Τοπικά

Ροζαλία Κιτζατίδου: Να αναγνωριστεί ως πάθηση η Long Covid

 

Να αναγνωριστεί ως πάθηση η Long Covid ζητεί η Ελληνική Ένωση Ατόμων που πάσχουν από τις Μακροχρόνιες Συνέπειες της Covid-19, με το ιδρυτικό μέλος της κ. Ροζαλία Κιτζατίδου να μιλά στη «Θ» για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ασθενείς. Η ίδια αναφέρεται στις δομές που πρέπει να δημιουργηθούν για την αντιμετώπιση της νόσου.

Η δικαστική υπάλληλος και ιδρυτικό μέλος της Ελληνικής Ένωσης Ατόμων που πάσχουν από τις Μακροχρόνιες Συνέπειες της Covid-19 κ. Ροζαλία Κιτζατίδου τόνισε πως η πρωτοβουλία άρχισε τον Μάρτιο του 2021 από την Ελένη Ιασονίδου, παιδίατρο από τη Θεσσαλονίκη, η οποία νόσησε τον Νοέμβριο του 2020 και είχε τα συμπτώματα της Long Covid. Η ομάδα που δημιουργήθηκε σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης, με περίπου 1.500 μέλη, είναι γιατροί, νοσήσαντες και άτομα που νόσησαν τα παιδιά τους ή οι γονείς τους και τους συμπαραστέκονται. «Πρόκειται για μια ομάδα υποστήριξης, παρέχοντας συμβουλές και πληροφορίες κ.ά.» ανέφερε, συμπληρώνοντας πως: «Η αρχή έγινε με τη δημιουργία της ομάδας Long Covid Ελληνική Ομάδα Υποστήριξης, την οποία «γνώρισα» το καλοκαίρι, ενώ η ιδέα δημιουργίας του σωματείου «έπεσε» μετά την έλευση του καλοκαιριού».
Όπως η ίδια επισήμανε, «στις 13 Δεκεμβρίου αντιπροσωπεία των ιδρυτικών μελών συναντήθηκε με τον υπουργό Υγείας κ. Αθ. Πλεύρη, όπου εκπρόσωποι των ασθενών παρουσίασαν ένα ολοκληρωμένο σχέδιο δημιουργίας δομών για την αντιμετώπιση της νόσου. Οι δομές αυτές προτάθηκε να υιοθετήσουν σημεία και πρότυπα από αντίστοιχες ευρωπαϊκές δομές, αλλά και να προστεθούν στοιχεία που θα διευκολύνουν τους ασθενείς, όπως είναι η τηλεϊατρική. Οι δομές αυτές θα έχουν τρία μέρη: Της διάγνωσης και θεραπείας, της αποκατάστασης και της έρευνας. Όλα αυτά μαζί θα δώσουν τη δυνατότητα στους ασθενείς που πάσχουν από Long Covid, να έχουν μία ολοκληρωμένη αντιμετώπιση και πρόσβαση σε νέες θεραπείες. Αξίζει να σημειωθεί πως από την πλευρά του υπουργού Υγείας υπήρχε ολοκληρωτική αποδοχή της πρότασης και προσωπικό ενδιαφέρον για την άμεση δημιουργία των δομών. Η Ελληνική Ένωση Ατόμων που Πάσχουν από τις Μακροχρόνιες Συνέπειες της Covid-19 συμμετέχει και θα συμμετέχει ενεργά σε όλο αυτό το εγχείρημα».
Οι δομές αυτές αφορούν στις μεγάλες πόλεις, Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Ηράκλειο και Λάρισα, και σκοπός είναι να δημιουργηθούν σε όλες τις πρωτεύουσες των νομών, καθώς και δύο παιδιατρικές δομές σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη
Όπως εκμυστηρεύτηκε η ίδια, μετά τη νόσηση είναι πιθανό να μην μπορεί κάποιος να επιστρέψει στην καθημερινότητά του. «Το τεστ το οποίο βγαίνει αρνητικό μετά από νόσηση με Covid-19, δεν σημαίνει ότι δίνει το εισιτήριο για μια φυσιολογική ζωή» τόνισε, για να προσθέσει: «Αντιμετωπίζουμε πάρα πολλά θέματα. Οι τυχεροί το περνούν σαν μια απλή ίωση. Αυτοί που νοσηλεύτηκαν, έχουν άμεσα προβλήματα, ενώ αυτοί που νόσησαν και δεν νοσηλεύτηκαν, μπορεί να παρουσιάσουν συμπτώματα μετά από 2-3 μήνες ή ακόμη κι έναν χρόνο ή να σταματήσουν και να επιστρέψουν αργότερα» ανέφερε. Όσον αφορά στα συμπτώματα, αυτά είναι η τριχόπτωση, η κόπωση, η δύσπνοια, οι διαταραχές στον ύπνο, κινητικά προβλήματα, μυαλγίες και αρθραλγίες, απώλεια μνήμης και συγκέντρωσης κ.λπ. Έχουν καταγραφεί 200 συμπτώματα μέχρι σήμερα.
Η νόσος αυτή έχει αναγνωριστεί ως αναπηρία από το Ηνωμένο Βασίλειο και τις ΗΠΑ, κάτι που ζητεί να γίνει και στη χώρα μας η Ελληνική Ένωση Ατόμων που Πάσχουν από τις Μακροχρόνιες Συνέπειες της Covid-19. Οι εξετάσεις, στις οποίες υποβάλλονται σε συχνά χρονικά διαστήματα, για να μπορούν να συνταγογραφηθούν, χρειάζεται κάποιος κωδικός μέσω ΕΟΠΥΥ, αλλά δεν υπάρχει. «Θέλουμε να αναγνωριστεί ως πάθηση. Χρειαζόμαστε κάθε μήνα πολλές ειδικότητες γιατρών (καρδιολόγος, πνευμονολόγος, ρευματολόγος, ορθοπεδικός, ψυχίατρος κ.λπ.). Για όλα αυτά ξοδεύουμε πολλά χρήματα και θέλουμε τα ιατρεία να παρέχονται δωρεάν. Αντιμετωπίζουμε πολλά και σοβαρά οικονομικά προβλήματα» ανέφερε.
Η κ. Ροζαλία Κιτζατίδου αναφέρθηκε και στο Ιατρείο Post Covid που λειτουργεί στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και υπάγεται στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Λάρισας, το οποίο διευθύνει ο καθηγητής Πνευμονολογίας κ. Κ. Γουργουλιάνης, ενώ υπεύθυνος για τους ασθενείς που νόσησαν με κορωνοϊό, είναι ο επίκουρος καθηγητής, πνευμονολόγος κ. Στ. Μπούτλας: «Στο ιατρείο γίνονται μετρήσεις και καταγραφή του ιστορικού, δίνεται αγωγή και παρακολουθούνται ερευνητικά τα στοιχεία. Πλέον υπάρχει και νευρολόγος. Εμείς αυτό που ζητάμε, είναι οι δομές να έχουν όλες τις ειδικότητες».
Τέλος, η ίδια τόνισε πως οι εργοδότες πρέπει να γνωρίζουν ότι ένας εργαζόμενος δεν μπορεί να επιστρέψει στην εργασία του μετά από κορωνοϊό και να απαιτείται να εργάζεται, όπως πριν τη νόσηση.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το