Ελλάδα

Σαμαράς: Υπάρχει κάτι χειρότερο από την κωλοτούμπα, να πάτε τη χώρα στα βράχια

σαμαράς

Σκληρός και επιθετικός απέναντι στον Αλέξη Τσίπρα και την πολιτική της νέας Κυβέρνησης εμφανίστηκε απόψε ο Αντώνης Σαμαράς από το βήμα της Βουλής.

Ο πρώην Πρωθυπουργός και αρχηγός της ΝΔ τόνισε ότι η Κυβέρνηση έχει επικίνδυνη πολιτική, δεν έχει σχέδιο και οδηγεί την χώρα στα βράχια με την στάση της στην διαπραγμάτευση για το χρέος. Μάλιστα, ο κ.Σαμαράς εξήρε το έργο της δικής του Κυβέρνησης και τους στόχους που πέτυχε στα 2,5 χρόνια διακυβέρνησης της χώρας.

Αναλυτικά όσα είπε ο κ.Σαμαράς:

«Ξεπερνώ τα φληναφήματα του υπουργού Επικρατείας. Σας το λέω από την πρώτη στιγμή ότι θέλω να πετύχει η νέα κυβέρνηση και όσοι αγαπάμε την χώρα. Δεν θα κάνουμε κ.Τσίπρα όσα κάνατε 2,5 χρόνια με όσα μας λέγατε. Δεν θα μηδενίσουμε το έργο σας και τα όποια θετικά σας. Δεν θα καταψηφίζουμε τα πάντα. Μακάρι να μας δώσετε ευκαιρία να σας στηρίξουμε. Δεν θα σας αφήσουμε να πάτε την χώρα στα βράχια. Εκβιάσατε τις εκλογές και δεν είχατε σχέδιο τελικά. Σήμερα αποκαλύπτεται ότι δεν είχατε κανένα πρόγραμμα, καμία επαφή με τη πραγματικότητα.

Παραλάβατε χώρα με στέρεα θεμέλια

Η συνέπεια στο ψέμα και την πλάνη δεν είναι αρετή, αλλά βαρύτατο κακό.

Τι παραλάβατε λοιπόν; Εμείς το καλοκαίρι του 2012 είχαμε έλλειμμα 9,5 %, και 7% ύφεση, με μεγάλες οφειλές και μηδενική αξιοπιστία της χώρας. Όταν αναλάβατε η Ελλάδα είχε εξαλείψει τα ελλείμματα και έκλεισε με σημαντικό πρωτογενές πλεόνασμα για δεύτερη χρονιά.
Εσεις το αμφισβητούσατε και τα λέγατε εικονικά. Τώρα τα αποδέχεστε. Εμείς τα φτιάξαμε, εσείς τα βρήκατε. Αν στέκεστε τώρα, είναι γιατί εμείς φτιάξαμε στέρεα θεμέλια.

Θα δούμε αν θα φύγετε όρθιοι απο το Eurogroup

Μην λέτε ποιος είναι σκυφτός και ποιος όρθιος στο Eurogroup, σας εύχομαι να φύγετε όρθιοι όπως εμείς. Οι εκλογές είχαν αποτέλεσμα την καθίζηση των εσόδων. Εσείς το προκαλέσατε αυτό με τις εκλοφές. Εσείς με αλαζονεία λέγατε ότι δεν θα πληρώνατε τον ΕΝΦΙΑ. Το είχατε πει το 2012 στον κ.Θεοδωράκη. Σε άλλη σας συνέντευξη είχατε πει ότι δεν θα πληρώνατε έτσι κι αλλιώς γιατί δεν έχετε σπίτι στο όνομα σας. Στον κ.Αυτιά το 2013, αλλά πουθενά δεν καλούσατε τον κόσμο να πληρώνει τις φορολογικές υποχρεώσεις του. Οι βουλευτές καλούσαν τον κόσμο να μην πληρώνουν τον ΕΝΦΙΑ. Μέχρι το τέλος Δεκέμβρη πληρωνόταν κανονικά, τον Ιανουάριο λιγότερο. Τώρα του λέτε να πληρώσει για το καλό της πατρίδας. Άλλη ήταν η πατρίδα τότε κ.Τσίπρα;
Ακόμη βρήκατε την χώρα σε ανάκαμψη, όχι σε ύφεση όπως εμείς. Με στοιχεία αυτά. Το 2014 είχαμε ανάπτυξη 1%. Για την τρέχουσα έχει προβλεφθεί 2,5%. Αν δεν συμβούν δυσάρεστα προτάγματα, τα οποία δεν εύχομαι. Εμείς φρενάραμε την ανεργία, σας εύχομαι να μην την αυξήσετε. Βγάλαμε την χώρα σε ανάκαμψη, με σημαντικές μεταρρυθμίσεις μέσα σε 2,5 χρόνια. Είναι αποτυχία αυτό; Κουρέψαμε το χρέος, ήσασταν αντίθετοι σε αυτό. Δεν έχουμε αύξηση χρέους, όπως λέτε κατά 6 δις. Μπερδεύετε τα χρέη. Θα χρησιμοποιούσαμε τα αποθέματα του ΤΧΣ για τη μείωση του χρέους.
Θα σας βάλουν και νέα προαπαιτούμενα αν πάρετε λεφτά απο το ΤΧΣ. Από ιδιωτικοποιήση τραπεζών ήρθαν και άλλα χρήματα. Είχαμε 7,7 δις ευρώ έσοδα από αποκρατικοποιήσεις. Αν τις ακυρώσετε θα χάσουμε άλλα έξι δις. Και δεν θα αφαιρεθούν από το χρέος, όπως προγραμματίζαμε εμείς.

Συζητούν ξανά τώρα την έξοδο μας από το ευρώ

Η αξιοπιστία μας αποκαταστάθηκε επί της Κυβέρνησης μας. Ζητούσαν περισσότερα σε μεταρρυθμίσεις, αλλά κάναμε πολλά. Θα σας βοηθήσουμε να χτίσετε. Μάλλον να γκρεμίσετε θέλετε εσείς όμως. Η πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας αναβαθμιζόταν, τώρα υποβαθμίζεται.
Η αξιολόγηση των οίκων είναι το εισιτήριο να βγεις στις αγορές. Με δυο λόγια παραλάβαμε δύσκολη κατάσταση και δώσαμε χώρα που στέκεται στα πόδια της. Κοιτάξτε να την παραδώσετε καλύτερα. Έχασε 15 δις με τις εκλογές η χώρα. Είμαστε ξανά σε πρωτοσέλιδα με τρόπο δραματικό. Συζητούν πάλι την έξοδο μας από το ευρώ. Σας τα λέω γιατί λέτε θεωρίες περί διαπραγμάτευσης. Δείχνει μια συμπαθητική αφέλεια αυτό, αλλά και επικίνδυνη για την χώρα. Μην μας κάνετε μαθήματα διαπραγμάτευσης. Όταν έχεις ανάγκες πρέπει να τις καλύψεις για να πετύχεις καλύτερα πράγματα. Καλύψαμε σημαντικές ανάγκες. Πήγαμε σε πλεονάσματα και ανέβηκε ο φοροεισπρακτικός μηχανισμός. Ζητήσαμε περισσότερα για να πετύχουμε περισσότερα. Και μείωση ΦΠΑ είχαμε και αναστολή πλειστηριασμών έως και την μείωση του ΕΝΦΙΑ. Ετσι μειώθηκε ο φόρος ακινήτων 2 φορές. Βεβαίως και τις 100 δόσεις και τα κόκκινα δάνεια που δεν ήθελαν να ακούσουν εκεί. Εξαγγείλατε όσα λέγαμε εμείς. Βγήκαμε στις αγορές, δανειζόμασταν ξανά φυσιολογικά. Μας λέτε για email Χαρδούβελη τώρα. Είναι μέτρα που μας ζητούσαν και εμείς απορρίπταμε. Όπως και πριν. Μοιράσαμε μέρισμα με τα πλεονάσματα. Μας ζητούσαν πρόσθετα μέτρα λιτότητας και δεν πήραμε κανένα εμείς. Απορρίψαμε υπέρογκα μέτρα της τρόικας.

Τώρα ο κ.Βαρουφάκης συμφωνεί με το 70%

Τις μεταρρυθμίσεις της λοιδορούσατε. Και τώρα ο κ.Βαρουφάκης μας λέει ότι συμφωνεί με το 70% του μνημονίου. Το είπε χθες, σήμερα τα μπέρδεψε πάλι. Έχει καταλάβει ότι έχουμε δεχθεί λιγότερα, όχι πάνω από 63% του μνημονίου.
Ποια ψηφίζατε εσείς από το 70% τόσα χρόνια. Μας λέγατε πουλημένους και δοσίλογους. Σήμερα κάνετε κωλοτούμπα και δεν λέτε ένα συγνώμη. Σύρατε την χώρα σε πρόωρες εκλογές. Ανέβηκαν τα spreads, έκλεισαν οι αγορές για εμάς, το χρηματιστήριο βυθιζόταν. Μας οδηγείτε σε νέο μνημόνιο αναγκαστικού δανεισμού. Εσείς λέγατε να μην τολμήσουμε την παράταταση μνημονίου. Λέγατε η έξοδος η ξήλωμα του καθεστώτος. Είπαμε όχι σε εξάμηνη παράταση. Την παράταση την λέγατε καταστροφική εσείς. Και τώρα μας λέτε ότι ζητήσαμε μόνο για δύο. Η επιστήμη σηκώνει τα χέρια ψηλά. Γιατί δεν ζητάτε μόνοι σας. Φοβάστε τις συνιστώσες σας. Θα μας λέγατε ότι σας δέσαμε τα χέρια για 4 μήνες. Εμείς προγραμματίζαμε να βγούμε από το μνημόνιο. Εσείς ακόμη ψάχνετε σχέδιο, το βαφτίζετε γέφυρα. Η κυβέρνηση πηγαίνει σε σύγκρουση με την Ευρώπη.

Δεν υπήρχε μαγικό κουμπί, αλλά μεταρρυθμίσεις

Στο 2,75% ανέβηκαν τα επιτόκια. Πάνω από 100 εκατ.ευρω είναι η πρόσθετη επιβάρυνση. Το τραπεζικό κόστος ανεβαίνει κατά 800 εκατ.ευρώ το χρόνο. Οι παραγγελίες από το εξωτερικό μειώνονται όπως λένε και οι παραγωγικοί φορείς. Η χώρα μπαίνει σε ασφυκτικό κλοιό απομόνωσης. Νομίζετε ότι κάνετε δυναμική διαπραγμάτευση; Εσείς την αποδυναμώνεται. Πάτε να συγκρουστείτε από θέση αδυναμίας. Μιλάτε για ανθρωπιστική κρίση. Δεν μπορούσε να γίνει αλλιώς. Δεν  υπάρχει μαγικό κουμπί. Τον τελευταίο χρόνο υπήρχε βελτιωση, αν συνεχίζαμε θα είμαστε ακόμη καλύτερα. Δίνετε τα πάντα σε όλους, σε λίγο δεν θα έχετε να δώσετε σε κανέναν τίποτε. Το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης λέγατε θα έχει χρηματοδότηση με το κούρεμα χρέους. Τώρα τι θα γίνει; Κούρεμα έγινε το 2012. Τώρα το χρωστάμε σε κράτη μέλη και οργανισμούς. Δεν κουρεύεται το χρέος. Κεντρικό θέμα σας προεκλογικά λέγατε ήταν το κούρεμα. Αυτές τις μέρες λέτε πάτε σε διαπραγμάτευση από το μηδέν. Δεν έχετε σχεδιασμό,. Έχουν απορρίψει το κούρεμα, σας είπαν όχι. Συμφωνία γέφυρα ή συμφωνία συμβόλαιο λέτε. Τα λέγατε μνημόνιο μέχρι τώρα.

Που ειναι οι συμμαχίες που μας λέγατε;

Η έξοδος από το ευρώ νομίζετε ότι είναι αδύνατη. Μπορεί να υπάρξει ασφυκτική πίεση, φοβόμαστε αυτές τις προοπτικές. Σημασία έχει να μην συμβεί το κακό στην χώρα. Για εκείνους θα είναι απλά δυσάρεστο, για εμάς ολέθριο. Νομίζατε ότι θα είχατε συμμάχους. Είχατε παρηγορητικούς λόγους, αλλά όχι από τους εταίρους. Νομίζατε ότι είχατε στήριξη από Ουάσινγκτον, αλλά δε βάζει λεφτά. Ο ευρωπαϊκός νότος νομίζατε θα σας στηρίξει, αλλά τίποτε δεν έγινε. Που είναι η συμμαχία του νότου; Πάτε να καταστρέψετε τα πάντα, χωρίς να ζητήσει τα πάντα. Λέτε την Ιταλία χρεοκοπημένη. Μιλάτε για βοήθεια από Κίνα, Ρωσία και Αμερική. Θέλει χρόνο το χτίσιμο και λίγα λεπτά το γκρέμισμα. Κανείς δεν θέλει μονομερή λιτότητα. Ολοι εμείς λέμε ότι η οικονομία θέλει επενδύσεις και ρευστότητα, όχι σπατάλες. Έφυγαν οι ξένοι για τα θαλάσσια οικόπεδα υδρογονανθράκων, είχαν φακέλους για προσφορές και έφυγαν. Λέξη δεν είπατε για ανάπτυξη στη Βουλή προχθές 1,5 ώρα.

«Κύριε Τσίπρα υπάρχει κάτι χειρότερο από την κωλοτούμπα, να πάτε τη χώρα κατευθείαν στα βράχια» είπε ο Αντώνης Σαμαράς κλείνοντας την ομιλία του.

Πηγή:iefimerida.gr

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το