Κόσμος

Ρωσία: Πάνω από 10 εκατ. στρέμματα δασικών εκτάσεων στις φλόγες

Πάνω από δέκα εκατομμύρια στρέμματα δασών καίγονται στη Ρωσία, όπου ακόμη πιο αχανείς περιοχές απ’ ό,τι προηγούμενες χρονιές έχουν καεί ήδη, ανακοίνωσαν χθες Τετάρτη οι αρχές της χώρας, που χαρακτηρίζεται ιδιαίτερα εκτεθειμένη στις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής.

Γιγαντιαίες δασικές πυρκαγιές ρημάζουν κάθε χρόνο πελώριες δασικές εκτάσεις στη Ρωσία, συχνά σε απομακρυσμένες και αραιοκατοικημένες περιοχές, απειλούν ωστόσο σε κάποιες περιπτώσεις και κατοικημένες ζώνες.

«Έχουμε σήμερα πάνω από 500 εστίες φωτιάς σε δάση της χώρας, σε επιφάνεια μεγαλύτερη από δέκα εκατομμύρια στρέμματα», δήλωσε ο υπουργός Αντιμετώπισης Εκτάκτων Καταστάσεων Αλεξάντρ Κουρένκοφ κατά τη διάρκεια συνάντησης με τον πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν που αναμεταδόθηκε απευθείας τηλεοπτικά. Από την αρχή της χρονιάς, «έχουμε καταγράψει σχεδόν 6.000 εστίες πυρκαγιών από φυσικά αίτια σε επιφάνεια 35 και πλέον εκατομμυρίων στρεμμάτων», συνέχισε.

Αν και ο αριθμός των εστιών μειώθηκε σε σύγκριση με την περασμένη χρονιά, «η επιφάνεια των περιοχών που κάηκαν απεναντίας αυξήθηκε 1,5 φορά», πρόσθεσε, διευκρινίζοντας πως έχουν κινητοποιηθεί πάνω από 6.000 άνθρωποι για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών.

Οι δασικές πυρκαγιές αρχίζουν να εκδηλώνονται όλο και πιο νωρίς τα τελευταία χρόνια, εξαιτίας ιδίως πρόωρων κυμάτων ζέστης ή καυσώνων. Σύμφωνα με τον υπουργό Περιβάλλοντος Αλεξάντρ Καζλόφ, φέτος άρχισαν ενάμιση μήνα νωρίτερα απ’ ό,τι συνήθως, εξαιτίας του συνδυασμού «αφύσικου καύσωνα και καταιγίδων».

Οι περιοχές που πλήττονται περισσότερο είναι η ανατολική Σιβηρία και η ρωσική Άπω Ανατολή, ιδίως η Γιακουτία, αραιοκατοικημένη περιοχή που υφίσταται συχνά κλιματικές καταστροφές.Παρότι θα ήταν δύσκολο να αποδοθεί κάποια συγκεκριμένη πυρκαγιά στην κλιματική αλλαγή, το φαινόμενο κάνει τις καταστροφές του είδους πολύ πιο πιθανές και σφοδρές, κάτι που παρατηρείται σε διάφορες χώρες.

Οικολόγοι επικρίνουν εξάλλου την πολιτική του Κρεμλίνου για την αντιμετώπιση των δασικών πυρκαγιών: συχνά προτιμά να τις αγνοεί, αν το κόστος της κατάσβεσης ξεπερνά το εκτιμώμενο κόστος των ζημιών.

Πηγή:protothema
Share

Πρόσφατα άρθρα

O διαχρονικός ελληνικός κοσμοπολιτισμός στη Μικρά Ασία

Του Εμμανουήλ Μάριου Οικονόμου, επίκουρου καθηγητή Ιστορίας των Οικονομικών Θεσμών, του Τμήματος Οικονομικών Επιστημών του…

8 Σεπτεμβρίου 2024

ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΜΕ ΤΙΣ ΛΕΞΕΙΣ – Ας ξεψαρώσουμε επιτέλους!

της Αντιγόνης Σδρόλια Μια που από συσσωρευμένες αβλεψίες, αστοχίες ετών, αδιαφορία ή ακαταλληλότητα ατόμων και…

8 Σεπτεμβρίου 2024

3 Σεπτεμβρίου 1922 «Το τελευταίο σάλπισμα»

Του ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ Τ. ΣΔΡΟΛΙΑ Η Χερσόνησος της Ερυθραίας, είναι μία από τις μεγαλύτερες χερσονήσους της…

8 Σεπτεμβρίου 2024

Στη Νέα Υόρκη με τον Νίκο Αλεξίου, τον Βολιώτη ποιητή της διασποράς

Του Πασχάλη Δήμου, συμβούλου Εκπαίδευσης Δασκάλων Διεύθυνσης ΠΕ Μαγνησίας Μέρος 2ο Ο Νίκος Αλεξίου είναι…

8 Σεπτεμβρίου 2024

Κλιματική δράση σε τοπικό επίπεδο: Καινοτόμες πρωτοβουλίες για ένα βιώσιμο μέλλον στην Ελλάδα

Της Ράνιας Γάτου, ποιήτριας, δοκιμιογράφου, εικαστικού Η κλιματική αλλαγή αποτελεί μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις…

8 Σεπτεμβρίου 2024

Ο Νίκος Τσούκας και ο ελληνορθόδοξος πολιτισμός

Του Μ. Γ. Βαρβούνη, καθηγητή Λαογραφίας στο Τμήμα Ιστορίας και Εθνολογίας, κοσμήτορα της Σχολής Κλασικών…

8 Σεπτεμβρίου 2024