Κόσμος

Ρωσία και Ουκρανία θα συνεχίσουν συνομιλίες για το φυσικό αέριο

Η Ρωσία και η Ουκρανία συμφώνησαν να συνεχίσουν με την διαμεσολάβηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης τις συνομιλίες που αφορούν την προμήθεια της Ευρώπης με ρωσικό φυσικό αέριο, το οποίο διέρχεται μέσω των ουκρανικών αγωγών.
Οι συζητήσεις θα συνεχιστούν και μετά την λήξη της ισχύουσας συμφωνίας στα τέλη Δεκεμβρίου του 2019, δήλωσε ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μάρος Σέφκοβιτς.
Ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και αρμόδιος για την ενεργειακή πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης, προέβη στην ανακοίνωση αυτή μετά την τριμερή συνάντηση που είχε στο Βερολίνο με τον Ουκρανό υπουργό Εξωτερικών Πάβλο Κλίμκιν και τον Ρώσο υπουργό Ενέργειας Αλεξάντρ Νόβακ.
«Χρειαζόμαστε μια εποικοδομητική προσέγγιση, ο χρόνος είναι περιορισμένος και αν κοιτάξουμε το ημερολόγιο θα δούμε ότι το τέλος του 2019 είναι στη γωνία» δήλωσε ο Σέφκοβιτς κατά την διάρκεια της συνέντευξης τύπου που επακολούθησε της συνάντησης στο Βερολίνο.

Ο αντιπρόεδρος της ΕΕ είπε επίσης ότι ελπίζει οι ομάδες εργασίας εμπειρογνωμόνων και πολιτικών να διαχωριστούν, ώστε να μπορούν να συναντώνται «κάθε έξι με οκτώ εβδομάδες», αρχής γενομένης από τον Σεπτέμβριο, προκειμένου να προετοιμάσουν το έδαφος για την σύναψη μιας νέας συμφωνίας που θα αφορά την διέλευση του φυσικού αερίου.
Από την πλευρά του ο Ρώσος υπουργός Ενέργειας Αλεξάντρ Νόβακ μετά την συνάντηση που είχε με τους εκπροσώπους του Κιέβου και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στο Βερολίνο, επιβεβαίωσε ότι οι τριμερείς συνομιλίες με την συμμετοχή της Ουκρανίας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα συνεχισθούν το φθινόπωρο.
Ο Νόβακ επικαλέσθηκε για μια ακόμη φορά τη δήλωση του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν, ο οποίος είχε πει ότι η Ρωσία είναι πρόθυμη να παρατείνει την ισχύ της συμφωνίας με τη Ουκρανία και μετά τις 31 Δεκεμβρίου του 2019.

Πηγή: ΑΠΕ ΜΠΕ

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το