Ελλάδα

Σαμαράς: Η κυβέρνηση κατεδαφίζει την Παιδεία

(Ξένη Δημοσίευση) Ο  πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς (3ος Α) συνομιλεί με πρυτάνεις κατά την διάρκεια της συνάντησης του στην Θεσσαλονίκη, Παρασκευή 8 Μαΐου 2015. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΝΔ/ΓΟΥΛΙΕΛΜΟΣ ΑΝΤΩΝΙΟΥ

Η κυβέρνηση «κατεδαφίζει την Παιδεία» δήλωσε ο πρόεδρος της ΝΔ, Αντώνης Σαμαράς, ο οποίος εξαπέλυσε δριμύτατη επίθεση στην κυβέρνηση για τις αλλαγές στις τρεις βαθμίδες της εκπαίδευσης, αμέσως μετά τη συνάντηση που είχε με τους πρυτάνεις του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου και του Πανεπιστημίου Μακεδονίας και τον πρόεδρο του Αλεξάνδρειου ΤΕΙ Θεσσαλονίκης.Ο κ. Σαμαράς κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι παίρνει πίσω όλες τις μεταρρυθμίσεις των τελευταίων ετών και δεν έχει όραμα για την παιδεία και σχέδιο για τη χώρα, παρά μόνο μία καταστροφική μανία.

«Η παιδεία μας, η πρωτοβάθμια, η δευτεροβάθμια και η τριτοβάθμια, κατεδαφίζεται, με την κυβέρνηση να παίρνει πίσω όλες τις μεταρρυθμίσεις των τελευταίων ετών. Οτιδήποτε έδινε στροφή στην ποιότητα, στην αξιοκρατία, στο νοικοκύρεμα, στη διαφάνεια, στη χρηστή διοίκηση καταργείται» ανέφερε οκ. Σαμαράς και πρόσθεσε: «Οτιδήποτε επαναφέρει τον κομματισμό, την ήσσονα προσπάθεια, τα πτυχία χωρίς αντίκρυσμα και την ισοπέδωση προς τα κάτω, προωθείται. Η “αριστεία” παντού στον κόσμο θεωρείται ιδανικό της παιδείας. Εδώ θεωρείται ως “στίγμα” και εξοβελίζεται ως “ασθένεια”. Η διοίκηση των σχολείων και των πανεπιστημίων παραδίδεται στους συνδικαλιστικούς φορείς και θα ασκείται πια με βάση τα συντεχνιακά τους συμφέροντα και όχι το δημόσιο συμφέρον».

Για το θέμα της αξιολόγησης, ο πρόεδρος της ΝΔ σημείωσε: «Η αξιολόγηση, που παντού στον κόσμο θεωρείται προϋπόθεση μιας σύγχρονης ποιοτικής παιδείας, εδώ ματαιώνεται. Όμως ό,τι δεν αξιολογείται συνεχώς, το ξέρουμε, ότι αργά ή γρήγορα απαξιώνεται. Τα πρότυπα σχολεία, ουσιαστικά, καταργήθηκαν αφού εγκαταλείφθηκε η επιλογή και η αξιολόγηση των μαθητών και των καθηγητών τους. Έτσι, όμως, οι κοινωνικά πιο αδύναμοι στερούνται της δυνατότητας να φοιτήσουν σε ένα άριστο σχολείο. Οι σύλλογοι διδασκόντων εκλέγουν τους διευθυντές των σχολείων και αυτοί με τη σειρά τους διευθυντές εκπαίδευσης, επαναφέροντας έτσι τις γνωστές πελατειακές σχέσεις».

Σε ό,τι αφορά τα πανεπιστήμια υπογράμμισε: «Το ίδιο συμβαίνει και με τις πρυτανικές και κοσμητορικές Αρχές, όπου επανέρχονται στη διαδικασία εκλογής οι φοιτητές και οι διοικητικοί υπάλληλοι, αλλοιώνοντας έτσι τα εκλεκτορικά σώματα και επαναφέροντας συνθήκες συναλλαγής και στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Στα δημόσια πανεπιστήμια καταργούνται τα Συμβούλια Ιδρύματος, ενώ επιστρέφουν οι αιώνιοι φοιτητές. Ολοταχώς επιστροφή στον Μεσαίωνα. Μια που και ταυτόχρονα επαναφέρεται το άσυλο της παρανομίας στα πανεπιστήμια. Κάθε πρόοδος που είχε επιτευχθεί με ευρύτατες κοινοβουλευτικές πλειοψηφίες όλα αυτά τα τελευταία χρόνια καταργείται. Κάθε μεταρρύθμιση ανατρέπεται. Το παλιό εκδικείται το καινούργιο. Η μανία των βολεμένων να μην αλλάξει τίποτε καταστρέφει κάθε βήμα προόδου. Φέρνουν, με τρόπο, ξανά την αναξιοκρατία και ξανά τον κομματισμό στην παιδεία μας. Επαγγέλλονται τάχα το καινούργιο, αλλά στην πραγματικότητα μένουν γαντζωμένοι στο παλιό, που όλοι ξέρουμε ότι έχει χρεοκοπήσει. Δεν έχουν όραμα για την παιδεία, δεν έχουν σχέδιο για τον τόπο, μόνο καταστροφική μανία για κάθε μεταρρύθμιση και επιμονή να τακτοποιήσουν τους βολεμένους τους».

Πηγή:ethnos.gr
Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το