Κόσμος

Η Ρωσία ανακοίνωσε την πλήρη απελευθέρωση της Παλμύρας από το ISIS

Την πλήρη απελευθέρωση της αρχαίας Παλμύρας από τα χέρια του Ισλαμικού Κράτους ανακοίνωσε η Ρωσία, μία ημέρα αφότου οι συριακές τακτικές δυνάμεις κατάφεραν τα εισχωρήσουν στην ιστορική ακρόπολη της πόλης.

Όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, ο υπουργός Άμυνας Σεργκέι Σοΐγου ενημέρωσε τον πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν για την ανακατάληψη της Παλμύρας από το συριακό στρατό, με τη βοήθεια της ρωσικής Πολεμικής Αεροπορίας.

Έως τώρα δεν υπάρχουν πληροφορίες για απώλειες των αντιμαχόμενων πλευρών ή νέες καταστροφές που μπορεί να προκάλεσαν οι ισλαμιστές στα αρχαία μνημεία της πόλης, ηλικίας περίπου 2.000 ετών. Οι άνδρες του ISIS έχουν ήδη καταστρέψει τουλάχιστον τρεις αρχαίους ναούς και άλλα μνημεία.

Πρόκειται για τη δεύτερη φορά που οι συριακές και ρωσικές δυνάμεις απελευθερώνουν την Παλμύρα από το ISIS.

Οι τζιχαντιστές έθεσαν την ιστορική πόλη, μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO, υπό τον έλεγχό τους για πρώτη φορά το 2015, όμως τον Μάρτιο του 2016 εκδιώχτηκαν μετά από μεγάλη ρωσο-συριακή επιχείρηση.

Ωστόσο, καθώς η προσοχή των συριακών και ρωσικών στρατευμάτων στράφηκε στην ανταρτο-κρατούμενη πόλη του Χαλεπίου, στο βόρειο τμήμα της χώρας, οι τζιχαντιστές κατόρθωσαν να ανακαταλάβουν την Παλμύρα τον Δεκέμβριο.

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το