Κόσμος

Ρώσος θα υποβληθεί στην πρώτη ολική μεταμόσχευση κεφαλιού

ΜΕΤΑΜΟΣΧΕΥΣΗ

Πάσχει από μυϊκή ατροφία και ελπίζει σε μια νέα ζωή, με την πρώτη παγκοσμίως ολική μεταμόσχευση κεφαλιού στην οποία πρόκειται να υποβληθεί και για την οποία φυσικά αδημονεί.

Ο λόγος για τον Ρώσο Βαλερί Σπιριντόνοφ, που όπως δηλώνει, είναι έτοιμος να παραδοθεί στα χέρια του αμφιλεγόμενου χειρούργου Σέρτζιο Καναβέρο, που ισχυρίζεται ότι μπορεί να κόψει το κεφάλι του και να το «κολλήσει» σε ένα υγιές σώμα.

Ο 30χρονος Σπιριντόνοφ, είναι μηχανικός υπολογιστών από την Ρωσία και όπως λέει στην Daily Mail, «Η απόφασή μου είναι οριστική και δεν σκοπεύω να αλλάξω γνώμη». Ο Σπιριντόνοφ πάσχει από την σπάνια γενετική ασθένεια Werdnig-Hoffman μυϊκής ατροφίας, και θέλει να έχει την ευκαιρία για μια νέα ζωή προτού πεθάνει.

«Αν φοβάμαι;» Φυσικά και φοβάμαι. Δεν είναι όμως μόνο τρομακτικό, αλλά και πολύ ενδιαφέρον» δήλωσε ο 30χρονος. «Θα πρέπει ωστόσο να καταλάβετε ότι δεν έχω και πολλές επιλογές. Αν δεν δοκιμάσω αυτή την ευκαιρία που μου δίνετε, η μοίρα μου θα είναι πολύ λυπηρή. Κάθε χρόνο η κατάστασή μου χειροτερεύει».

Ο Ιταλός γιατρός δήλωσε στο CNN πως έχει λάβει πολλά e-mail και επιστολές από ανθρώπους που ζητούν να υποβληθούν σε αυτή την εγχείρηση, αλλά επιμένει πως οι πρώτοι ασθενείς θα είναι άνθρωποι που πάσχουν από ασθένεια μυών. Αναφέρει δε πως έχει ονομάσει την διαδικασία HEAVEN, αρκτικόλεξο για τον όρο εγχείρηση αναστόμωσης κεφαλιού. Η αναστόμωση αφορά στην χειρουργική σύνδεση δύο μελών. Ο Δρ. Καναβέρο επιμένει πως όλες οι απαραίτητες τεχνικές για την μεταμόσχευση ενός κεφαλιού σε σώμα δότη υπάρχουν ήδη.

Η πρώτη μεταμόσχευση κεφαλιού πιθήκου διεξήχθη πριν από 45 χρόνια ενώ μια βασική επέμβαση διεξήχθη πρόσφατα σε ποντίκι στην Κίνα.

Οι επικριτές του όμως, λένε πως τα σχέδια του Δρ.Καναβέρο είναι «καθαρή φαντασία» ενώ τον συγκρίνουν με τον Δρ. Φρανκενστάιν.

Το κόστος της 36ωρης εγχείρησης, η οποία θα πραγματοποιηθεί σε μία από τις πιο προηγμένες χειρουργικές αίθουσες του κόσμου, έχει εκτιμηθεί στα 7,5 εκατομμύρια λίρες.

Το νέο κεφάλι θα προέλθει από έναν δότη μοσχεύματος που είναι εγκεφαλικά νεκρός, αλλά κατά τα άλλα υγιής. Και στους δύο το κεφάλι θα αποκοπεί από τον νωτιαίο μυελό, την ίδια στιγμή, χρησιμοποιώντας μια εξαιρετικά κοφτερή λεπίδα για ένα καθαρό κόψιμο. Στη συνέχεια, το κεφάλι του ασθενούς θα τοποθετηθεί στο σώμα του δότη και θα «κολληθεί» με αυτό που αποκαλεί ο Καναβέρο «μαγικό συστατικό», μία ουσία που μοιάζει με κόλλα και ονομάζεται πολυαιθυλενογλυκόλη, για να ενωθούν οι δύο άκρες του νωτιαίου μυελού.

Οι μύες και οι αρτηρίες θα ραφτούν, προτού ο ασθενής τεθεί σε κώμα για τέσσερις εβδομάδες προκειμένου να μην κουνιέται καθόλου, ώστε το κεφάλι και το σώμα να θεραπευτούν μαζί. Όταν ξυπνήσει ο ασθενής θα πρέπει να είναι σε θέση να κινηθεί, να νιώσει το πρόσωπό του και ακόμη και να μπορεί να μιλήσει με την ίδια φωνή, ενώ ισχυρά ανοσοκατασταλτικά φάρμακα θα βοηθήσουν ώστε να μην απορριφθεί το νέο μόσχευμα.

Πηγή: Daily Mail

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το