατρο. Υποδύθηκε τον ομώνυμο ρόλο, υπό τις σκηνοθετικές οδηγίες του Αλέξη Μινωτή. Τη μουσική διεύθυνση είχε αναλάβει ο διάσημος Ιταλός διευθυντής ορχήστρας Τούλιο Σεραφίν, ο Γιάννης Τσαρούχης τα σκηνικά, ενώ ο Αντώνης Φωκάς τα κοστούμια.

Ωστόσο, το ντεμπούτο της Κάλλας στην Επίδαυρο δεν είχε οριστεί για την Τετάρτη 24 Αυγούστου, αλλά για την Κυριακή 21 Αυγούστου. Η βροχή όμως οδήγησε στη ματαίωση της προγραμματισμένης εκείνης πρεμιέρας.

Η εφημερίδα «Τα Νέα» είχε γράψει χαρακτηριστικά στο φύλλο της Δευτέρας 22 Αυγούστου 1960: «Η βροχή εματαίωσε την χθεσινή πρώτη εμφάνισι της Μαρίας Κάλλας στο αρχαίο θέατρο της Επιδαύρου. Ενώ τα πάντα ήσαν έτοιμα και θεαταί από όλα τα σημεία της χώρας και με παντός είδους μεταφορικά μέσα είχαν αρχίσει να κατευθύνωνται προς την Επίδαυρον, ο καιρός άρχισε να μεταβάλλεται. Λίγο μετά το μεσημέρι, ο καιρός είχε πλέον σαφώς μεταβληθή εις βροχερόν και από τις 2 μ.μ. σ` ολόκληρη την Πελοπόννησο ήρχισαν να πίπτουν σποραδικαί βροχαί. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, είχαν διατεθή περί τα 12.000 εισιτήρια για την χθεσινή παράστασι. (…) Δύο και πλέον ώρες προ της ορισθείσης ενάρξεως της παραστάσεως είχαν ήδη εισέλθει στο θέατρο περί τους 4.000 θεαταί ιδίως των μη ηριθμημένων θέσεων του άνω διαζώματος. Όλοι αυτοί παρά την βροχή, η οποία άρχισε να πέφτη κατά διαλείμματα παρέμειναν στις κερκίδες προσπαθούντες να προφυλαχθούν με εφημερίδες και ό,τι άλλο είχαν. Μέχρι τις 6.30 περίπου, που άρχισε να πέφτη ραγδαία βροχή, είχαν ήδη φθάσει στην Επίδαυρο περί τους 10.000 θεαταί, οι οποίοι συνωθούντο αφορήτως στους ελαχίστους εστεγασμένους χώρους της Επιδαύρου. Επί τέλους περί την 7ην απογευματινήν, αφού ήδη το κοινόν είχε υποστεί δίωρον νεροποντήν, οι αρμόδιοι αποφάσισαν να ανακοινώσουν διά μεγαφώνων -τα οποία μάλιστα δεν ηκούσθησαν από τους εντός του θεάτρου- την ματαίωσιν της παραστάσεως. Αμέσως τότε ήρχισεν ομαδική φυγή και συνωστισμός προς τα αυτοκίνητα (…). Μέχρι το θέατρο έφθασαν από πλευράς επισήμων ο αντιπρόεδρος της κυβερνήσεως κ. Κανελλόπουλος, ο πρόεδρος της Βουλής κ. Ροδόπουλος και ο αρχηγός των Φιλελευθέρων κ. Βενιζέλος. Ο πρόεδρος της κυβερνήσεως κ. Καραμανλής, ειδοποιηθείς για την ματαίωσι της παραστάσεως, παρέμεινε στο Ναύπλιον μαζί με υπουργούς και άλλους επισήμους».

Τελικά, η μεγάλη ημέρα για την παγκοσμίου φήμης σοπράνο έρχεται στις 24 Αυγούστου, όταν αποθεώνεται από 12 χιλιάδες θεατές ερμηνεύοντας το «Casta Diva».

Πηγή: klik.gr

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το