Κόσμος

Σάλος για τη χρηματοδότηση της Τουρκίας

assets_LARGE_t_420_54719626_type13145

Συνεχίζει η Τουρκία να παίρνει ευρωπαϊκούς πόρους ως βοήθεια για την πορεία της προς ένα σύγχρονο κράτος δικαίου, την ώρα που επιβλήθηκε καθεστώς έκτακτης ανάγκης, συνεχίζονται οι εκκαθαρίσεις και οι μαζικές φυλακίσεις στον Στρατό και στη Δημόσια Διοίκηση, καθώς και η αποψίλωση του εκπαιδευτικού χώρου.

Την αποκάλυψη έκανε η γερμανική εφημερίδα «Suddeutsche Zeitung», που αναφέρει ότι από το 2007, από τότε δηλαδή που ξεκίνησε η χορήγηση της βοήθειας, μέχρι το 2013, η Αγκυρα έχει πάρει από τα ευρωπαϊκά ταμεία 4,8 δισ. ευρώ, με τη γερμανική συμμετοχή να ανέρχεται γύρω στο 1 δισ. ευρώ. Για το διάστημα από το 2014 μέχρι το 2020 η ΕΕ έχει ήδη προβλέψει στον προϋπολογισμό της ποσό 4,45 δισ. ευρώ. Τα ποσά αυτά δίνονται στο πλαίσιο του Μηχανισμού Προενταξιακής Βοήθειας σε χώρες oι οποίες βρίσκονται σε διαδικασία προσχώρησης στην ΕΕ μεταξύ άλλων για την ενίσχυση των… δημοκρατικών θεσμών και του κράτους δικαίου, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των θεμελιωδών ελευθεριών.

Το δημοσίευμα έριξε κι άλλο λάδι στη «φωτιά» καθώς και στη Γερμανία εκφράζεται ήδη έντονα η ανησυχία ότι τα μέτρα που λαμβάνονται στην Τουρκία «αντιβαίνουν» στο κράτος δικαίου. Ο αντιπρόεδρος της γερμανικής Βουλής Γιοχάνες Ζινγκχάμερ από το Χριστιανοκοινωνικό Κόμμα μίλησε για εμπαιγμό και ζήτησε να παγώσουν άμεσα αυτές οι πληρωμές. «Οι εξελίξεις στην Τουρκία αποδεικνύουν ότι η Τουρκία οδεύει προς ένα απολυταρχικό κράτος, άρα η ευρωπαϊκή βοήθεια αποδεδειγμένα δεν έχει κανένα αποτέλεσμα», ανέφερε.

Ο εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης Στέφαν Ζάιμπερτ, ερωτώμενος σχετικά, δήλωσε πως η χρήση των κονδυλίων που διαθέτει η Ευρωπαϊκή Ενωση στην Τουρκία, στο πλαίσιο της προενταξιακής στήριξης μεταρρυθμίσεων, θα πρέπει να συζητηθεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Επισήμανε δε ότι είναι ακόμη νωρίς να διαπιστωθεί τι ακριβώς συμβαίνει με τα χρηματοδοτούμενα προγράμματα και πώς ακριβώς διατίθενται υπό τις παρούσες συνθήκες οι αντίστοιχοι πόροι.

Ωστόσο τόνισε πως η γερμανική κυβέρνηση θεωρεί «αδιανόητο» το άνοιγμα νέων κεφαλαίων της ενταξιακής διαδικασίας της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση, λόγω της κατάστασης που επικρατεί στη χώρα. Οπως δήλωσε, αποφασιστικό ρόλο στις διαπραγματεύσεις διαδραματίζουν τα θέματα δημοκρατίας και κράτους δικαίου.

«Πάγωμα»
Σε «πάγωμα» της ενταξιακής διαδικασίας της Τουρκίας κάλεσε με ανακοίνωσή του ο ευρωβουλευτής και πρόεδρος της ομάδας Σοσιαλιστών και Δημοκρατών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, Τζιάνι Πιτέλα, κατηγορώντας τον Τούρκο πρόεδρο για «συνεχή αποδυνάμωση του κράτους δικαίου».

Την άποψη ότι οι «προϋποθέσεις» για την αναστολή της εφαρμογής διατάξεων της Ευρωπαϊκής Σύμβασης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα από την Τουρκία ακολουθούνται λόγω της κατάστασης που επικρατεί στη χώρα, εξέφρασε ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μαργαρίτης Σχοινάς. Ωστόσο, ο ίδιος εξέφρασε την «ανησυχία» της Επιτροπής για το «κύμα συλλήψεων» και «τα μέτρα καταστολής» κατά της επιστημονικής κοινότητας και των εκπαιδευτικών.

Οσον αφορά την εφαρμογή της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας για το Προσφυγικό, ο Μαργαρίτης Σχοινάς επανέλαβε πως η ευρωπαϊκή πλευρά παραμένει προσηλωμένη στην τήρηση της συμφωνίας και το ίδιο αναμένει από την τουρκική πλευρά, θεωρώντας ότι είναι εφικτό να επιτευχθεί μία συμφωνία μετά το καλοκαίρι για την απελευθέρωση του καθεστώτος θεωρήσεων για τους Τούρκους πολίτες, συμπεριλαμβανομένης της τροποποίησης του αντιτρομοκρατικού νόμου.

Αλλά και το Βερολίνο δεν βλέπει να υπάρχουν λόγοι να μην εφαρμοστεί η συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας, παρά την αναστολή της Ευρωπαϊκής Συνθήκης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων από την Τουρκία, ενώ ο Ζάιμπερτ «δεν κατανοεί τη λογική ότι επιφυλάξεις σε ό,τι αφορά το Κράτος Δικαίου, οι οποίες βεβαίως τίθενται αυτήν τη στιγμή στην Τουρκία, θα έπρεπε να οδηγήσουν σε επιστροφή σε μια κατάσταση ανομίας και θανάτων στο Αιγαίο».

Πιέσεις για Γκιουλέν
Στο μεταξύ, στην Τουρκία ο πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντιρίμ προειδοποίησε χθες πως ο κίνδυνος για ένα δεύτερο πραξικόπημα δεν έχει εκλείψει, αλλά είπε πως η κυβέρνηση και οι άλλοι θεσμοί έχουν τον έλεγχο της κατάστασης. Παράλληλα συνεχίζονται οι πιέσεις προς τις ΗΠΑ για την έκδοση του Φετουλάχ Γκιουλέν. Ο υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου δήλωσε πως «δεν χρειάζονται χρόνια» για την έκδοση, αλλά «αποφασιστικότητα». Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν προτείνει τη σύσταση επιτροπής που θα συζητήσει το θέμα της έκδοσης του Γκιουλέν, δήλωσε ο Τσαβούσογλου, προσθέτοντας ότι η Τουρκία είναι έτοιμη να συμμετάσχει σε αυτήν και προειδοποιώντας ότι στο μεταξύ δεν πρέπει να επιτραπεί στον Γκιουλέν να διαφύγει σε άλλη χώρα.

Πηγή www.ethnos.gr

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το