Τοπικά

Σ. Πέτσας σε Ζ. Μακρή: «2,5 εκ. € για την αγροτική οδοποιία και έκτακτη επιχορήγηση 200.000€ στον Δήμο Ζαγοράς – Μουρεσίου»

Για τις μεγάλες ζημιές, που προκάλεσε η πρόσφατη κακοκαιρία «ΜΠΑΛΟΣ» στον Δήμο Ζαγοράς – Μουρεσίου και για την διαχείριση αυτών την επόμενη ημέρα συζήτησε, εκτενώς και αναλυτικά, η Υφυπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων και βουλευτής Ν. Μαγνησίας κ. Ζέττα Μ. Μακρή, η οποία συνοδευόταν από τον Δήμαρχο Ζαγοράς – Μουρεσίου κ. Παναγιώτη Κουτσάφτη, με τον Αναπληρωτή Υπουργό Εσωτερικών κ. Στέλιο Πέτσα, σήμερα, Δευτέρα 18 Οκτωβρίου 2021. Κατ’ αρχάς, ο Δήμαρχος περιέγραψε στον κ. Πέτσα την έκταση των ζημιών και το εύρος των καταστροφών σε κάποιες οικίες στους οικισμούς, που έχουν ανακηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, καθώς και στο αγροτικό οδικό δίκτυο. Ειδικά, για την αγροτική οδοποιία, ο Δήμαρχος έθεσε ως πρώτιστη προτεραιότητα την αποκατάστασή της σε διάφορες περιοχές του Δήμου, συνολικού μήκους περίπου 22 χιλιομέτρων και εκτιμώμενου κόστους ύψους 2,5 εκ. €, η οποία θα αντιμετωπίσει τις φθορές αλλά, παράλληλα, θα εξασφαλίζει την ασφαλή πρόσβαση αγροκτηνοτρόφων και γενικότερα κατοίκων του Δήμου στα κτήματά τους και σε συναφείς εγκαταστάσεις. Άλλωστε, ο κ. Κουτσάφτης τόνισε ότι, την παρούσα χρονική στιγμή, απομένει η αποκομιδή του 30% της παραγωγής των μήλων της περιοχής από τους αγροτοπαραγωγούς, που, υπό τις παρούσες συνθήκες είναι αρκετά δύσκολη.

Ο κ. Πέτσας, αφού άκουσε προσεκτικά την περιγραφή του κ. Κουτσάφτη, καθησύχασε τον Δήμαρχο λέγοντας ότι, τις επόμενες ημέρες, ο Δήμος θα λάβει έκτακτη επιχορήγηση για τις φυσικές καταστροφές ύψους 200.000€ για την κατασκευή των αναγκαίων έργων υποδομής. Για την δε βελτίωση του αγροτικού δικτύου οδοποιίας, ζήτημα εξαιρετικά σημαντικό για την περιοχή, ο κ. Πέτσας, αφού επικοινώνησε με τις υπηρεσίες του, δεσμεύθηκε ότι το αίτημα αυτό θα συζητηθεί, αρμοδίως, στα τέλη Οκτωβρίου 2021 με θετική διάθεση και ευνοϊκή κατάληξη. Ακόμη, ο κ. Πέτσας ανέφερε στον κ. Κουτσάφτη ότι εξετάζει και το ζήτημα της χρηματοδότησης της ανακατασκευής του ιστορικού σχολείου του Ρήγα Φεραίου, θέμα που κυριάρχησε στην προηγούμενη συνάντησή τους. Τέλος, ο κ. Κουτσάφτης, σε σχετική ερώτηση του κ. Πέτσα, κατέγραψε τις ανάγκες και προέβη σε προτεραιοποίηση των σημαντικών έργων του Δήμου, όπως είναι τόσο η ύδρευση – άρδευση στην δημοτική ενότητα Μουρεσίου ύψους 3 εκ. € όσο και ο βιολογικός καθαρισμός ύψους 3,5 εκ. €. Όπως σημείωσε ο κ. Πέτσας, η ως άνω προτεραιοποίηση είναι εξαιρετικά σημαντική αφού η επιλογή της δημοτικής αρχής υποδεικνύει την αναγκαιότητα και την σπουδαιότητα των προτεινόμενων έργων για την περιοχή ώστε η πολιτεία να ξεκινήσει την υλοποίησή τους.
Η κ. Μακρή, αφού ευχαρίστησε τον κ. Πέτσα για την έμπρακτη, γρήγορη και αποτελεσματική βοήθεια προς τον πληγέντα Δήμο Ζαγοράς – Μουρεσίου, δήλωσε ότι με τα μεγάλα έργα αναβάθμισης των υποδομών, τα οποία δρομολογούνται με συστηματικές και συντονισμένες παρεμβάσεις, υποστηρίζεται ο πρωτογενής τομέας αλλά και βελτιώνονται συνεχώς οι συνθήκες για την ανάκαμψη της αγροτικής οικονομίας και της ανάπτυξης. Ενώ, τόνισε ότι σε στενή συνεργασία με τον Δήμαρχο κ. Κουτσάφτη θα συνεχίσουν την προσπάθεια για την επίλυση των διαφόρων θεμάτων του Δήμου Ζαγοράς – Μουρεσίου.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το