Ελλάδα

Ρουκετοπόλεμος στη Χίο, μολότοφ στο Ν.Κόσμο – Πώς γιόρτασαν την Ανάσταση σε όλη την Ελλάδα (vid)

Με λαμπρότητα γιόρτασαν και φέτος οι πιστοί την Ανάσταση του Θεανθρώπου σε όλη την Ελλάδα. Το βράδυ του Μεγάλου Σαββάτου ακούστηκε το «Χριστός Ανέστη» στους Ιερούς Ναούς όλης της χώρας όπου είχαν συρρεύσει οι πιστοί για να λάβουν το Άγιο Φως.

Πάρος: Κατάνυξη στην Εκατονταπυλιανή
«Δεύτε λάβετε φως», οι γιορτινές λαμπάδες άναψαν με ανέσπερο φως, οι καμπάνες χτύπησαν χαρμόσυνα και παρατεταμένα και το Χριστός Ανέστη που ακούστηκε στο ναό της Παναγίας Εκατονταπυλιανής στην Παροικία, στους Αγίους Θεοδώρου και στον Άγιο Γεώργιο στην Αγκαιριά και στον Αγ. Παντελεήμονα στον Κώστο, έκανε την ατμόσφαιρα πανηγυρική οπως φαίνεται και στο βίντεο του parianostypos.gr.
Ευχές, φιλιά αγάπης και πολλά βαρελότα ήχησαν δυνατά κάνοντας τη νύχτα να μοιάζει μέρα. Η πιο λαμπρή βραδιά του χρόνου, γιορτάστηκε σε ολόκληρη την Πάρο μοναδικά.

Κοζάνη: Ανάσταση στα νεκροταφεία
Ένα από τα πιο ξεχωριστά έθιμα στην Ελλάδα, είναι αυτό των Κοζανιτών που κάνουν Ανάσταση στα νεκροταφεία Κοζάνης.
Πλήθος πιστών το βράδυ της Αναστάσεως του Κυρίου, πηγαίνουν στον Ιερό Ναό του Αγίου Γεωργίου Κοζάνης, στα νεκροταφεία της πόλης, με λαμπάδες και αυγά, προκειμένου να βρεθούν στα αγαπημένα τους πρόσωπα που έχουν φύγει από τη ζωή.

Οπως αναφέρει το kozanilife.gr το έθιμο κρατάει χρόνια σε κλίμα έντονης θρησκευτικής κατάνυξης με ψαλμωδίες να αντηχούν από άκρη σε άκρη στο κοιμητήριο της πόλης, ανάμεσα στα μνήματα και τα οστεοφυλάκια, θα συναντήσει κανείς κόσμο όλων των ηλικιών.accelerometerΟπως αναφέρει το kozanilife.gr το έθιμο κρατάει χρόνια σε κλίμα έντονης θρησκευτικής κατάνυξης με ψαλμωδίες να αντηχούν από άκρη σε άκρη στο κοιμητήριο της πόλης, ανάμεσα στα μνήματα και τα οστεοφυλάκια, θα συναντήσει κανείς κόσμο όλων των ηλικιών.

Χίος: Ρουκετοπόλεμος
Ο περίφημος ρουκετοπόλεμος αναβίωσε και πάλι στη Χίο. Οπως αναφέρει το astraparis.gr ρουκέτες έπεσαν με τις προδιαγραφές που είχαν θέσει οι ρουκετατζήδες του Βροντάδου Χίου, δηλαδή μετρημένες σε λίγες χιλιάδες, τηρώντας τα ατύπως συμπεφωνημένα, με στόχο την όσο το δυνατόν μεγαλύτερη αποδοχή του ρουκετοπόλεμου από τους κατοίκους της περιοχής.

Ανάσταση στον Ν. Κόσμο με μολότοφ
Ο συγκεκριμένος τρόπος έχει γίνει πλέον «παράδοση» στον Ιερό Ναό της Αναλήψεως, στον Νέο Κόσμο. Μόλις ακούστηκε το «Χριστός Ανέστη» και άρχισαν να χτυπούν οι καμπάνες, δεν έπεσαν μόνο τα συνήθη βεγγαλικά και πυροτεχνήματα που βλέπει κανείς έξω από τις περισσότερες εκκλησίες σε όλη την Ελλάδα. Ακολούθησαν και οι βόμβες μολότοφ, που τις έριχναν και από τις δύο πλευρές της γέφυρας.

Aνάσταση στον Νέο Κόσμο (Eurokinissi)
Aνάσταση στον Νέο Κόσμο (Eurokinissi)
Aνάσταση στον Νέο Κόσμο (Eurokinissi)

Πηγή: Έθνος

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το