Κόσμος

Σάλος στη Γαλλία: Κατάσκοπος της KGB ήταν διευθυντής μεγάλου περιοδικού – Δρούσε «κάτω από τη μύτη» του Παρισιού

Σάλος έχει προκληθεί στη Γαλλία από την αποκάλυψη ότι ο πρώην εκδότης του περιοδικού L’Express ήταν κατάσκοπος για τη Σοβιετική Ένωση επί 35 χρόνια. Πρόκειται για μια εξαιρετικά καλά δικτυωμένη προσωπικότητα στη γαλλική κοινωνία για δεκαετίες.

Είχε υψηλές γνωριμίες

Όπως αποκάλυψε το ίδιο το περιοδικό, είχε στενούς φίλους προέδρους, ηθοποιούς και γίγαντες της λογοτεχνίας. Ήταν μια θρυλική μορφή της δημοσιογραφίας που διαμόρφωσε τη συντακτική κατεύθυνση ενός από τα πιο επιτυχημένα έντυπα της Γαλλίας. Όταν πέθανε το 2003, ο υπουργός Πολιτισμού Jean-Jacques Aillagon δήλωσε ότι ο Grumbach υπήρξε «μία από τις πιο αξιομνημόνευτες και σεβαστές προσωπικότητες των γαλλικών μέσων ενημέρωσης».

Το ρόλο του Philippe Grumbach, ο οποίος πέθανε το 2033, επιβεβαίωσε και το οικείο περιβάλλον του. Ο πρώην διευθυντής της «L’ Express» φέρεται να εργαζόταν για την KGB επί 35 χρόνια, κάτω από τη μύτη των γαλλικών μυστικών υπηρεσιών και ασφαλώς και της γαλλικής πολιτικής ηγεσίας.

Πώς αποκαλύφθηκε η ταυτότητά του

Αναλυτικές αποδείξεις για τη διπρόσωπη ζωή του Grumbach μπορούν να βρεθούν στα λεγόμενα αρχεία Mitrokhin – που πήραν το όνομά τους από τον Σοβιετικό ταγματάρχη που έβγαλε λαθραία χιλιάδες σελίδες εγγράφων από τα σοβιετικά αρχεία και τις παρέδωσε στη Βρετανία το 1992. Αργότερα συγκεντρώθηκαν σε βιβλίο από τον Christopher Andrew και τον ίδιο τον Vasili Mitrokhin.

Μεταξύ των χιλιάδων σελίδων των εγγράφων υπάρχουν προφίλ που περιγράφουν τα χαρακτηριστικά των δυτικών που κατασκόπευαν για τη Σοβιετική Ένωση.

Πριν από αρκετούς μήνες, ένας φίλος του Etienne Girard, του συντάκτη κοινωνικών θεμάτων της L’Express και συν-συγγραφέα του αποκαλυπτικού άρθρου του Grumbach, τον ενημέρωσε ότι ένας γνωστός του που ερευνούσε τους φακέλους Mitrokhin είχε πέσει πάνω σε αναφορές της L’Express. Τα έγγραφα ανέφεραν ότι ένας πράκτορας με το κωδικό όνομα Brok εργαζόταν για την KGB – και ανέφεραν βιογραφικά στοιχεία που ταίριαζαν με αυτά του Grumbach.

«Καμιά αμφιβολία, ήταν ο πράκτορας της Μόσχας»

«Η περιγραφή δεν αφήνει καμία αμφιβολία: ο Philippe Grumbach είναι ο Brok» και ήταν πράκτορας της Μόσχας για δεκαετίες, τονίζει η l’Express.

Στην πραγματικότητα, πολλές από τις πληροφορίες είχαν ήδη δημοσιευθεί στον πρώτο τόμο του Αρχείου Mitrokhin το 1999, αλλά κανείς δεν είχε δώσει τη δέουσα σημασία. Στη σελ. 615 του βιβλίου αναφέρεται ότι «ηγετικό ρόλο στα μέτρα εναντίον του Γάλλου Προέδρου Ζισκάρ ντ’ Εστέν έλαβε ένας από τους πιο αξιόλογους και μακροβιότερους πράκτορες της Μόσχας, ο ‘Brok’, τότε ένας δημοσιογράφος με πολύ καλή δικτύωση».

«Αρχικά στρατολογημένος ως ιδεολογικός πράκτορας το 1946, ο Brok είχε αρχίσει να εργάζεται με αμοιβή μέσα σε λίγα χρόνια για να συμπληρώσει το εισόδημά του ως δημοσιογράφος και τελικά να αγοράσει ένα διαμέρισμα στο Παρίσι», σύμφωνα με όσα αναφέρονται στο «The Mitrokhin Archive».

Στα μέσα της δεκαετίας του 1970, αναφέρεται στο βιβλίο, πληρωνόταν πάνω από 100.000 φράγκα το χρόνο ( ένα ποσό που ισοδυναμεί σήμερα με περίπου 125.000). Εκτός του ότι είχε συνολικά τουλάχιστον δέκα υπαλλήλους, ο Brok έχαιρε μεγάλης εκτίμησης που είχε συναντήσεις και είχε σχέσεις με κορυφαία πρόσωπα της Γαλλικής κυβέρνησης.

Πηγή: Έθνος

Share

Πρόσφατα άρθρα

Εξηγήσεις

«Αναφορά» δίνουν οι βουλευτές που απείχαν από τη ψηφοφορία του νομοσχεδίου για τον γάμο των…

17 Φεβρουαρίου 2024

Παρόντες

Αρκετοί ήταν οι δήμαρχοι, όπως οι εκπρόσωποι φορέων που παρευρέθηκαν στη χθεσινή τεχνική σύσκεψη της…

17 Φεβρουαρίου 2024

Τσουχτερά πρόστιμα και κατεδαφίσεις: Οι 5 αλλαγές για προστασία του αιγιαλού

Κατατέθηκε στη Βουλή το σχέδιο νόμου για την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας στις παραθαλάσσιες περιοχές…

17 Φεβρουαρίου 2024

Σίριαλ

Η κυβέρνηση δια του υπουργού Προστασίας του Πολίτη Μιχ. Χρυσοχοΐδη ξεκαθάρισε χθες στους εκπροσώπους των…

17 Φεβρουαρίου 2024

Τυχερός…

Περνώντας κάποιος από τη σιδερένια γέφυρα στην Αγίου Γερασίμου με κατεύθυνση προς τη Μητροπολίτου Ιωακείμ,…

17 Φεβρουαρίου 2024

Άσφαλτος

Επιδιορθώθηκε το μισό κομμάτι της οδού Παναγούλη στην Καλλιθέα Ν. Ιωνίας, το οποίο είχε αποσαθρωθεί…

17 Φεβρουαρίου 2024