Κόσμος

Ρωσία, Ιράν καταδικάζουν τις επιδρομές στη Συρία – Βρετανία και Τουρκία τις επικροτούν

Η Ρωσία και το Ιράν καταδίκασαν τις επιδρομές των ΗΠΑ στη συριακή αεροπορική βάση την Παρασκευή, την ώρα που η Αυστραλία, η Βρετανία και η Τουρκία εξέφρασαν την υποστήριξή τους, με τον Αυστραλό πρωθυπουργό Μάλκολμ Τερνμπουλ να την αποκαλεί «αναλογική» απάντηση στη χρήση των χημικών όπλων.

Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ διέταξε την αεροπορική επίθεση εναντίον της βάσης στη Συρία από την οποία ξεκίνησε η θανατηφόρα χημική επίθεση, δηλώνοντας ότι ενήργησε για το «ζωτικό συμφέρον της εθνι9κής ασφάλειας της Αμερικής.

Σε μια απότομη κλιμάκωση του στρατιωτικού ρόλου των ΗΠΑ στη Συρία, δύο πολεμικά πλοία των ΗΠΑ έριξαν δεκάδες βλήματα κρουζ από την ανατολική Μεσόγειο στην αεροπορική βάση που ελέγχεται από τις δυνάμεις του προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ, σε απάντηση στην επίθεση με δηλητηριώδες αέριο στους αντάρτες που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη στη περιοχή, όπως δήλωσαν αξιωματούχοι των ΗΠΑ.

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν πιστεύει πως οι επιδρομές έσπασαν το διεθνές δίκαιο και προκάλεσαν σοβαρές ζημιές στις ρωσο- αμερικανικές σχέσεις, σύμφωνα με το Κρεμλίνο.

Το Ιράκ κατήγγειλε την «καταστροφική και επικίνδυνη» επίθεση , όπως αναφέρει Πρακτορείο Ειδήσεων ISNA, επικαλούμενο τον εκπρόσωπο του υπουργείο Εξωτερικών.

«Το Ιράν (…) καταδικάζει τη χρήση χημικών όπλων (…) όμως παράλληλα πιστεύει ότι είναι επικίνδυνο, καταστροφικό και κατά παραβίαση των διεθνών κανόνων να χρησιμοποιείται ως δικαιολογία για να αναληφθούν μονομερείς δράσεις», δήλωσε ο Μπαχράμ Κασεμί.

«Το Ιράν καταδικάζει έντονα τέτοιες μονομερείς ενέργειες (…) Τέτοιου είδους μέτρα θα ενισχύσουν τους τρομοκράτες στη Συρία (…) και θα περιπλέξουν την κατάσταση στη χώρα και την περιοχή», πρόσθεσε.
Την ίδια ώρα, η Βρετανία εξέφρασε την υποστήριξή της.

«Η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου υποστηρίζει πλήρως τη δράση των ΗΠΑ, η οποία πιστεύουμε πως ήταν η κατάλληλη απάντηση στην βάρβαση επίθεση με χημικά όπλα που ξεκίνησε από το συριακό καθεστώς και έχει ως στόχο να αποτρέψει περαιτέρω επιθέσεις» δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Ο πρωθυπουργός της Αυστραλίας δήλωσε πως οι επιθέσεις έστειλαν ένα «πολύ σημαντικό μήνυμα» πως ο κόσμος δε θα ανεχθεί τη χρήση χημικών όπλων.

«Η τιμωρία ήταν ανάλογη και υπήρξε άμεση» είπε στους δημοσιογράφους στο Σίδνεϊ. «Στηρίζουμε τις Ηνωμένες Πολιτείες στην εν λόγω ταχεία δράση».

Ο Τερνμπουλ είπε πως η στρατιωτική δράση δεν έχει σχεδιαστεί για να ανατρέψει το καθεστώς Άσαντ, αν και η αναφερόμενη χρήση χημικών όπλων είχε «εγείρει ερωτήματα ως προς το αν μπορεί να υπάρξει ρόλος για τον Άσαντ σε οποιαδήποτε λύση ή διακανονισμό». Ο Τερνμπουλ κάλεσε τη Ρωσία να κάνει περισσότερα για να διασφαλίσει την ειρήνη στη Συρία.

Η Τουρκία είδε τις επιδρομές θετικά και η διεθνής κοινότητα πρέπει να στηρίξει τη στάση της έναντι της «βαρβαρότητας» της συριακής κυβέρνησης, δήλωσε ο αντιπρόεδρος Νουμάν Κουρτουλμούς.

Σε συνέντευξή του στο τουρκικό τηλεοπτικό οργανισμό Fox TV, ο Κουρτουλμούς δήλωσε πως η κυβέρνηση του Άσαντ πρέπει να τιμωρηθεί στη διεθνή σκηνή και η ειρηνευτική διαδικασία στη Συρία πρέπει να επιταχυνθεί.

Ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Ζαν Μαρκ Ερό δήλωσε πως η Ρωσία και το Ιράν πρέπει να καταλάβουν ότι η υποστήριξη του Άσαντ δεν είχε νόημα και πως η κλιμάκωση του στρατιωτικού ρόλου των ΗΠΑ στη Συρία ήταν μια «προειδοποίηση» σε ένα εγκληματικό καθεστώς».

«Η χρήση χημικών όπλων είναι φρικτή και πρέπει να τιμωρείται επειδή αποτελεί έγκλημα πολέμου» δήλωσε ο Ερό στο Reuters.

Η Ινδονησία, η χώρα με το μεγαλύτερο μουσουλμανικό καθεστώς στον κόσμο, καταδίκασε επίσης τη χρήση χημικών όπλων στη Συρία.

«Την ίδια στιγμή, η Ινδινησία ανησυχεί για τις μονομερείς ενέργειες από οποιαδήποτε πλευρά, συμπεριλαμβανομένης της χρήσης πυραύλων Τόμαχοκ, σε απάντηση στην επίθεση με χημικά όπλα στη Συρία» δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του υπουργείο Εξωτερικών Αρμανάθα Νασίρ, σε μήνυμα.

«Οι στρατιωτικές ενέργειες που πραγματοποιούνται χωρίς προηγούμενη έγκριση του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, δεν είναι σύμφωνα με τις διεθνείς νομικές αρχές στην ειρηνική επίλυση των διαφόρων όπως ορίζεται στο Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών».

Εκπρόσωπος της πολωνικής κυβέρνησης δήλωσε πως οι Ηνωμένες Πολιτείες ήταν ένας εγγυητής της παγκόσμιας ειρήνης και πως υπήρξαν φορές που χρειάστηκε να αντιδράσει.

Πηγή: Έθνος

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το