Τοπικά

Σ’ αναμμένα κάρβουνα 3000 αγρότες για την εξισωτική “Θ”

Macedonia Wheat Harvest

Στους 3000 ανέρχονται οι αγρότες από ορεινές μειονεκτικές περιοχές της Μαγνησίας οι οποίοι επιδιώκουν να λάβουν την εξισωτική αποζημίωση από τον ΟΠΕΚΕΠΕ και να στηριχθούν οικονομικά. Ήδη πολλοί έχουν προχωρήσει σε ενστάσεις καταθέτοντας νέα δικαιολογητικά, ώστε ο φάκελός τους να είναι πλήρης και να πάρουν τα χρήματα που δικαιούνται.

Ο ΟΠΕΚΕΠΕ προχώρησε στην πληρωμή ορισμένων αγροτών από τους 54000 πανελλαδικά που δικαιούνται ενός μέρους της εξισωτικής αποζημίωσης. Από τη Μαγνησία και από άλλες περιοχές χιλιάδες είτε δεν έλαβαν καθόλου χρήματα είτε δεν πήραν αυτά που ανέμεναν. Έτσι πολλοί αγρότες είναι σε αγωνία για το τι μέλλει γενέσθαι.

Ειδικότερα το 40% της εξισωτικής αποζημίωσης του 2014, συνολικού ύψους 44,4 εκατομμυρίων ευρώ έλαβαν οι δικαιούχοι πριν μια εβδομάδα. Τα χρήματα πιστώθηκαν μόνο σε όσους είχαν προσκομίσει τα απαραίτητα δικαιολογητικά για την απογραφή του ζωικού τους κεφαλαίου.

Από την πλευρά του ο ΟΠΕΚΕΠΕ με ανακοίνωσή του, προκειμένου να καθησυχάσει τους αγρότες, τούς κάλεσε να υποβάλουν από τις 7 Ιανουαρίου νέα δικαιολογητικά, ώστε οι φάκελοι να είναι πλήρεις και να γίνουν οι απαραίτητες διορθώσεις στο ψηφιακό σύστημα.

Από το παράρτημα του ΟΠΕΚΕΠΕ στο Βόλο τονίστηκε πως ήδη εδώ και μια εβδομάδα περίπου πολλοί αγρότες τηλεφωνούν στην υπηρεσία και ζητούν να προβούν στις αναγκαίες διορθώσεις καταθέτοντας τα δικαιολογητικά τους. Μεθαύριο Δευτέρα στους Δήμους θα ανακοινωθούν οι οριστικές καταστάσεις με τους δικαιούχους και τους απορριπτέους, ώστε οι δεύτεροι να κάνουν τις αναγκαίες ενστάσεις και να καταθέσουν εκ νέου τα απαιτούμενα δικαιολογητικά. Άλλωστε ήδη αγρότες που γνωρίζουν ότι απορρίφθηκαν καταθέτουν τις ενστάσεις τους που μέχρι στιγμής έχουν φτάσει τις 100.

Τα ίδια στελέχη του τοπικού ΟΠΕΚΕΠΕ υπογράμμισαν πως ο συνολικός αριθμός των αγροτών, κυρίως κτηνοτρόφων, αλλά και γεωργών από μειονεκτικές ορεινές περιοχές της Μαγνησίας που διεκδικούν την εξισωτική αποζημίωση, ανέρχονται γύρω στους 3000.

Η εξισωτική αποζημίωση τροφοδοτείται από ευρωπαϊκούς πόρους και έρχεται ουσιαστικά να αποκαταστήσει στον αγρότη την αδικία να βρίσκεται σε μια μειονεκτική περιοχή.

Το ποσό που μπορεί να λάβει ένας αγρότης από την εξισωτική αποζημίωση ποικίλλει και εξαρτάται από τον αριθμό των στρεμμάτων. Πάντως υπάρχουν κτηνοτρόφοι που μπορούν να λάβουν ακόμη και 5000 ευρώ.

Οι αγρότες επικοινωνούν παράλληλα και με τις Ενώσεις τους, ενώ εισέρχονται και στην ιστοσελίδα του ΟΠΕΚΕΠΕ για να λάβουν και από εκεί πληροφορίες.

Η εξισωτική αποζημίωση είναι μία από τις διάφορες ευρωπαϊκές επιδοτήσεις που μπορούν να έχουν οι αγρότες μέσω της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ενισχύονται στον αγώνα που κάνουν για την οικονομική τους επιβίωση.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το