Κόσμος

Ρωσία: Σε φυλάκιση καταδικάσθηκε ακόμα ένας αντιφρονών, o 70χρονος Ολεγκ Ορλόφ

Ο Ολεγκ Ορλόφ, εκ των επικεφαλής της οργάνωσης Memorial για την υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, καταδικάσθηκε από δικαστήριο της Μόσχας σε φυλάκιση δυόμισι ετών για «δυσφήμηση των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων», σε μία πολιτική δίωξη και δίκη, σύμφωνα με τους διεθνείς παρατηρητές.

Ο 70χρονος Ολεγκ Ορλόφ ήταν επί δύο δεκαετίες κορυφαίο στέλεχος της οργάνωσης Memorial, η οποία τιμήθηκε με το Νόμπελ Ειρήνης 2022, έναν χρόνο μετά την απαγόρευση της λειτουργίας της και την διάλυσή της από το ρωσικό καθεστώς.

Σύμφωνα με την οργάνωση Memorial, ο Ολεγκ Ορλόφ φορούσε χειροπέδες κατά την διάρκεια της δίκης του και το δικαστήριο διέταξε την άμεση φυλάκισή του.

Απευθυνόμενος στο δικαστήριο, ο Ολεγκ Ορλόφ κατήγγειλε «τον στραγγαλισμό της ελευθερίας» στην Ρωσία κάνοντας λόγο για «δυστοπία».

Η δίωξή του βασίσθηκε σε άρθρο που έγραψε το 2022 στο οποίο κατήγγελλε ότι η Ρωσία υπό τον Βλαντίμιρ Πούτιν έχει κατηφορίσει στον φασισμό.

Πρωτοδίκως είχε καταδικασθεί σε καταβολή προστίμου 150.000 ρουβλίων, αλλά διατάχθηκε επανάληψη της δίκης και σε αυτήν οι εισαγγελείς ζήτησαν την επιβολή ποινής φυλάκισης 2 ετών και 11 μηνών.

Η ειδική εισηγήτρια του ΟΗΕ για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου Μαριάνα Κατσάροβα κατήγγειλε «ενορχηστρωμένη απόπειρα φίμωσης των υπερασπιστών των δικαιωμάτων του ανθρώπου στην Ρωσία».

Η οργάνωση Memorial ιδρύθηκε το 1989 για να φροντίσει για την διατήρηση της ιστορικής μνήμης με την καταγραφή των περιστατικών της καταπάτησης των δικαιωμάτων του ανθρώπου από την εποχή του Ιωσήφ Στάλιν μέχρι σήμερα, και για την υπεράσπιση της ελευθερίας του λόγου με ιδιαίτερο βάρος στην ανάδειξη κάθε ενός από τα θύματα του σοβιετικού και του ρωσικού καθεστώτος.

Πηγή: Πρώτο Θέμα

Share

Πρόσφατα άρθρα

Ιερόσυλοι διέρρηξαν τρεις εκκλησίες

Σε μπαράζ διαρρήξεων σε εκκλησίες της Φθιώτιδας επιδόθηκαν τα ξημερώματα της Κυριακής άγνωστοι ιερόσυλοι, οι…

27 Φεβρουαρίου 2024

ΔΥΠΑ: Δωρεάν διαδικτυακά εργαστήρια ομαδικής συμβουλευτικής και τον Μάρτιο

Μετά τη μεγάλη ανταπόκριση των πολιτών στα διαδικτυακά e-εργαστήρια ομαδικής συμβουλευτικής και προετοιμασίας για ένταξη στην…

27 Φεβρουαρίου 2024

Εποικοδομητικές συναντήσεις δημάρχου Νοτίου Πηλίου με κυβερνητικά στελέχη

Σειρά εποικοδομητικών επαφών για θέματα του Δήμου είχε στην Αθήνα, με κυβερνητικά στελέχη ο Δήμαρχος…

27 Φεβρουαρίου 2024

Με διεθνή συμμετοχή πραγματοποιήθηκε η 5η Πανελλήνια Συνάντηση Θεολόγων Εκπαιδευτικών

Το 5ο Πανελλήνιο Συνέδριο Θεολόγων Εκπαιδευτικών «Σχεδιάζοντας και Διδάσκοντας Θρησκευτικά με τα νέα Προγράμματα Σπουδών.…

27 Φεβρουαρίου 2024

Σταμάτης Γαρδέλης: Στο κρατητήριο ο ηθοποιός – «Έφτασα σε σημείο να έχω αυτοκτονικές τάσεις, φυλακίστε με»

Ένα βίντεο που δημοσίευσε πριν από λίγη ώρα στον λογαριασμό του στο Facebook ο Σταμάτης…

27 Φεβρουαρίου 2024

Επιπλέον παραστάσεις για την «Βότκα Μολότοφ» – Έναρξη προπώλησης και για την «Τουρκομερίτισσα» με την Ελένη Ουζουνίδου.

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον υποδέχεται το κοινό του Βόλου τις θεατρικές παραστάσεις του φιλοξενούνται σε χώρους…

27 Φεβρουαρίου 2024