Κόσμος

Ρωσία: «Τρομοκράτες τέλος, ο Ασαντ να διαπραγματευτεί με την αντιπολίτευση»

poutin

«Εκτός μάχης» είναι μετά τις ρωσικές επιχειρήσεις οι κυριότερες «τρομοκρατικές οργανώσεις» της Συρίας, σύμφωνα με τον επικεφαλής των δυνάμεων της Μόσχας στην χώρα. Την ίδια ώρα, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν τονίζει ότι το καθεστώς Ασαντ θα πρέπει να δημιουργήσει διαύλους επικοινωνίας με τις δυνάμεις της αντιπολίτευσης που θέλουν να συμμετέχουν στο διάλογο για την επόμενη ημέρα στη Συρία.

Το τελευταίο 24ωρο, μαχητικά της ρωσικής δύναμης που εδρεύει στη Λατάκια πραγματοποίησαν 53 ακόμη αποστολές και έπληξαν 72 στόχους στο έδαφος της Συρίας, σύμφωνα με όσα μετέδωσαν τα ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων επικαλούμενα το υπουργείο Αμυνας της χώρας.

Οι στόχοι που επλήγησαν βρίσκονταν στη Χάμα, την Ιντλίμπ, τη Λαττάκεια, το Χαλέπι, τη Δαμασκό και τη Ντέιρ Εζόρ, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές.

Το ρωσικό υπουργείο Αμυνας, εξάλλου, διά στόματος του Ιγκόρ Κονασένκοφ, διέψευσε τις κατηγορίες των ΗΠΑ ότι ρωσικά βομβαρδιστικά έχουν προχωρήσει σε ρίψεις βομβών διασποράς σε κατοικημένες περιοχές της Συρίας.

Επίσης, η ρωσική Πολεμική Αεροπορία χτύπησε γέφυρα στον Ευφράτη ποταμό στη Συρία που χρησιμοποιούσαν οι τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους (ΙΚ) για να μεταφέρουν εφόδια. Σύμφωνα με τον υποστράτηγο Καρταπόλοφ, η γέφυρα αυτή είναι πλέον αδιάβατη.

Συνολικά, η ρωσική ΠΑ έχει κάνει 934 εξόδους και έχει πλήξει 819 θέσεις τρομοκρατών από την έναρξη των επιχειρήσεών της στη Συρία, συνόψισε ο ίδιος.

Καρταπόλοφ: Οι «τρομοκράτες» είναι εκτός μάχης
Οι αεροπορικοί βομβαρδισμοί της ρωσικής Πολεμικής Αεροπορίας στη Συρία έχουν θέσει τις κυριότερες «τρομοκρατικές οργανώσεις» οι οποίες δρουν στη χώρα αυτή «εκτός μάχης», δήλωσε σήμερα ο Ρώσος υποστράτηγος Αντρέι Καρταπόλοφ, ο οποίος έχει τεθεί επικεφαλής των ρωσικών στρατιωτικών επιχειρήσεων στο συριακό έδαφος.

«Κατόπιν των συριακών αεροπορικών πληγμάτων, οι κυριότερες μονάδες των τρομοκρατικών οργανώσεων, που αποτελούνται από τους καλύτερα εκπαιδευμένους μαχητές, έχουν τεθεί εκτός μάχης, η οργάνωση και το σύστημα ανεφοδιασμού αυτών των οργανώσεων έχουν πληγεί. Οι τρομοκράτες αντιμετωπίζουν μεγάλη έλλειψη πυρομαχικών, όπλων και καυσίμων», είπε ο υποστράτηγος Καρταπόλοφ, σύμφωνα με ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων.

Πούτιν: Διάλογος με διεθνή εποπτεία στη Συρία για την επόμενη ημέρα
Η συριακή ηγεσία πρέπει να δημιουργήσει διαύλους επικοινωνίας με τις δυνάμεις της αντιπολίτευσης που προτίθενται να συμμετάσχουν σε διάλογο, δήλωσε σήμερα ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν στη Λέσχη Βαλντάι, επισημαίνοντας ότι ο Μπασάρ αλ Άσαντ είναι έτοιμος για διάλογο.

Ο Πούτιν τόνισε ότι τα εσωτερικά πολιτικά προβλήματα της Συρίας αποτελούν μια από τις αιτίες της συριακής κρίσης, η κλιμάκωση της οποίας δεν οφείλεται μόνο στους ισλαμιστές μαχητές. Παράλληλα ο Ρώσος πρόεδρος σημείωσε πως η μεταβίβαση της εξουσίας στη Συρία θα πρέπει να γίνει υπό διεθνή εποπτεία και το μέλλον των πολιτικών διαδικασιών στη χώρα θα πρέπει να αποφασιστεί από τον συριακό λαό.

«Θα πρέπει να εξασφαλίσουμε ότι η κυβέρνηση θα σχηματιστεί με βάση διαφανείς δημοκρατικές διαδικασίες. Σαφώς κάνουμε λόγο για διεθνή εποπτεία των διαδικασιών, ανάμεσα τους και της διεξαγωγής εκλογών. Αλλά αυτή η εποπτεία θα πρέπει να είναι αντικειμενική», υπογράμμισε και χαρακτήρισε τον διαμελισμό της Συρίας τη χειρότερη λύση στην κρίση η οποία θα οδηγήσει σε αέναο πόλεμο στην περιοχή.

«Ο διαμελισμός της Συρίας είναι η χειρότερη επιλογή, είναι απαράδεκτος. Δεν θα τερματίσει τον πόλεμο, (αντίθετα) θα δημιουργήσει τις συνθήκες για την κλιμάκωση και τη συνέχιση του», δήλωσε.

Βολές προς τη Δύση
Παράλληλα δήλωσε στόχος των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής στη Συρία είναι η ανατροπή του Άσαντ, ενώ αυτός της Ρωσίας να βοηθήσει τη Δαμασκό να πολεμήσει την τρομοκρατία.

Ο Ρώσος πρόεδρος σχολίασε την κριτική που ασκείται στη Ρωσία για τη διεξαγωγή αεροπορικών επιθέσεων στη Συρία, χωρίς όμως οι κριτικές αυτές, κατά τον ίδιο, να αναφέρουν ποτέ ποιοι στόχοι πρέπει να χτυπηθούν και ποιοι όχι.

«Κατηγορούμαστε για υποτιθέμενες επιθέσεις σε λάθος στόχους. Τους λέμε: “Πείτε μας ποιοι στόχοι είναι οι σωστοί, αν γνωρίζετε”. Αλλά σιωπούν. Πείτε μας ποιοι στόχοι δεν πρέπει πληγούν – πάλι δεν απαντούν», δήλωσε ο Πούτιν.

Όπως τόνισε επίσης, η κυβέρνηση του Ιράκ δεν έχει ζητήσει από το ρωσικό στρατό να πολεμήσει τους τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους σε ιρακινό έδαφος, προσθέτοντας πως δεν έχει σχέδια για την επέκταση των ρωσικών επιχειρήσεων πέραν της Συρίας.

Διαψεύδεται το χτύπημα σε νοσοκομείο
Στο μεταξύ, η διπλωματία της Ρωσίας διέψευσε τις πληροφορίες μιας μη κυβερνητικής οργάνωσης που εδρεύει στη Βρετανία, σύμφωνα με την οποία μια αεροπορική επιδρομή της ρωσικής ΠΑ στη Συρία έπληξε νοσοκομείο εκστρατείας με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 13 άνθρωποι.

«Διαψεύδω όλες τις πληροφορίες» για αυτό, δήλωσε η εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ της Ρωσίας Μαρία Ζαχάροβα προσθέτοντας πως «θαυμάζει τη φαντασία» της ΜΚΟ που τις έδωσε στη δημοσιότητα.

Το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, το οποίο εδρεύει στο Λονδίνο, είχε αναφέρει ότι 13 άνθρωποι σκοτώθηκαν από ένα ρωσικό αεροπορικό πλήγμα σε νοσοκομείο εκστρατείας στην επαρχία Ιντλίμπ, στη βορειοδυτική Συρία.

Το νοσοκομείο αυτό «υπέστη μεγάλες ζημιές» από τον αεροπορικό βομβαρδισμό και δύο από τους εργαζόμενους σε αυτό σκοτώθηκαν, επιβεβαίωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο μια εργαζόμενη της Συρο-Αμερικανικής Ιατρικής Ένωσης (SAMS), που το διηύθυνε. Η ίδια πάντως δεν ήταν σε θέση να πει εάν οι βομβαρδισμοί έγιναν από αεροσκάφη της Ρωσίας ή κάποιας άλλης χώρας.

«Ψευδείς πληροφορίες που επικαλούνται ως πηγή το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων δημοσιεύονται συχνά», είπε ακόμη η Ζαχάροβα. «Είναι πολύ βολικό να συγκεντρώνονται και να ανακοινώνονται πληροφορίες για το τι συμβαίνει στη Συρία από το Λονδίνο, χωρίς να πηγαίνει κανείς στο πεδίο», συνέχισε η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών μιλώντας με ειρωνικό τόνο.

Η εκπρόσωπος της διπλωματίας της Ρωσίας επισήμανε πως «πολλά μέσα ενημέρωσης μεταδίδουν τις πληροφορίες αυτής της ΜΚΟ σαν να προέρχονται από μια πηγή αξιόπιστη και σίγουρη, παρότι τις τελευταίες ημέρες πολλές από τις πληροφορίες αυτές διαψεύδονται». Κάλεσε τους δημοσιογράφους να αντιμετωπίζουν «κριτικά» όσα ανακοινώνει η οργάνωση.

Πηγή ΑΜΠΕ

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το