Τοπικά

Ρύπανση “πνίγει” τον Βόλο – Τι δείχνουν οι μετρήσεις

Η οnline εφαρμογή για τη μετάδοση μετρήσεων ξεκίνησε προχθές στον Σταθμό Μέτρησης της ατμοσφαιρικής ρύπανσης της Περιφερειακής Ενότητας Μαγνησίας, που βρίσκεται τοποθετημένος στο 1ο Δημοτικό Σχολείο Βόλου. Έγινε η επισκευή και η συντήρησή του, προκειμένου οι μετρήσεις, να προβάλλονται μέσω του online συστήματος που είχε υποστεί βλάβη.

Οι μετρήσεις είναι απογοητευτικές από την πρώτη ημέρα της συνολικής καταγραφής. Στα επικίνδυνα PM2.5 h, όπου δεν θα πρέπει να υπερβαίνει η οριακή τιμή τα 25 μgm-3, οι υπερβάσεις ήταν σε οχτώ ώρες το 24ωρο, στις 11 Φεβρουαρίου. Οι τιμές τις νυχτερινές ώρες ήταν διπλάσιες από τα όρια της Νομοθεσίας. Οι επικίνδυνες ώρες ήταν από τις 6 το απόγευμα της Τρίτης, μέχρι τη μία τα ξημερώματα της Τετάρτης. Ίδια εικόνα και για τα σωματίδια pm10 με επίσης 8 ώρες υπερβάσεων. Τα όρια που έχουν οριστεί στα 50 mgm ξέφυγαν στις 11 το πρωί και μετά τις 7 το απόγευμα.

Χθες, στα επικίνδυνα pm2,5 οι υπερβάσεις ήταν για πέντε ώρες , ενώ έξι ώρες η ρύπανση άγγιζε τα όρια της Νομοθεσίας. Στα  επικίνδυνα pm10 η υπέρβαση ήτα έξι ώρες. Η ρύπανση χτυπά “κόκκινο” μεταμεσονύχτιες ώρες, όταν ούτε αυτοκίνητα κυκλοφορούν, ούτε τζάκια καίνε…

Παράλληλα, εντός των προσεχών ημερών θα ξεκινήσει την online εφαρμογή του, μετά την ολοκλήρωση των διαδικασιών και των απαραίτητων ελέγχων αναβάθμισης, συντήρησης και βαθμονόμησης από εξειδικευμένο τεχνικό προσωπικό, ο νεοαποκτηθείς δεύτερος Σταθμός Μέτρησης της Περιφερειακής Ενότητας Μαγνησίας, ο οποίος μετά από αλληλογραφία με το αρμόδιο υπουργείο μεταφέρθηκε στον χώρο της ΔΕΣΕ.

Συνάμα βρίσκεται σε εξέλιξη η προμήθεια Τρίτου Σταθμού Μέτρησης 148.000 ευρώ, ποσό που εγκρίθηκε από το Πράσινο Ταμείο και το οποίο θα δοθεί μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας προμήθειάς του από την Περιφέρεια. Συνεπώς δύο Σταθμοί καταγράφουν την ποιότητα της ατμόσφαιρας, ενώ το προσεχές διάστημα ολοκληρώνεται η διαδικασία προμήθειας και τρίτου. Τέλος η προμήθεια 6 Σταθμών εκ των οποίων δύο για τη Μαγνησία, θα ολοκληρωθεί μέσω ΕΣΠΑ, με τη Μαγνησία να έχει ένα ολοκληρωμένο δίκτυο 5 Σταθμών.

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το