Επιστήμη, Θ Plus

Σάλος με το εκτροφείο χταποδιών από ισπανική πολυεθνική – «Θα θανατώνονται βασανιστικά», λένε οι επιστήμονες

Ισπανική πολυεθνική (Nueva Pescanova) σχεδιάζει να δημιουργήσει ένα εκτροφείο χταποδιών, με πάνω από ένα εκατομμύριο ζώα να στοιβάζονται με σκοπό να θανατωθούν για τροφή. Eπιστήμονες καταγγέλλουν ως «απάνθρωπη» τη δημιουργία μιας τέτοιας φάρμας την οποία χαρακτηρίζουν κολαστήριο.

 

Σύμφωνα με το ΒΒC το εκτροφείο στα Κανάρια Νησιά, θα στοιβάζει τα χταπόδια σε δεξαμενές των 1.000 ζώων σε ένα διώροφο κτίριο, όπως προκύπτει από τα έγγραφα, με αποτέλεσμα το ποσοστό θνησιμότητας να ανέρχεται σε περίπου 10-15%. Tα ζώα θα τρέφονται με «απορρίμματα ψαριών και υποπροϊόντα» και θα θανατώνονται με την τοποθέτησή τους σε «πολτό πάγου».

Η Nueva Pescanova αρνείται ότι τα ζώα θα υποφέρουν, αλλά οι επιστήμονες έχουν ήδη αντιδράσει.

«Θα είναι πολύ σκληρό και δεν θα πρέπει να επιτραπεί», δήλωσε στο BBC ο καθηγητής Peter Tse του Πανεπιστημίου Dartmouth.

«Τόσο έξυπνα όσο ένα τρίχρονο παιδί»
Πολλαπλά πειράματα έχουν αποδείξει ότι αυτά τα περίεργα ζώα, επιδίδονται σε αρκετά πολύπλοκες συμπεριφορές. Είναι σε θέση να μαθαίνουν γρήγορα καθορισμένες δραστηριότητες μόνο με την παρατήρηση, και διαθέτουν 500 εκατομμύρια νευρώνες – γεγονός που τα καθιστά τόσο έξυπνα όσο τα σκυλιά ή ένα τρίχρονο παιδί.

Οι ειδικοί φοβούνται ότι λόγω της μοναχικής τους φύσης, τα χταπόδια θα υποφέρουν πολύ στην αιχμαλωσία, ενώ ανησυχούν ότι ο εγκλωβισμός σε κλειστούς χώρους με ανεπιθύμητους γείτονες, θα τα οδηγήσει στο να τρώνε το ένα το άλλο.

Προηγούμενες προσπάθειες αναπαραγωγής χταποδιών σε εκτροφεία έχουν προκαλέσει υψηλά ποσοστά θνησιμότητας καθώς και περιπτώσεις επιθετικότητας, κανιβαλισμού και αυτοακρωτηριασμού.

Προς το παρόν δεν υπάρχει καμία ανθρωπιστική μέθοδος θανάτωσης των χταποδιών και οι τεχνικές που χρησιμοποιούνται στα άγρια χταπόδια δεν είναι καθόλου φιλεύσπλαχνες. Τα χταπόδια που θανατώνονται για ανθρώπινη κατανάλωση συχνά βράζονται ζωντανά, χτυπιούνται στο κεφάλι, πνίγονται ή καταψύχονται σε πάγο.
Επίτιμα σπονδυλωτά”

Η ΕΕ έχει αυστηρούς κανονισμούς για τη διασφάλιση της καλής μεταχείρισης των ζώων σε όλες τις ευρωπαϊκές φάρμες, αλλά δυστυχώς, οι νόμοι αυτοί δεν καλύπτουν τα ασπόνδυλα – όπως τα χταπόδια.

Ωστόσο ορισμένες χώρες, συμπεριλαμβανομένου του Ηνωμένου Βασιλείου, τα θεωρούν “επίτιμα σπονδυλωτά” και τους παρέχουν την ίδια προστασία που παρέχεται στα σπονδυλωτά (για παράδειγμα, η χειρουργική επέμβαση κατά τη διάρκεια των εξετάσεων δεν μπορεί να γίνει χωρίς αναισθησία).

Πηγή:ethnos

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το