Κόσμος

Ρωσία: Συναγερμός για αλλαντίαση και συλλήψεις μετά τη νόσηση δεκάδων ανθρώπων

Οι ρωσικές αρχές συνέλαβαν τρεις ανθρώπους και τους απήγγειλαν κατηγορίες αφού πάνω από 120 άνθρωποι στη Μόσχα και δεκάδες σε άλλες πόλεις νόσησαν με ύποπτα συμπτώματα τροφικής δηλητηρίασης.

Τουλάχιστον 120 ασθενείς

Η Ανακριτική Επιτροπή της Ρωσίας, η οποία χειρίζεται σοβαρά εγκλήματα, ανακοίνωσε ότι συνέλαβε τον επικεφαλής εταιρείας παραγωγής τροφίμων, όπως και τον διευθυντή και τον επικεφαλής ποιοτικού ελέγχου υπηρεσίας διανομής τροφίμων.

Το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Ίντερφαξ μετέδωσε ότι πάνω από 120 άνθρωποι συμβουλεύτηκαν γιατρούς στη Μόσχα αφού παρουσίασαν συμπτώματα δηλητηρίασης και ύποπτα συμπτώματα αλλαντίασης, που είναι μια σπάνια απειλητική για τη ζωή ασθένεια καθώς επιτίθεται στο νευρικό σύστημα του οργανισμού και προκαλεί αναπνευστικά προβλήματα και μυϊκή παράλυση. Το βακτηρίδιο που προκαλεί τη νόσο μπορεί να εισέλθει στον οργανισμό με την κατανάλωση τροφής που δεν έχει συντηρηθεί σωστά.

Σχεδόν 30 άνθρωποι στις Καζάν και Νίζνι Νόβγκοροντ, πόλεις ανατολικά της Μόσχας, επισκέφθηκαν επίσης νοσοκομεία με συμπτώματα αλλαντίασης, πρόσθεσε το Ίντερφαξ.

Δεκάδες άνθρωποι στις ΜΕΘ
Δεκάδες άνθρωποι στις τρεις πόλεις νοσηλεύονται σε μονάδες εντατικής θεραπείας. Αξιωματούχος στη Μόσχα, τον οποίο επικαλέστηκε το Ίντερφαξ, δήλωσε ότι οι ασθενείς βρίσκονται υπό διαρκή παρακολούθηση και ότι τα συμπτώματα που παρουσιάζουν δεν είναι απειλητικά για τη ζωή τους.

Η Ανακριτική Επιτροπή ανακοίνωσε ότι διαπίστωσε πως οι εταιρείες τροφίμων είχαν παραβιάσει πολλούς υγειονομικούς και επιδημιολογικούς κανόνες, μεταξύ άλλων δεν υπέβαλαν αναφορές εργαστηριακών εξετάσεων και προέβαιναν σε ανεπαρκείς ελέγχους παραγωγής.

Οι ανακριτές σημείωσαν επίσης ότι στους συλληφθέντες απαγγέλθηκαν επίσης κατηγορίες για διευκόλυνση της παράνομης μετανάστευσης Ουζμπέκων πολιτών. Πολλοί εργαζόμενοι στον τομέα της διανομής τροφίμων στη Ρωσία προέρχονται από χώρες της Κεντρικής Ασίας.

Τι γνωρίζουμε για την αλλαντίαση
Η αλλαντίαση είναι μια σπάνια αλλά σοβαρή παραλυτική νόσος που προκαλείται από μια νευροτοξίνη η οποία παράγεται από το βακτηρίδιο Clostridium botuiinum και μερικές φορές από στελέχη των βακτηριδίων Clostridium butyricum και Clostridium baratii. Υπάρχουν έξι είδη αλλαντίασης: α) η τροφιμογενής, β) η βρεφική, γ) η εντερική τοξιναιμία των ενηλίκων, δ) η τραυματική, ε) η ιατρογενής και στ) η εισπνευστική.

Το Clostridium botulinum είναι ένα Gram (+) βακτηρίδιο που αναπτύσσεται καλύτερα υπό αναερόβιες συνθήκες. Το βακτηρίδιο παράγει σπόρια που του επιτρέπουν να επιβιώνει σε δυσμενείς συνθήκες μέχρι να υπάρξουν κατάλληλες συνθήκες που να επιτρέψουν την ανάπτυξή του. Υπάρχουν 7 τύποι αλλαντικής τοξίνης που διαχωρίζονται με τα γράμματα Α, Β, C, D, E, F, G. Μόνο οι τύποι Α, Β, Ε και σπάνια ο F προκαλούν νόσο στον άνθρωπο. Η αλλαντική τοξίνη θεωρείται από τις πιο θανατηφόρες ουσίες. Η μέση θανατηφόρος δόση (lethal dose- LD50) είναι 1 ng τοξίνης ανά χιλιόγραμμο βάρους σώματος.

Κλινική εικόνα και είδη αλλαντίασης
Η τροφιμογενής αλλαντίαση προκύπτει όταν το Clostridium botulinum αναπτύσσεται και παράγει τοξίνη σε τρόφιμο το οποίο στη συνέχεια καταναλώνεται χωρίς να προηγηθεί κατάλληλο μαγείρεμά του ώστε να καταστραφεί η τοξίνη. Η τοξίνη παράγεται συνήθως, σε τρόφιμα ακατάλληλα παρασκευασμένα ή κονσερβοποιημένα, χαμηλής περιεκτικότητας σε αλάτι ή ζάχαρη, χαμηλής οξύτητας, καθώς και σε παστεριωμένα ή ελαφρώς μαγειρεμένα τρόφιμα που δεν έχουν καταψυχθεί, ειδικά σε αυτά σε αεροστεγή συσκευασία (π.χ καπνιστά ψάρια, προϊόντα κρέατος, σάλτσες κ.α). Η τοξίνη καταστρέφεται με το βρασμό (85°C για 5 λεπτά ή περισσότερο), ενώ τα σπόρια απαιτούν περισσότερο χρόνο για να καταστραφούν (120Τ για 10 λεπτά ή περισσότερο).

Αρχικά οι ασθενείς παρουσιάζουν αδυναμία, ίλιγγο, θαμπή όραση, ξηροστομία, δυσκολία στην κατάποση και την ομιλία, λόγω της προσβολής των κρανιακών νεύρων από την αλλαντική τοξίνη. Τα νευρολογικά συμπτώματα είναι αποτέλεσμα της μυϊκής παράλυσης που προκαλείται από την αλλαντική τοξίνη και περιγράφονται ως «χαλαρή συμμετρική κατιούσα παράλυση». Η παράλυση των αναπνευστικών μυών μπορεί να είναι θανατηφόρα αν δεν αντιμετωπιστεί εγκαίρως με μηχανική υποστήριξη της αναπνοής. Δεν παρατηρείται πυρετός ή απώλεια συνείδησης. Μπορεί να συνυπάρχουν γαστρεντερικές διαταραχές, όπως ναυτία, έμετος, δυσκοιλιότητα ή σπανιότερα διάρροια.

Η βρεφική αλλαντίαση εμφανίζεται σε βρέφη ηλικίας από 6 εβδομάδων έως και 6 μηνών. Oφείλεται στην κατανάλωση σπόρων του Clostridium botuiinum σε τροφή ή σκόνη, οι οποίοι στη συνέχεια εκβλαστάνουν σε βακτήρια στο έντερο τα οποία απελευθερώνουν την τοξίνη. Θεωρείται ότι ο αποικισμός του εντέρου από τους σπόρους του Clostridium botuiinum στα βρέφη συμβαίνει γιατί στις ηλικίες αυτές δεν έχει εγκατασταθεί πλήρως η φυσιολογική χλωρίδα του εντέρου που ανταγωνίζεται την εγκατάσταση των παθογόνων μικροβίων. Τα κλινικά συμπτώματα περιλαμβάνουν δυσκοιλιότητα, απώλεια όρεξης, αδύναμο κλάμα, αδύναμο μυϊκό τόνο, λήθαργο και απώλεια στήριξης της κεφαλής. Η κλινική εικόνα κυμαίνεται από ήπια που δεν απαιτεί εισαγωγή στο νοσοκομείο μέχρι αιφνίδιο θάνατο. Μελέτες αναφέρουν την κατανάλωση μελιού ως προδιαθεσικό παράγοντα της βρεφικής αλλαντίασης γι’ αυτό και υπάρχει η οδηγία τα βρέφη να μην καταναλώνουν μέλι μέχρι να ολοκληρώσουν το πρώτο έτος ζωής.

Η εντερική τοξιναιμία των ενηλίκων αποτελεί πολύ σπάνιο είδος αλλαντίασης. Προκαλείται όπως ακριβώς και η βρεφική αλλαντίαση, αλλά αφορά ενήλικους ασθενείς με ανοσοκαταστολή, με ανατομικές ή λειτουργικές διαταραχές στην κοιλιακή χώρα.

Η τραυματική αλλαντίαση προκαλείται από νευροτοξίνη που παράγεται σε τραύμα ή παραμελημμένο ανοιχτό κάταγμα μολυσμένο από Clostridium botuiinum. Από τη δεκαετία του 1990 και μετά περιστατικά τραυματικής αλλαντίασης καταγράφονται σε χρήστες ναρκωτικών ουσιών σε αποστήματα που δημιουργούνται από υποδόριες ή ενδομυϊκές ενέσεις.

Η ιατρογενής αλλαντίαση προκαλείται από λανθασμένη χορήγηση νευροτοξίνης στη συστηματική κυκλοφορία ανθρώπου, αντί του προκαθορισμένου θεραπευτικού στόχου.
Η εισπνευστική αλλαντίαση προκαλείται από εισπνοή τοξίνης με τη μορφή αερολύματος. Έχει καταγραφεί μόνο σε προσωπικό εργαστηρίων. Η θνητότητα της αλλαντίασης ανέρχεται στο 3-5% και οφείλεται συνήθως σε αναπνευστική ανεπάρκεια ή σε λοιμώξεις και άλλες επιπλοκές που προκύπτουν από την παρατεταμένη παρουσία της παράλυσης. Μετά την αποδρομή του νοσήματος οι ασθενείς μπορεί να αισθάνονται κόπωση ή δυσκολία στην αναπνοή για χρόνια και για αυτό συνήθως χρειάζονται μακροχρόνια θεραπεία.

Πηγή: Έθνος

Share

Πρόσφατα άρθρα

Σποράδες: Δωρεάν σπίτια σε γιατρούς από την 5Η ΥΠΕ – «Θα αμείβονται επιπλέον με 2.100 ευρώ»

Δωρεάν σπίτια σε γιατρούς στις Σποράδες από την 5η ΥΠΕ. Παράλληλα, έρχονται και αυξήσεις μισθών…

18 Ιουνίου 2024

Απόστολος Λύτρας: Σύννεφα και συγκρούσεις μετά τις παρεμβάσεις του Αρείου Πάγου

Η Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Γεωργία Αδειλίνη, ζητά με έγγραφό της προς την ανακρίτρια να…

18 Ιουνίου 2024

Έρευνα PISA: Στην ομάδα με τις χαμηλότερες επιδόσεις στη δημιουργική σκέψη οι Έλληνες μαθητές

Με οδηγό τη σημερινή ανακοίνωση από τον ΟΟΣΑ των αποτελεσμάτων για τις επιδόσεις των μαθητών, που συμμετείχαν…

18 Ιουνίου 2024

Χειροπέδες σε 26χρονη που κλείδωσε τον 7χρονο γιο της στο σπίτι τους και έφυγε

Για έκθεση ανηλίκου συνελήφθη μία 26χρονη, καθώς φέρεται να κλείδωσε τον 7χρονο γιο της, στο…

18 Ιουνίου 2024

“Να ενταχθούν στο ειδικό ποσοστό πριμοδότησης οι πλημμυρόπληκτοι μαθητές” – Νέα επιστολή του Περιφερειάρχη Θεσσαλίας προς τον Υπουργό Παιδείας –

Το αίτημα να ενταχθούν στο ειδικό ποσοστό πριμοδότησης των πληγέντων σε σχέση με τους λοιπούς…

18 Ιουνίου 2024

Απόστολος Λύτρας: Και η Ένωση Εισαγγελέων Ελλάδος κατά της απόφασης να αφεθεί ελεύθερος με περιοριστικούς όρους

Διαφωνεί, εμμέσως πλην σαφώς η Ένωση Εισαγγελέων Ελλάδος (ΕΕΕ) με το γεγονός ότι ο δικηγόρος…

18 Ιουνίου 2024