Κόσμος

Ρουμανία: Επεσε η κυβέρνηση ύστερα από μόλις τρεις μήνες στην εξουσία

Τρεις μήνες από τότε που αναρρήθηκε στην εξουσία, η κυβέρνηση στη Ρουμανία δεν έλαβε ψήφο εμπιστοσύνης από το κοινοβούλιο με αποτέλεσμα να πέσει και να προκηρυχθούν εκλογές. 261 βουλευτές από το σύνολο των 465 που υπάρχουν στη ρουμανική βουλή ψήφισαν την πρόταση μομφής που είχε υποβληθεί.

«Η κυβέρνηση Ορμπάν έπεσε. Αυτό είναι πολύ μεγάλο βήμα για τη ρουμανική κυβέρνηση» δήλωσε ο Μαρσέλ Κιολακού, ηγέτης της αντιπολιτευτικής παράταξης των Κοινωνικών Σοσιαλδημοκρατών (PSD), η οποία εκκίνησε τις διαδικασίες για την πρόταση δυσπιστίας.

Η πρόταση μομφής προκλήθηκε από την προσπάθεια του Ορμπάν να αλλάξει τον νόμο για τις τοπικές εκλογές, επαναφέροντας ένα σύστημα ψηφοφορίας δύο γύρων. Το PSD προέβαλε σθεναρή αντίσταση επειδή θεώρησε την κίνηση Ορμπάν απειλή ενόψει των τοπικών εκλογών που θα πραγματοποιηθούν τον Ιούνιο.

Παραδόξως, η κατάρρευση της κυβέρνησης μπορεί να ωφελήσει το μέχρι πρότινος Εθνικό Φιλελεύθερο Κόμμα του Ορμπάν (PNL), το οποίο ήθελε -ούτως ή άλλως- πρόωρες εκλογές, ώστε να επωφεληθεί από το σημερινό μεγάλο προβάδισμα που έχει στις δημοσκοπήσεις.

Η κυβέρνηση του PNL ανέλαβε καθήκοντα τον Νοέμβριο, ύστερα από πρόταση μομφής κατά του PSD. O πρόεδρος της χώρας Κλάους Ιοχάνις πρέπει τώρα να διορίσει νέο πρωθυπουργό, ο οποίος τώρα, με τη σειρά του, πρέπει να καταφέρει να λάβει ψήφο εμπιστοσύνης.
Σύμφωνα με το σύνταγμα της χώρας, ο πρόεδρος μπορεί να διαλύσει το Κοινοβούλιο έπειτα από δύο αποτυχημένες προσπάθειες να οριστεί νέα κυβέρνηση εντός 60 ημερών.

Πηγή: Έθνος

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το