Ελλάδα

Σάμος: Συναγερμός με γερμανική βόμβα του Β’ Παγκόσμιου Πολέμου

Bόμβα του Β Παγκόσμιου Πολέμου, που βρέθηκε σε οικόπεδο στην πόλη της Σάμου, σήμανε συναγερμό στις τοπικές Αρχές, οι οποίες θα χρειαστεί να εκκενώσουν δεκάδες σπίτια, αλλά και τρία σχολεία στην ευρύτερη περιοχή, προκειμένου να γίνει η επιχείρηση εξουδετέρωσής της. Προληπτικά μέτρα θα ληφθούν και στο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης Προσφύγων και Μεταναστών, που βρίσκεται στις παρυφές του κύκλου εκκένωσης.

Η βόμβα, που εκτιμάται πως αποτελεί κατάλοιπο του βομβαρδισμού της Σάμου από τα γερμανικά Στούκας στις 17 Νοεμβρίου του 1943, βρέθηκε στη διάρκεια εκσκαφής σε ιδιωτικό οικόπεδο επί της οδού Αγγελίνα 7 στην περιοχή Χαρουπιές.

Η επιχείρηση εξουδετέρωσής της θα γίνει το πρωί της Τρίτης από ειδικό κλιμάκιο πυροτεχνουργών του Ελληνικού Στρατού, με όλα τα προβλεπόμενα προληπτικά μέτρα προστασίας του πληθυσμού που προβλέπονται από τα διεθνή πρωτόκολλα ασφαλείας. Ως τις 7 το πρωί που έχει οριστεί ως ώρα έναρξης της επιχείρησης, θα πρέπει να έχουν απομακρυνθεί υποχρεωτικά όλα τα σπίτια σε ακτίνα 150 μέτρων από το σημείο. Στην περιοχή εκκένωσης βρίσκονται το 1ο και 2ο Νηπιαγωγείο Σάμου, καθώς και το 1ο Δημοτικό Σχολείο Σάμου, τα οποία δεν θα λειτουργήσουν με απόφαση του δημάρχου Ανατολικής Σάμου, Γιώργου Στάντζου, σύμφωνα και με σχετική εισήγηση της Δ/νσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης του νησιού.

«Έχουν ενημερωθεί σχετικά οι συμπολίτες μας με βάση το πρωτόκολλο, ότι πρέπει να απομακρυνθούν έγκαιρα για την δική τους ασφάλεια», είπε στο ethnos.gr ο κ.Στάντζος, προσθέτοντας πως στο ΚΥΤ του Βαθέος, το οποίο ξεκινά στις παρυφές της ακτίνας των 150 μέτρων, έχουν ληφθεί μέτρα και έχει ζητηθεί από τους διαμένοντες αιτούντες άσυλο να μην κινούνται στο δρόμο στις ώρες που εξελίσσεται η επιχείρηση.

Το Δημαρχιακό Μέγαρο της Σάμου έχει οριστεί ως χώρος συγκέντρωσης, όπου μπορούν να παραμείνουν -εφόσον επιθυμούν- οι πολίτες που θα μετακινηθούν στη διάρκεια της επιχείρησης.
Επίσης, στη διάθεση των πολιτών που χρειάζονται κάποιο μέσο για τη μετακίνησή τους θα βρίσκεται το λεωφορείο του Δήμου.
Την ευθύνη τήρησης της τάξης, την προστασία της περιουσίας και τη ρύθμιση της κυκλοφορίας, έχει η Ελληνική Αστυνομία, ενώ επικουρικά θα συνδράμει και το προσωπικό της Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Ανατολικής Σάμου.

Πηγή: Έθνος

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το