Σοκαριστικές εικόνες δείχνουν πώς ένας ασθενής που αναζητούσε βοήθεια για επίμονο βήχα ήταν γεμάτος με τα υπολείμματα δεκάδων προνυμφών ενός παρασίτου που ονομάζεται ταινία.
Μια ακτινογραφία, η οποία αναρτήθηκε από έναν Βραζιλιάνο γιατρό, δείχνει εκατοντάδες φωτεινές τι κηλίδες, καθεμία από τις οποίες αντιπροσωπεύει τα ασβεστοποιημένα υπολείμματα ενός παρασίτου.
Η κατάσταση αυτή, που ονομάζεται κυστικέρκωση, εμφανίζεται όταν προνύμφες ενός είδους ταινιοσκώληκα, που κανονικά ζει στο έντερο, εισέρχονται σε ιστούς όπως οι μύες ή ο εγκέφαλος.
Εκεί σχηματίζουν σκληρές κύστες που μοιάζουν με οζίδια και μπορεί να αισθάνονται σαν εξογκώματα κάτω από το δέρμα. Αν και δυσάρεστες είναι γενικά ακίνδυνες – καθώς οι προνύμφες δεν επιβιώνουν – οι κύστες που παραμένουν μπορεί να προκαλέσουν προβλήματα αν αναπτυχθούν στον εγκέφαλο ή στα μάτια.
Γιατροί εντόπισαν εκατοντάδες προνύμφες σκουληκιών στο σώμα ασθενούςΓιατροί εντόπισαν εκατοντάδες προνύμφες σκουληκιών στο σώμα ασθενούς
Ο Δρ Vitor Borin de Souza, γιατρός στο Hospital das Clinicas στο Botucatu, μοιράστηκε τις εικόνες σε ένα διαγραμμένο πλέον νήμα στο Twitter.
Είπε: «Η κυστικέρκωση αποκτάται από την κατάποση αυγών ταινίας (που υπάρχουν στα κόπρανα των ανθρώπων με ταινίες). Δεν θέλετε να το [κολλήσετε]; Πλύνετε καλά το φαγητό σας πριν το καταναλώσετε».
Ο Dr de Souza πρόσθεσε ότι στις περισσότερες περιπτώσεις όπως αυτές, ο ασθενής δεν χρειάζεται καμία θεραπεία.
Είπε: «Εάν δεν έχετε τραυματισμούς στο εσωτερικό του κεφαλιού, του νωτιαίου μυελού ή των ματιών, δεν χρειάζεται καν θεραπεία. Αυτές οι βλάβες είναι ασβεστοποιημένες, οπότε δεν είναι βιώσιμες προνύμφες. Εάν δεν προκαλούν καμία ενόχληση, η ζωή συνεχίζεται».
Επιβεβαίωσε, ωστόσο, ότι ο ασθενής περιμένει μαγνητική τομογραφία για να ελέγξει τη θέση τυχόν κύστεων στον εγκέφαλό του. Οι κύστες σε αυτή τη θέση μπορεί να είναι δυνητικά θανατηφόρες.
Ενώ οι πονοκέφαλοι και ακόμη και οι επιληπτικές κρίσεις είναι συνηθισμένες, τα οζίδια αυτά μπορούν επίσης να οδηγήσουν σε σύγχυση, ζάλη και μια κατάσταση που ονομάζεται υδροκέφαλος, μια περίσσεια υγρού στον εγκέφαλο, που αν δεν αντιμετωπιστεί μπορεί να αποβεί μοιραία.
Σε αυτές τις περιπτώσεις απαιτείται συνήθως χειρουργική επέμβαση για την αφαίρεση των κύστεων. Οι κύστες μπορούν επίσης να φτάσουν στα μάτια, όπου μπορούν να προκαλέσουν θολή ή διαταραγμένη όραση και ενδεχομένως να προκαλέσουν μόλυνση.
Πηγή:ethnos