Τοπικά

Ρύθμιση δανείων τέως ΟΕΚ – «Ανάσα» για εκατοντάδες οφειλέτες στη Μαγνησία

Εκατοντάδες δανειολήπτες του πρώην Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας (ΟΕΚ) στη Μαγνησία αναμένεται να ωφεληθούν από τη διαγραφή και τη ρύθμιση οφειλών που έχουν προς τον Οργανισμό, για δάνεια που είχαν λάβει πριν την οικονομική κρίση και τα οποία είχαν σταματήσει να αποπληρώνουν.

Η υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Έφη Αχτσιόγλου, υπέγραψε την Υπουργική Απόφαση για τη ρύθμιση των δανείων του τ. ΟΕΚ. Όλοι οι δανειολήπτες από ίδια κεφάλαια του τ. ΟΕΚ, κάνοντας χρήση της ρύθμισης, θα έχουν τη δυνατότητα να αποπληρώσουν το δάνειό τους με εξαιρετικά ευνοϊκούς όρους.

Περισσότεροι από 80.000 εργαζόμενοι, άνεργοι, συνταξιούχοι, ΑμεΑ, τρίτεκνοι και πολύτεκνοι, μονογονεϊκές οικογένειες και χήροι με προστατευόμενα μέλη, ωφελούνται συνολικά αλλά και με ειδικές ρυθμίσεις, οι οποίες έχουν λάβει υπόψη τις ιδιαίτερες δυσκολίες των πιο ευάλωτων κοινωνικά και οικονομικά ομάδων. Στόχος της κυβέρνησης είναι η βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών, αξιοποιώντας κάθε δυνατότητα. Η ρύθμιση των δανείων του τ. ΟΕΚ ήταν μία ακόμη δέσμευση προς αυτή την κατεύθυνση που γίνεται πράξη, αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση.

Μεταξύ άλλων, η ρύθμιση προβλέπει:
•Διαγραφή του υπολοίπου της οφειλής για όσους δανειολήπτες έχουν συνολικό χρέος μικρότερο των 6.000€.
•Διαγραφή του υπολοίπου της οφειλής για όσους δανειολήπτες έχουν καταβάλει ποσό ίσο ή μεγαλύτερο από το 60% του Τελικού Ποσού Δανείου.
•Διαγραφή των τόκων κεφαλαίου και τόκων υπερημερίας για όλους τους δανειολήπτες.
•Αφαίρεση από το αρχικό ποσό δανείου των τόκων κεφαλαίου και τόκων υπερημερίας που έχουν καταβληθεί από τους δανειολήπτες.
•Διαγραφή των κεφαλαιοποιημένων τόκων.
•Έκπτωση 15% στο ποσό χορήγησης όλων των δανειοληπτών.
•Επιπρόσθετη έκπτωση 10% στο ποσό που προκύπτει από την παραπάνω μείωση για τις ευάλωτες ομάδες (π.χ. τρίτεκνοι, συνταξιούχοι, περιπτώσεις χηρείας, μονογονεϊκές οικογένειες, ΑμΕΑ, σεισμόπληκτοι, πυρόπληκτοι).
•Επιπρόσθετη έκπτωση 20% στο ποσό που προκύπτει από τη μείωση του 15% για τους πολύτεκνους.
•Επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής κατά δέκα έτη.
•Ειδικά μέτρα για τους άνεργους και τους έχοντες αδυναμία πληρωμής.
•Μέτρα γρήγορης αποπληρωμής.

Σημειώνεται ότι ο ΟΕΚ στον Νομό Μαγνησίας είχε χορηγήσει 4.895 δάνεια αγοράς-ανέγερσης πρώτης κατοικίας, 3.457 δάνεια αποπεράτωσης – επισκευής, ενώ είχε κατασκευάσει και προσφέρει 1.218 εργατικές κατοικίες, επιδοτούσε το ενοίκιο 1.650 οικογενειών κάθε χρόνο και είχε χορηγήσει και 295 δάνεια αγοράς – ανέγερσης ειδικών κατηγοριών (πολύτεκνοι, τρίτεκνοι κ.λπ.).

Η ρύθμιση αφορά όλα τα δάνεια επισκευαστικά, επέκτασης, στεγαστικά, ωστόσο πρέπει να σημειωθεί ότι δεν συμπεριλαμβάνονται, δάνεια που έχουν σχέση με τις τράπεζες με την εγγύηση του ελληνικού Δημοσίου, γιατί αυτά δεν ήταν από τα ίδια κεφάλαια του ΟΕΚ.

Υπολογίζεται ότι στον Βόλο είναι εκατοντάδες οι δανειολήπτες στεγαστικών δανείων του πρώην ΟΕΚ, που αντιμετωπίζουν πρόβλημα αποπληρωμής των δόσεών τους και έχουν απευθυνθεί σε τράπεζες, ζητώντας επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής, με παράλληλη μείωση του ποσού των δόσεων.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το