Οικονομία

Ρύθμιση αλά καρτ σε 145.000 δάνεια

kokkina daneia

Μείωση επιτοκίου στο μισό, σπάσιμο του δανείου στα δύο, με το 50% της οφειλής να «παγώνει» για 10 χρόνια, μειωμένες καταβολές για τρία χρόνια, επιμήκυνση της διάρκειας αποπληρωμής είναι το βασικό «πακέτο» ρυθμίσεων του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων, που αφορά τα στεγαστικά και επισκευαστικά δάνεια 145.000 δημοσίων και δημοτικών υπαλλήλων.

Το Ταμείο Π&Δ με το πρόγραμμα ρυθμίσεων λαμβάνει ακόμα δύο σημαντικές προβλέψεις: Την επιβράβευση των συνεπών δανειοληπτών με επιστροφή 1% επί των τόκων. Δηλαδή αν ο δανειολήπτης αποπληρώνει κανονικά το δάνειό του και καταβάλλει για παράδειγμα 2.000 ευρώ για τόκους τον χρόνο, θα του επιστραφούν περίπου 460 ευρώ. Και δεύτερον, λαμβάνει μέριμνα για τα 24.000 στεγαστικά -αξίας 950 εκατ. ευρώ- που τιτλοποιήθηκαν το 2014. Τα συγκεκριμένα δάνεια δεν μπορούν να ρυθμιστούν και κάθε χρόνο ρυθμίζονται μάξιμουμ 100 δάνεια, με κριτήρια αμιγώς κοινωνικά. Το πρόγραμμα της τιτλοποίησης λήγει το 2034 και εφεξής τα δάνεια που αποπληρώνονται δεν θα ανανεώνονται με νέα.

Στόχος του Ταμείου Π&Δ είναι οι ρυθμίσεις να είναι απολύτως προσωποποιημένες και να κινούνται στη λογική τού «τι μπορεί να πληρώνει ο κάθε δανειολήπτης», αναφέρει πηγή του Ταμείου στην «Οικονομία» ΕτΚ και συμπληρώνει πως «τις επόμενες μέρες θα αναρτηθούν πίνακες εισοδημάτων που θα αποτελέσουν και τον μπούσουλα των ρυθμίσεων». Αυτό σημαίνει ότι από τις μεικτές αποδοχές του κάθε δανειολήπτη θα αφαιρούνται οι υποχρεώσεις που αφορούν τις πληρωμές φόρων (φόρος εισοδήματος, ΕΝΦΙΑ κ.λπ.), τυχόν ασφαλιστικές καλύψεις, τις εύλογες δαπάνες διαβίωσης ανάλογα με τα προστατευόμενα μέλη του κάθε νοικοκυριού κ.λπ.

Να σημειωθεί ότι το ΚΥΣΟΙΠ (Κυβερνητικό Συμβούλιο Οικονομικής Πολιτικής), έχει δώσει το «πράσινο φως» να «τρέξουν» οι ρυθμίσεις και άμεσα θα φέρει στη Βουλή νομοθετική διάταξη με την οποία θα ορίζονται οι δόσεις των δανείων, ώστε να είναι συμβατές με τα τρέχοντα εισοδήματα των δανειοληπτών».

Αντικειμενικά κριτήρια
«Επιδίωξή μας είναι να προχωρήσουμε σε ρυθμίσεις με αντικειμενικά κριτήρια που θα είναι κοινωνικά δίκαιες», αναφέρει στέλεχος του Ταμείου Π&Δ και διευκρινίζει πως ένα από τα κριτήρια είναι αν στο νοικοκυριό υπάρχουν δύο εργαζόμενοι στον δημόσιο τομέα, αν ο ένας είναι δημόσιος υπάλληλος και ο έτερος ελεύθερος επαγγελματίας, αν εργάζεται μόνο ο ένας, αν πρόκειται για συνταξιούχους ή μονογονεϊκές οικογένειες. Ανάλογα με την εισοδηματική και οικογενειακή κατάσταση του κάθε δανειολήπτη οι λύσεις που θα ακολουθούνται -κατά σειρά- είναι:

•  Επιμήκυνση διάρκειας δανείου.

•  Μείωση επιτοκίου.

•  Διαχωρισμός του δανείου ώστε να αποπληρώνεται με το μειωμένο επιτόκιο ένα μέρος του κεφαλαίου και το υπόλοιπο να παραμένει παγωμένο για διάστημα 10 ετών.

Επίσης για την αντιμετώπιση σοβαρών έκτακτων αναγκών θα προβλέπεται και η δυνατότητα μειωμένων καταβολών για χρονικό διάστημα έως και 3 χρόνια.

Οπως εκτιμά το ΚΥΣΟΙΠ, με το νέο πλαίσιο ρύθμισης, το 48% των δανειοληπτών θα τύχει μεσοσταθμικής μείωσης επιτοκίου κατά 2,25%, ενώ στο 30% αυτών θα ισχύσει και «πάγωμα» αποπληρωμής μέρους του κεφαλαίου. Στο υπόλοιπο 52% και με την προϋπόθεση ότι είναι συνεπείς στις υποχρεώσεις τους, προβλέπεται επιστροφή τόκων 1% ως επιβράβευση.

Τα συνολικά υπόλοιπα των στεγαστικών – επισκευαστικών δανείων του Ταμείου Π&Δ ανέρχονται σε 3,5 δισ. Εχουν σταθερό επιτόκιο που διαμορφώνεται (μέσος όρος) στην περιοχή του 4,5%.

Πηγή www.ethnos.gr

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το