Κόσμος

Ρωσία: Βρέθηκε ζωντανός ο γιατρός του Ναβάλνι 3 ημέρες μετά την εξαφάνιση

Βρέθηκε ζωντανός έπειτα από 3 ημέρες ερευνών, ο γιατρός από τη Σιβηρία που είχε αναλάβει την θεραπεία του επικριτή του Κρεμλίνου Αλεξέι Ναβάλνι, τον προηγούμενο Αύγουστο. Οπως είχε ανακοινωθεί ο γιατρός είχε χαθεί ενώ είχε πάει για κυνήγι σε δασώδη περιοχή στο Ομσκ, η οποία βρίσκεται σε απόσταση 2.200 χιλιομέτρων ανατολικά της Μόσχας. Σύμφωνα με το πρακτορείο TASS, o Μουραχόφσκι όταν βγήκε από το δάσος βρισκόταν σε απόσταση 32 χιλιομέτρων από το χωριό Πασπέλοβο.
Ο γιατρός, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση των τοπικών αρχών, βγήκε από το δάσος με όχημα παντός εδάφους και ήρθε σε επαφή με κατοίκους στην περιοχή που βρίσκεται το χωριό Μπάσλα, βρέθηκε σε καλή κατάσταση και υποβάλλεται σε εξετάσεις στο νοσοκομείο της περιοχής Μπολσεουκόφσκι.

Ο Μουραχόφσκι ωστόσο αρνήθηκε την ιατρική περίθαλψη και να παραμείνει στο νοσοκομείο, ενώ το τοπικό υπουργείο ανακοίνωσε ότι ο υπουργός ευχαρίστησε όλους όσοι συμμετείχαν στην αναζήτησή του και προτίθεται να επιστρέψει στην εργασία του αύριο 11 Μαΐου καθώς αισθάνεται καλά.

Είχε αναλάβει τον Αλεξέι Ναβάλνι
Ο Μουραχόφσκι ήταν ο επικεφαλής γιατρός στο νοσοκομείο της πόλης Ομσκ της Σιβηρίας που είχε αναλάβει την θεραπεία του Αλεξέι Ναβάλνι, όταν έχασε τις αισθήσεις του, ενώ ήταν σε πτήση από την πόλη Τομσκ με προορισμό την Μόσχα, τον περασμένο Αύγουστο.
Ο γιατρός από τη Σιβηρία πριν αναλάβει επικεφαλής του τοπικού υπουργείου Υγείας τον περασμένο Νοέμβριο, ήταν διευθυντής του νοσοκομείου πρώτων βοηθειών Ν1 του Όμσκ. Έγινε ευρέως γνωστός, όταν στο νοσοκομείο του οποίου ήταν διευθυντής, διακομίσθηκε ο Αλεξέι Ναβάλνι μετά την δηλητηρίαση του.

Η διεύθυνση του νοσοκομείου είχε απορρίψει την εκδοχή της δηλητηρίασης. Ο ίδιος ο Μουραχόφσκι είχε δηλώσει ότι στο αεροσκάφος που πετούσε από το Τομσκ με προορισμό την Μόσχα, ο Ναβάλνι ένοιωσε αδιαθεσία, αποδίδοντας την αδιαθεσία αυτή στην «μεταβολική νόσο, που εκδηλώθηκε με διαταραχή του μεταβολισμού».

Αρχικά στους συγγενείς του Ναβάλνι δεν επέτρεπαν να τον μεταφέρουν για θεραπεία στην Γερμανία. Ωστόσο έπειτα από έντονες διαπραγματεύσεις με τις αρχές, δόθηκε η άδεια να μεταφερθεί ο Ναβάλνι για θεραπεία στην Γερμανία.
Οι εργαστηριακές εξετάσεις που έγιναν σε τρία εργαστήρια της Ευρώπης, οι οποίες επιβεβαιώθηκαν από τον Οργανισμό για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων (ΟΑΧΟ), έδειξαν ότι ο Ναβάλνι είχε δηλητηριαστεί με νευροτοξικό παράγοντα της οικογένειας Novichok.
Το Κρεμλίνο έχει επανειλημμένα αρνηθεί ότι οι ρωσικές αρχές προσπάθησαν να σκοτώσουν τον Ναβάλνι, ο οποίος επέστρεψε τον Φεβρουάριο από την Γερμανία στην Ρωσία, όπου συνελήφθη και φυλακίστηκε για μια υπόθεση στην οποία του είχε επιβληθεί ποινή με αναστολή, με το επιχείρημα ότι παραβίασε τους όρους της αναστολής.

Πηγή: Έθνος

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το