Τοπικά

Ρύπανση από τζάκια και εντός σπιτιού – Επιπτώσεις στο 15% με ΧΑΠ και άσθμα

 

Ρύπανση υψηλότερη εντός του σπιτιού σε σχέση με το εξωτερικό περιβάλλον σε ορισμένες περιπτώσεις από τη χρήση του τζακιού, δείχνουν έρευνες της Πνευμονολογικής Κλινικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, προμηνύοντας ουσιαστικά το τοπίο που είναι πολύ πιθανό να διαμορφωθεί φέτος εξαιτίας του υψηλού ενεργειακού κόστους.

Η σύνδεση της ρύπανσης με την ενεργειακή κρίση και την επίδραση στην υγεία του πληθυσμού βρίσκεται πλέον στο επίκεντρο ερευνών των επιστημόνων, καθώς ο χειμώνας πλησιάζει και οι πολίτες ετοιμάζονται να βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη.
Οι απαγορευτικές για αρκετούς τιμές στην ενέργεια θα έχει συνέπειες τόσο στην ατμόσφαιρα της πόλης, όσο και στην ανθρώπινη υγεία.
Ο φόβος ότι τα μικροσωματίδια που θα εκλύονται φέτος στην ατμόσφαιρα από τα ξύλα και άλλα υλικά που θα καίγονται στα τζάκια και τις σόμπες, θα είναι περισσότερα από κάθε άλλη φορά, μεγεθύνεται όσο πλησιάζουμε στις χειμερινές θερμοκρασίες. Και μπορεί ο Οκτώβριος να μας αποχαιρετήσει σε λίγες μέρες με ανοιξιάτικες θερμοκρασίες, όμως, υπάρχει μπροστά μας τουλάχιστον ένα πεντάμηνο που παραδοσιακά το κρύο κυριαρχεί, ενώ υπήρχαν εποχές, όπως προ επταετίας, που το ψύχος ήταν συνεχές για τρεις μήνες.
Βέβαια τότε οι τιμές του φυσικού αερίου και του πετρελαίου ήταν πολύ χαμηλότερες και τα νοικοκυριά, έστω και με δυσκολία, μπορούσαν να διαχειριστούν τις δύσκολες καταστάσεις.
Ο καθηγητής και διευθυντής της Πνευμονολογικής Κλινικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας κ. Κώστας Γουργουλιάνης τόνισε πως «θα είναι δύσκολος ο φετινός χειμώνας, καθώς λόγω της ακριβής ενέργειας ο κόσμος θα προσπαθεί να καίει ό,τι βρίσκει. Επίσης όσοι μέχρι και πέρυσι χρησιμοποιούσαν το τζάκι τους για τη θέρμανση κυρίως τα Σαββατοκύριακα, τώρα θα το έχουν αναμμένο πολύ πιο τακτικά για να ζεσταίνονται. Η εμπειρία δείχνει πως όποιο ξύλο και να καεί, εκλύονται στην ατμόσφαιρα μικροσωματίδια pm 2,5 τα οποία είναι επικίνδυνα. Μάλιστα οι συνθήκες θα γίνουν πιο δύσκολες, όταν θα καίγονται και ξύλα με χρώματα που εκλύουν στην ατμόσφαιρα τοξικές ουσίες. Έχουμε κάνει έρευνες με την Πνευμονολογική Κλινική που δείχνουν ότι η ρύπανση από το τζάκι είναι σε ορισμένες περιπτώσεις μεγαλύτερη εντός του σπιτιού απ’ ό,τι στο εξωτερικό περιβάλλον. Και αυτό οφείλεται στο ότι ο καπνός μένει μέσα στο σπίτι χωρίς κάποιες φορές να το καταλαβαίνουμε».

Οι επιπτώσεις στην υγεία
Κάποιοι, όμως, κινδυνεύουν περισσότερο από τη ρύπανση λόγω των μικροσωματιδίων από τον καπνό των τζακιών και των ξυλόσομπων.
«Αυτοί που επηρεάζονται πρώτα είναι οι συμπολίτες που ταλαιπωρούνται από τη χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια και το άσθμα. Εμείς στον πληθυσμό της Θεσσαλίας τους υπολογίζουμε γύρω στο 15%. Οι άνθρωποι αυτοί, όταν θα υπάρχει συνεχής ρύπανση, μπορεί να εμφανίσουν παροξύνσεις, όπως δύσπνοια συνεχή βήχα. Τώρα ο υπόλοιπος πληθυσμός θα έχει ως κύριο σύμπτωμα τον βήχα» ανέφερε ο καθηγητής.
Πότε, όμως, θα είναι πιο δύσκολα τα πράγματα; «Όταν θα έχουμε πάνω από τρεις μέρες μεγάλη ρύπανση που λειτουργεί συσσωρευτικά» απάντησε ο κ. Γουργουλιάνης και προσθέτει πως έρευνα σε συνεργασία με το Τμήμα Μηχανολόγων είχε δείξει ότι η ρύπανση είναι μεγαλύτερη τις καθημερινές συνήθως τις απογευματινές προς βραδινές ώρες, δηλαδή από τις 7 το απόγευμα μέχρι τις 9 το βράδυ, τα Σαββατοκύριακα και τις αργίες.

Στην πανδημία
Ο κ. Γουργουλιάνης αναφέρθηκε στην περίοδο της πανδημίας με τις καραντίνες, λέγοντας πως «τότε τα περιστατικά παροξύνσεων στον πληθυσμό λόγω ατμοσφαιρικής ρύπανσης δεν ήταν πολλά. Ο κόσμος είχε σε έναν βαθμό την άνεση να ζεσταίνει τα σπίτια του χωρίς να φτάνει σε ακρότητες, ενώ δεν κυκλοφορούσαν οχήματα, ούτε χρησιμοποιούνταν οι ψησταριές των καταστημάτων. Επίσης και η βιομηχανική δραστηριότητα είχε υποχωρήσει. Όλα αυτά είχαν διαμορφώσει καλύτερες συνθήκες για το περιβάλλον».

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το